Now Reading:
Župan Kolar poveo ministra Bačića u obilazak područja Gornje i Donje Stubice i provjerio kako napreduje obnova od potresa: Za sanaciju cestovne infrastrukture predviđena su sredstva od 35 milijuna eura
Full Article 5 minutes read

Župan Kolar poveo ministra Bačića u obilazak područja Gornje i Donje Stubice i provjerio kako napreduje obnova od potresa: Za sanaciju cestovne infrastrukture predviđena su sredstva od 35 milijuna eura

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u petak je u pratnji župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara obišao tri novoizrađene zamjenske kuće na području Gornje i Donje Stubice koje su izgrađene po modelu novčane pomoći, odnosno samoobnove.

Riječ je o redovnoj koordinaciji s ciljem analize onog što je u proteklom razdoblju napravljeno i definiranja aktivnosti koje su pred Županijom i resornim Ministarstvom. Ministar Bačić istaknuo je kako se na području Krapinsko-zagorske županije provode projekti u vrijednosti od 100 milijuna eura koji se odnose na obnovu zgrada javne namjene i infrastrukture.

-Sama Krapinsko-zagorska županija s današnjim danom kao operativnim tijelom provodi projekte u vrijednosti od 35 milijuna eura – rekao je Bačić te pojasnio da je na zahtjev Županije država osigurala dodatnih 12,5 milijuna eura za vraćanje potresom oštećenih prometnica u prvobitno stanje.

Nakon definiranja realizacije tih projekata, provjerit će se mogućnost dodatne alokacije sredstava, dodao je Bačić.

-Prije toga ćemo jasno utvrditi situaciju po svakom projektu kako bi mogli točno definirati ukupna iznos sredstava koje potražuje Krapinsko-zagorska županija. Mi smo tu kao Vlada sasvim otvoreni i u redovnim koordinacijama sa županom utvrdit ćemo stanja po svakom projektu za taj zahtjev – rekao je ministar.

Inače, Krapinsko-zagorskoj županiji dodijeljeno je i oko 15 milijuna eura za obnovu objekata javne namjene, a nekoliko ministarstava i Hrvatske vode na području županije provode projekte u vrijednosti od dodatnih 50 milijuna eura. Ministar Bačić očekuje da će ti projekti biti dovršeni do kraja lipnja. Osvrnuo se i na obnovu obiteljskih kuća najavivši kako će do se do kraja svibnja ukloniti svi objekti čije je rušenje predviđeno, ali i da će do kraja godine započeti izgradnja svih zamjenskih objekata na području Krapinsko-zagorske županije.

-U idućoj godini više neće biti ni jednog objekta koji nije ili dovršen ili u fazi izgradnje – naglasio je Bačić podsjetivši kako su u Ministarstvu, sukladno Zakonu o obnovi, napravljene značajne izmjene vezane uz samu organizaciju i provedbu obnove te kako je ubrzan postupak ishođenja sve potrebne dokumentacije.

Ministar Bačić obišao je i objekt u naselju Slani Potok gdje je vlasnik sam krenuo u samoobnovu po starom modelu prema kojem povrat sredstava dobiva po dostavljenim računima. Naglasio je kako je model samoobnove dobar, no i da su napravljene potrebne izmjene kako bi bio još efikasniji.

-Ubuduće bi za ovakve projekte vlasnik zgrade u cijelosti dobio sredstva sukladno projektu kojeg je izradio sam. Mi ćemo ubuduće u ovakvom slučaju na temelju projekta isplaćivati cjelokupan iznos. To pripremamo s Hrvatskom narodnom bankom i Hrvatskom udrugom banaka. Ovih dana trebale bi krenuti prve uplate u cijelosti na posebne račune koji su otvoreni u bankama za svaku vrstu samoobnove – poručio je Bačić.

Objasnio je kako prema novom modelu, vlasnik budućeg zamjenskog objekta može sam napraviti nalaz na temelju kojeg sam bira projektanta, izvođača radova i nadzornog inženjera i na temelju projekta i troškovnika država mu na račun isplaćuje cjelokupan iznos predviđen za izgradnju objekta. Također, ako je riječ o zamjenskoj kući, vlasniku se isplaćuje i naknada za njegov angažman i koordinaciju s projektantima, izvođačima i nadzornim inženjerom te iznos potreban za opremanje objekta.

Zahvalivši ministru Bačiću na povećanju alokacije za sanaciju potresom oštećene cestovne infrastrukture, župan Kolar istaknuo je kako predviđena sredstva za ove investicije sada iznose 35 milijuna eura što je ogromni novac.

-Ovaj iznos koristit će naša Županijska uprava za ceste i 15 naših gradova i općina koji su stradali u zagrebačkom potresu. Analizirali smo i one projekte koje se prijavile naše jedinice lokalne samouprave na natječaj Ministarstva gospodarstva u vezi petrinjskog potresa, a isto tako i onaj dio gdje smo se prijavili na natječaje Ministarstva kulture i Ministarstva prometa – objasnio je Kolar dodavši kako bi vrijednost provedbe tih projekata mogla biti veća od 80 milijuna eura.

Rekao je da su u svakodnevnom kontaktu i s ministrom i državnom tajnicom, kao i gradonačelnicima i načelnicima jer je cilj alokaciju potrošiti u 100-postotnom iznosu.

-Poruka za naše sugrađane koji se nisu vratili u svoje domove da ćemo se držati onih krajnjih rokova koje smo dogovorili na posljednjoj koordinaciji. Mogu reći da se vidi ogroman iskorak u aktivnostima koje su provedene i uvjeren sam da ćemo i sve ono što smo se danas dogovorili izrealizirati – naglasio je čelni čovjek Županije.

Najavio je da će do 30. lipnja izvesti radove u vrijednosti od još šest milijuna eura koji su vezani uz sanaciju cestovne infrastrukture, propuste i mostove oštećene u potresu što je danas prezentirao ministru.

-Zatražio nas je dodatno obrazloženje koje ćemo mi dostaviti sljedeći tjedan ministarstvu i nadam se da ćemo biti dovoljno uvjerljivi da nam se odobri još taj dodatak i time bismo mi zaokružili sve zahtjeve jedinica lokalne samouprave i ŽUC-a za sve lokacije za koje imamo projektnu dokumentaciju pripremljenu – zaključio je Kolar.

Načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić podsjetio je kako je ovo područje bilo najteže pogođeno potresom u kojem je stradalo oko 290 obiteljskih kuća. Istaknuo je zadovoljstvo što u Općini Gornja Stubica postoje i pozitivni primjeri obnovljenih kuća koje su u fazi useljenja.

-Danas smo razgovarali o obećanju Ministarstva da će se obiteljske kuće na određeni način rješavati tijekom ove godine i po nekim projekcijama i procjenama očekujemo da bi faza građenja počela tijekom ljeta – rekao je Krizmanić zahvalivši Vladi i ministru Bačiću što su iz Fonda solidarnosti osigurali značajna sredstva za sanaciju potresom oštećenih prometnica.

Kako kaže, bez tih sredstava, jedinice lokalne samouprave ne bi mogle sanirati sve ono što je u potresu bilo uništeno.

tklopotan / www.sjever.hr
31.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.