Now Reading:
Najavljen bogati program 15. Obrtničkog uličnog sajma u Varaždinu na koji stiže i predsjednik Milanović!
Full Article 3 minutes read

Najavljen bogati program 15. Obrtničkog uličnog sajma u Varaždinu na koji stiže i predsjednik Milanović!

Ove subote Varaždinke i Varaždince u centru grada očekuje atraktivni program. Naime, od 8 do 13 sati na Trgu kralja Tomislava, Franjevačkom trgu i u Pavlinskoj ulici, varaždinski će obrtnici na štandovima prezentirati i prodavati rad svojih vrijednih ruku. Riječ je naravno o Obrtničkom uličnom sajmu, i to 15. po redu kojeg će svojim dolaskom podržati i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Bogat program najavili su u četvrtak varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin Vladimir Bais.

Čelni čovjek Varaždina poručio je kako su ovaj grad tijekom 17., 18. i 19. stoljeća izgradili upravo obrtnici koji su, kaže, bili kotačić zamašnjak njegovog razvoja. Istaknuo je zadovoljstvo što udruženje u čijoj će se organizaciji 15. Obrtnički ulični sajam i održati i danas okuplja obrtnike i to iz Varaždina i desetak okolnih općina.

– Oni imaju preko 1900 članova, a ovdje će na više od 40 štandova izlagači predstaviti ono čime se oni danas bave. Pozivam sve Varaždince da dođu, bit će lijepo vrijeme, a posjetit će nas i predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović – najavio je Bosilj.

Napomenuo je kako je jedan od ciljeva djeci i njihovim roditeljima, ali i građanima prezentirati obrtništvo i na taj način zainteresirati što više mladih da se bave upravo time.

-Sve se više i više traže ručno rađeni proizvodi i obrtnici danas od svog rada mogu sasvim dobro mogu živjeti – poručio je Bosilj najavivši i da će Grad, nakon donošenja proračuna, raspisati natječaje za potpore u gospodarstvu i obrtništvu.

Varaždince i Varaždinke u subotu u centru grada očekuje više od 40 izlagača na 42 štanda te 200-tinjak ljudi koji će predstavljati svoje obrte.

-Prvenstveno smo zaduženi za promicanje obrtništva te zastupamo interese obrtnika, kako u gradu tako i u svih 10 općina koje pokrivamo. Na taj način prezentiramo obrtnike i njihove interese na državnoj razini i želimo pokazati kako su naši obrtnici živi i da rade odnosno proizvode. Ono što djeci, odnosno njihovim roditeljima želimo pokazati, je da se od obrta može i dobro živjeti – naglasio je Bais.

Obrtnici će predstaviti ručno izrađene suvenire, nakit, proizvode od ručno tkanog platna, licitarske proizvode, igračke od pamučnog konca, mirisne svijeće, domaće čajeve i sokove, ekološku kozmetiku, proizvode od buče, heljde i pira. U centru grada srest ćete krojačicu koja će raditi sitne krojačke popravke, tkalju koja će s tkalačkim stanom izrađivati platno, kovača koji će s čekićem i nakovnjem izrađivati suvenire te frizere i kozmetičare koji će izrađivati frizure, šišati i šminkati.

U sklopu predstavljanja Sekcije frizera i ostalih salona za uljepšavanje biti organizirana i humanitarna akcija za Udrugu za autizam „POGLED” čime će biti obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Na sajmu će biti izložene i cvjetne instalacije učenika – cvjećara iz Srednje škole Arboretum „Opeka”, a uz njih, predstavit će se i njihovi kolege iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske, Strojarske i prometne te Gospodarske škole Varaždin.

U programu će sudjelovati i članovi Oldtimer kluba Varaždin koji će tom prigodom izložiti svoje metalne ljubimce, a bogatu ponudu na obrtničkim štandovima pratit će i atraktivni program u kojem će, na centralnoj pozornici ispred zgrade FOI-a, nastupiti 60 folkloraša Centra tradicijske kulture Varaždin te Tamburaški sustav Taliri.

tklopotan / www.sjever.hr
30.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.