Now Reading:
Najavljen bogati program 15. Obrtničkog uličnog sajma u Varaždinu na koji stiže i predsjednik Milanović!
Full Article 3 minutes read

Najavljen bogati program 15. Obrtničkog uličnog sajma u Varaždinu na koji stiže i predsjednik Milanović!

Ove subote Varaždinke i Varaždince u centru grada očekuje atraktivni program. Naime, od 8 do 13 sati na Trgu kralja Tomislava, Franjevačkom trgu i u Pavlinskoj ulici, varaždinski će obrtnici na štandovima prezentirati i prodavati rad svojih vrijednih ruku. Riječ je naravno o Obrtničkom uličnom sajmu, i to 15. po redu kojeg će svojim dolaskom podržati i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Bogat program najavili su u četvrtak varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin Vladimir Bais.

Čelni čovjek Varaždina poručio je kako su ovaj grad tijekom 17., 18. i 19. stoljeća izgradili upravo obrtnici koji su, kaže, bili kotačić zamašnjak njegovog razvoja. Istaknuo je zadovoljstvo što udruženje u čijoj će se organizaciji 15. Obrtnički ulični sajam i održati i danas okuplja obrtnike i to iz Varaždina i desetak okolnih općina.

– Oni imaju preko 1900 članova, a ovdje će na više od 40 štandova izlagači predstaviti ono čime se oni danas bave. Pozivam sve Varaždince da dođu, bit će lijepo vrijeme, a posjetit će nas i predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović – najavio je Bosilj.

Napomenuo je kako je jedan od ciljeva djeci i njihovim roditeljima, ali i građanima prezentirati obrtništvo i na taj način zainteresirati što više mladih da se bave upravo time.

-Sve se više i više traže ručno rađeni proizvodi i obrtnici danas od svog rada mogu sasvim dobro mogu živjeti – poručio je Bosilj najavivši i da će Grad, nakon donošenja proračuna, raspisati natječaje za potpore u gospodarstvu i obrtništvu.

Varaždince i Varaždinke u subotu u centru grada očekuje više od 40 izlagača na 42 štanda te 200-tinjak ljudi koji će predstavljati svoje obrte.

-Prvenstveno smo zaduženi za promicanje obrtništva te zastupamo interese obrtnika, kako u gradu tako i u svih 10 općina koje pokrivamo. Na taj način prezentiramo obrtnike i njihove interese na državnoj razini i želimo pokazati kako su naši obrtnici živi i da rade odnosno proizvode. Ono što djeci, odnosno njihovim roditeljima želimo pokazati, je da se od obrta može i dobro živjeti – naglasio je Bais.

Obrtnici će predstaviti ručno izrađene suvenire, nakit, proizvode od ručno tkanog platna, licitarske proizvode, igračke od pamučnog konca, mirisne svijeće, domaće čajeve i sokove, ekološku kozmetiku, proizvode od buče, heljde i pira. U centru grada srest ćete krojačicu koja će raditi sitne krojačke popravke, tkalju koja će s tkalačkim stanom izrađivati platno, kovača koji će s čekićem i nakovnjem izrađivati suvenire te frizere i kozmetičare koji će izrađivati frizure, šišati i šminkati.

U sklopu predstavljanja Sekcije frizera i ostalih salona za uljepšavanje biti organizirana i humanitarna akcija za Udrugu za autizam „POGLED” čime će biti obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Na sajmu će biti izložene i cvjetne instalacije učenika – cvjećara iz Srednje škole Arboretum „Opeka”, a uz njih, predstavit će se i njihovi kolege iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske, Strojarske i prometne te Gospodarske škole Varaždin.

U programu će sudjelovati i članovi Oldtimer kluba Varaždin koji će tom prigodom izložiti svoje metalne ljubimce, a bogatu ponudu na obrtničkim štandovima pratit će i atraktivni program u kojem će, na centralnoj pozornici ispred zgrade FOI-a, nastupiti 60 folkloraša Centra tradicijske kulture Varaždin te Tamburaški sustav Taliri.

tklopotan / www.sjever.hr
30.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.