Now Reading:
U Murskom Središću u probni rad pušten novi pročistač otpadnih voda – vrijednost projekta veća od 32 milijuna eura
Full Article 3 minutes read

U Murskom Središću u probni rad pušten novi pročistač otpadnih voda – vrijednost projekta veća od 32 milijuna eura

U sklopu velikog projekta kojim je izgrađen sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Mursko Središće, na području sportsko-rekreacijskog centra Zalešće postavljen je uređaj za pročistač koji je u srijedu pušten u probni, šestomjesečni rad.

Uređaj kapaciteta 12.000 ES (ekvivalent stanovnika) pročišćavat će sanitarne vode na području triju jedinica lokalne samouprave, odnosno u naseljima Mursko Središće, Peklenica, Hlapičina, te Žabnik, Marof, Vrhovljan, Sveti Martin na Muri, Brezovec, Jurovec, Lapšina i Čestijanec, zatim u dijelu Selnice te Vratišincu i Gornjem Kraljevcu.

Navedeni projekt, vrijedan više od 32 milijuna eura (od čega je oko 23 milijuna eura bespovratnih sredstava iz EU fonda, nešto više od 8 milijuna kuna iz državnog proračuna i Hrvatskih voda, te ostatak iz proračuna jedinica lokalne samouprave), započet je 2019. godine, a pridonijet će očuvanju okoliša, rijeke Mure i kvaliteti života ljudi.

Župan Međimurske županija Matija Posavec rekao je kako je Županiji zaštita okoliša izuzetno važna, te da se ovim sustavom direktno štite podzemne vode

-Ovo je projekt koji podiže standard života i kvalitetnim korištenjem europskih fondova pozicionira nas kao primjer dobre prakse u državi po pitanju izgrađenosti vodoopskrbnog sustava te zelene tranzicije kojoj Međimurje, Hrvatska i cijela Europa teže – kazao je župan te podsjetio kako je u Međimurju  predviđeno sedam aglomeracija s više od 400 kilometara kanalizacijske mreže te 100-tinjak precrpnih stanica.

-Vjerujemo da će Aglomeracija Donja Dubrava koja je u tijeku biti završena do kraja godine, te da ćemo prebaciti u petu brzinu kada je riječ o preostalom poslu na vodnoj infrastrukturi – rekao je Posavec.

Partneri Međimurski vodama u projektu bili su Grad Mursko Središće i općine Sveti Martin na Muri, Selnica i Vratišinec.
-Okoliš smo posudili od naše djece i unuka, a tu je i važnost zaštite granične rijeke Mure što ovaj projekt, kakav se radi jednom u stotinu godina, čini iznimno važnim. Ostalo nam je riješiti odvodnju u Križovcu i Štrukovcu što ćemo svakako učiniti bez obzira na visinu troškova – rekao je gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.

Direktorica Međimurskih voda mr. sc. Sunčana Glavina također je naglasila veličinu izazova i važnost projekta

-Ovo je značajan događaj za cijelo Međimurje, provedbu projekta pratili su brojni izazovi, no današnje puštanjem pročistača u probni rad dokaz je da smo izazove uspješno prebrodili – rekla je direktorica te istaknula kako je postavljeno više od 71. 943 metara cijevi do 2.734 priključaka, te da su u tijeku završni radovi, sanacija uočenih nedostataka, dovršetak crpnih stanica te sanacija i vraćanje prometnica u prvobitno stanje.

Od sedam predviđenih aglomeracija u Međimurju, dovršeni su projekti u Čakovcu, Murskom Središću i Novom Selu na Dravi, a u Donjoj Dubravi se gradi. Sustavi odvodnje i pročišćavanja u Podturnu, Podbrestu i Donjem Kraljevcu također su djelomično izgrađeni te se do 2026. planira njihova dogradnja i rekonstrukcija.

-Međimurje ima razvijeno gospodarstvo što gradnji infrastrukture povećava značaj. Ovim velikim poslom podići ćemo postotak priključenosti na sustav na 85 posto, a najveća vrijednost leži u činjenici da će 8.500 stanovnika imati priključak na kanalizaciju. Iskoristili ste šansu da dođete od ovakvog sustava, čija vrijednost nadmašuje 45 milijuna eura – rekao je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
29.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.