Now Reading:
Međimurska županija s čak 43 tisuće eura pomaže rad Lovačkog saveza i Udruge “Međimurski konj”
Full Article 4 minutes read

Međimurska županija s čak 43 tisuće eura pomaže rad Lovačkog saveza i Udruge “Međimurski konj”

Međimurski župan Matija Posavec u srijedu je, u prostorima županijske vijećnice potpisao ugovore u sufinanciranju s Lovačkim savezom Međimurske županije i Udrugom “Međimurski konj”.

Prvi ugovor, kojim su osigurana sredstva za razvoj lovstva, župan Posavec potpisao je s predsjednik Lovačkog saveza Međimurske županije Ljubomirom Grgecom koji je tom prilikom naglasio kako se sa Županijom svake godine uspješno dogovaraju oko financiranja lovačkih društava.

– Naši lovci su inače prisutni u svim lokalnim jedinicama i suradnja je sa svima jako dobra. Sva naša društva su pozitivno poslovala i sve planove koje su si zacrtala prošle godine su i ostvarila – rekao je Grgec.

Napomenuo je kako su, u suradnji s Hrvatskim lovačkim savezom, ove godine nabavili mašine za streljaštvo koje će biti smještene na prostorima Lovačkog društva Prepelica Mala Subotica koje jedino u Hrvatskoj ima registrirano civilno strelište.

– S tim projektom Lovačko društvo ide i prema europskim fondovima, a već se i lokalna samouprava uključila s financijama – kazao je Grgec.

Dodao je kako će bespovratna sredstva koje im je dodijelila Međimurska županija iskoristiti za nabavu hladnjača i prehranu divljači. Inače, Lovačko društvo Međimurske županije bilježi rast broja članova, a zainteresiranost za uključivanje novih i dalje je velika.

Međimurski župan Matija Posavec naglasio je pak kako je ovo nastavak jedne dobre suradnje koju Županija ima s Lovačkim savezom Međimurske županije, koji okuplja gotovo 1000 lovkinja i lovaca i koji svake godine okuplja sve veći broj članova, pa je tako prošle godine ispit za lovkinje i lovce položilo 73 kandidata.

– Međimurska županija vlasnik je 20 zajedničkih lovišta kojima gospodari 19 lovačkih društava i jedna pravna osoba. Financijska potpora koju dodjeljujemo je s ciljem da bi zakupnici mogli ispunjavati uvjete gospodarenja lovištima, kako bi mogli razvijati lovišta i baviti se lovnim turizmom, a radi se o 35 tisuća eura – rekao je župan koji je zatim potpisao i drugi ugovor o izravnoj dodjeli financijskih sredstava za provedbu projekta “Uzgoj i zaštita autohtone pasmine” s predsjednikom Udruge “Međimurski konj”, Matijom Ladićem.

Prema riječima Ladića početkom godine oformljeno je novo rukovodstvo Udruge uzgajivača međimurskog konja, a jedini im je cilj promocija i očuvanje međimurskog konja kao zavičajne i kulturne baštine s kojom se ponose.

– Svi smo mi u pravilu odrasli na leđima tog međimurskog konja i naša intencija je očuvati ga pred izumiranjem. Trenutno brojimo oko 40 živućih jedinki, tako da se radi o trenutno najkritičnijoj pasmini u Republici Hrvatskoj. Mi ćemo ova sredstva početi koristiti vrlo brzo i uz veterinarske preglede kobila i pripust koji nam kreće, vrlo brzo moramo djelovati u kratkim rokovima. Dogovorili smo suradnju s ustanovom Međimurska priroda, a vezano uz pašnjak u Žabniku gdje bi Udruga uzgajivača preuzela posjedno upravljanje i gdje bi imali jedan zametak u nekoj budućnosti, prema ergeli međimurskog konja. Bilo bi to centralno mjesto gdje se taj konj može vidjeti i posjetiti te doživjeti – pojasnio je Ladić.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, Darko Radanović te je objasnio kako je Međimurska županija s ciljem očuvanja pasmine međimurskog konja, osim direktnog financiranja udruge, pokrenula i izmjenu programa potpora u poljoprivredi za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

– Donijet ćemo još jednu potporu za uzgoj i očuvanje pasmine međimurskog konja, a uzgajivači će moći dobiti potporu u iznosu od 300 eura po grlu. Cilj nam je stabilizirati broj, ali i povećati broj grla međimurskog konja – kazao je Radanović.

Na njega se nadovezao i župan Posavec koji je rekao kako su do sada imali niz aktivnosti, suradnje i komunikacije s resornim ministarstvom, ali su odlučili, kako je kazao župan, uzeti stvari u svoje ruke. Kroz program potpora u poljoprivredi odredili su iznos od 8 tisuća eura za zaštitu i očuvanje autohtonih pasmina, jer se radi o kritično ugroženoj pasmini autohtonih domaćih životinja RH.

– Ovaj iznos u ovom je trenutku dostatan da se riješe određeni problemi, naprave pripreme, kako bi kroz tu pripremu išli na nacionalne i europske fondove te kako bi još snažnije zaštitili i očuvali međimurskog konja – zaključio je župan Posavec.

jmiklauzic/www.sjever.hr
29.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.