Now Reading:
Stravična ispovijest žene koju je svećenik zlostavljao godinama – nadbiskup nije prijavio policiji, ostavio ga za oltarom još tri i pol godine
Full Article 3 minutes read

Stravična ispovijest žene koju je svećenik zlostavljao godinama – nadbiskup nije prijavio policiji, ostavio ga za oltarom još tri i pol godine

Stravična priča 31-godišnje Ane Grgić nikoga ne može ostaviti ravnodušnim! Ina, naime tvrdi, da ju je župnik iz Sotina Zlatko Rajčevac zlostavljao godinama, a počelo je kada je bila devetogodišnjakinja.

Danas pokojni Rajčevac nije dočekao suđenje, premda je bila potvrđena optužnica s imenima čak petero djece. Sve je još 2016. prijavljeno samom đakovačko-osječkom nadbiskupu Đuri Hraniću koji punih 14 mjeseci nije slučaj prijavio policiji. A župnika je za oltarom ostavio još tri i pol godine, donosi Dnevnik.hr.

Na konferenciji za novinare nadbiskup je izjavio kako ne misli da je pogriješio.

-Ti zatomiš strah u takvim situacijama, u situacijama kada bi svećenik eskalirao s dodirivanjem, ja bih imala ogroman strah, to je strah i užas što sam ja osjećala i koji bih ja duboko potisnula nakon te situacije – kazala je Ana u prilogu reporterke Provjerenog Danke Derifaj, dodajući da ju je svećenik zlostavljao gotovo deset godina.

S 12 godina pokušala je reći svojima što se događa.
-Jer je on mene znao maziti po bedru pred njima, oni to uopće nisu registrirali. Ja sam se jako uplašila. Nakon toga su moji roditelji došli doma i kad je on otišao, onda sam ja rekla majci, ja sam imala 12 godina – kazala je Ana te dodala da joj roditelji nisu imali snage povjerovati i nisu je shvatili ozbiljno.

Konačno je progovorila na uskršnjem ručku 2016. godine, na kojem je u gostima bio obiteljski prijatelj Marin Sovar koji je i sam imao iskustvo seksualnog napastovanja i to ju je ohrabrilo.

-Sjećam se da je mama bila užasnuta. I jako je dramatično reagirala, kao da nije znala, što je meni izazvalo šok jer sam ja nekako mislila da oni podsvjesno svi to znaju, ali da se ignorira – kazala je Ana za Provjereno.

Dvije majke prijavile Hraniću zlostavljanja
Godine 2016. Anina majka i Nevenka Solar ispričale su nadbiskupu Đuri Hraniću sve o zlostavljanju koje je Rajčevac godinama provodio nad djevojčicama. Napomenule su da znaju za još jednu žrtvu osim Ane, donosi Dnevnik.hr.

Rekle su da ne žele prijaviti policiji, da žrtva nije u stanju svjedočiti, samo neka ga skloni s oltara da ne može više naškoditi drugim djevojčicama.

Prije nekoliko dana nadbiskup je sazvao izvanrednu konferenciju za novinare zbog, citiramo, “neistina koje u javnosti širi jedan novinar” i uvjeravao je novinare da je učinio sve što je mogao, da suosjeća sa žrtvama, pa ga je zato prijavio DORH-u.

Podsjetimo, 2016., kada je prvi put doznao za zlostavljanje, majkama je rekao da mora nešto napraviti u roku od 15 dana, no svećenika nije maknuo još tri i pol godine.
Redakcija Provjerenog je od nuncija dobila odgovor da im treba vremena da se upoznaju s detaljima Hranićeva javnog istupa.

screenshot/dnevnik.hr
sjever.hr/dnevnik.hr
24.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.