Now Reading:
Sabor danas raspravlja o novom zakonu koji donosi brojne promjene: hoće li uskoro razvod braka biti moguć i kod javnog bilježnika?
Full Article 1 minutes read

Sabor danas raspravlja o novom zakonu koji donosi brojne promjene: hoće li uskoro razvod braka biti moguć i kod javnog bilježnika?

razvod braka

Hrvatski sabor u četvrtak će raspraviti zakonski prijedlog koji bi javnim bilježnicima omogućio da postupaju u određenim, nespornim izvanparničnim postupcima, među kojima je i sporazumni razvod braka. Dogovore li se bračni partneri o sporazumnom raskidu braka, za ozakonjenje tog čina više neće morati ići na sud, nego će to moći riješiti kod javnog bilježnika – donosi Večernji list.

Naime, novim Zakonom o izvanparničnom postupku predviđeno je da se sporazumni razvod braka rješava kod javnih bilježnika koji će se moći baviti i postupanjem kod proglašenja nestale osobe umrlom i dokazivanju smrti te pri uređenju međa.

Zakon je predložila Vlada iz koje objašnjavaju kako se on donosi jer se u Hrvatskoj još uvijek primjenjuju pravila Zakona o sudskom vanparničnom postupku Kraljevine Jugoslavije iz 1934., a puno njegovih odredbi danas je neprimjenjivo.

-Svrha novog zakona stoga je urediti pravila izvanparničnog postupka kojima bi se taj postupak osuvremenio i građanima te poslovnim subjektima zajamčilo kvalitetnu i transparentnu pravnu zaštitu i pravnu sigurnost – rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

www.sjever.hr / vecernji.hr
23.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.