Now Reading:
Ovogodišnje županijsko prvenstvo okupilo rekordan broj sudionika, a ovo su najbolji mladi šahisti u Varaždinskoj županiji
Full Article 4 minutes read

Ovogodišnje županijsko prvenstvo okupilo rekordan broj sudionika, a ovo su najbolji mladi šahisti u Varaždinskoj županiji

Ovogodišnje, već tradicionalno pojedinačno županijsko prvenstvo u šahu „PUŽ” okupilo je rekordan broj sudionika, njih više od 300. Riječ je o projektu kojeg je Varaždinska županija pokrenula prije nekoliko godina s ciljem popularizacije šaha među učenicima osnovnih i srednjih škola, a njegovi rezultati sada su i vidljivi.

Naime, na prvom je natjecanju sudjelovalo tek 30-ak učenika, a ove godine njih više od 300 što je još jedan dokaz uspješnog rada Centra izvrsnosti iz šaha koji djeluje od 2019. godine, kao i usmjerenja Varaždinske županije na obrazovanje i ulaganje u rad centara izvrsnosti.

Svečano proglašenje pobjednika natjecanja održano je u srijedu u Varaždinskoj županiji gdje su pehare najboljima uručili predsjednik varaždinske Županijske skupštine Josip Križanić i predsjednik Šahovskog saveza Varaždinske županije i voditelj Centra izvrsnosti za šah Željko Matkun.

-Varaždinskoj županiji jako je bitno obrazovanje, to ni ne treba posebno naglašavati. Raduje rekordan broj natjecatelja ove godine iz 32 naše škole, a Županija će sigurno i dalje stajati iza ovakvih projekata, kao i iza svih naših centara izvrsnosti. Svaka čast svim učenicima i mentorima i svima im želim sve najbolje i mnogo uspjeha i u budućnosti – rekao je Križanić.

Dodao je i kako je županijsko natjecanje „PUŽ” koje je dio projekta popularizacije šaha u školama još jedan dokaz da je Varaždinskoj županiji u fokusu obrazovanje.

Natjecanje se sastoji od pet turnira u tri kategorije koji se održavaju tijekom cijele godine i na svakom se nagrađuju najbolji dječaci i djevojčice.

-Nakon tri turnira slijedi selekcija jer se bodovi zbrajaju za ukupni poredak. U četvrtom i petom turniru imamo selektirane turnire po osam učenika, selektiramo kvalitetu, a kada zbrojimo sve bodove, dobijemo prvake županije – pojasnio je Matkun naglasivši kako šah utire puteve za dobro, logičko i kritičko razmišljanje, zbog čega nije slučajno da su šahisti vrhunski matematičari.

Inače, ovo je bila sedma sezona natjecanja „PUŽ”, a jedna od sudionica bila je i Laura Friščić, učenica prvog razreda Prve gimnazije Varaždin koja je osvojila prvo mjesto u kategoriji srednjoškolki.

-Natjecanje je bilo i zahtjevno i jako zanimljivo. Konkurencija je bila jaka što mi se najviše i dopalo. Igram šah već 6 godina i izabrala sam ga jer je jako dobar za razvoj mozga, dobra matematička igra. I sljedeće godine ću se uključiti u natjecanje – rekla je Laura koja je inače šah naučila od tate.

Uručivanju nagrada najboljim mladim šahistima prisustvovao je i pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek koji je naglasio kako nema te odluke koja se tiče obrazovanja i centara izvrsnosti koju Županijska skupština nije usvojila. Dodao je i da Varaždinska županija ima obrazovni okvir i okruženje koje nitko u Hrvatskoj nema.

Najbolji u kategoriji nižih razreda od dječaka su Jakov Friščić iz ivanečke osnovne škole, Sheyka Andrii iz II. osnovne škole Varaždin te Petar Ribić, također iz Osnovne škole Ivanec, dok su u istoj kategoriji najbolje djevojčice Patricija Užar i Tea Martinčević iz osnovne škole u Druškovcu te Eva Petrinjak iz ivanečke osnovne škole.

Od učenika viših razreda, u kategoriji dječaka prvo mjesto osvojio je Max Poljan iz VI. osnovne škole Varaždin, drugo mjesto pripalo je Adrianu Petrusu iz Bisaga, a treće Filipu Smuđu, također iz VI. osnovne škole. Od djevojčica najbolja je bila Paula Friščić iz Ivanca, druga je Tara Rušec iz Druškovca, a treća Petra Šestak iz osnovne škole u Črešnjevu.

U kategoriji srednjih škola najbolji na pojedinačnom županijskom prvenstvu u šahu „PUŽ” su Pavlo Kovaček iz Elektrostrojarske škole Varaždin, Matej Friščić iz Druge gimnazije Varaždin i Petar Križanić iz Prve gimnazije Varaždin te Laura Friščić iz Prve gimnazije Varaždin, Jelena Inkret iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin i Janja Inkret iz Druge gimnazije Varaždin.

tklopotan / www.sjever.hr
22.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.