Now Reading:
Nedostatak liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti problem u cijeloj Hrvatskoj, a evo što Kolar kaže o situaciji u Krapinsko-zagorskoj županiji
Full Article 2 minutes read

Nedostatak liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti problem u cijeloj Hrvatskoj, a evo što Kolar kaže o situaciji u Krapinsko-zagorskoj županiji

Nakon stupanja na snagu novog Zakona koji se tiče centralizacije općih bolnica, čime se upravljačka prava nad općim bolnicama prenose sa županija na državu, brojni čelnici županija se toj odluci protive.

Među njima je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, međutim, on ističe kako u toj reformi ima i dobrih stvari

Imamo problem kompletnog zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj jer nam nedostaje medicinskog kadra, prije svega doktora primarne zdravstvene zaštite u domovima zdravlja. Zašto? Jer smo napravili djelomičnu privatizaciju sustava – rekao je Kolar te objasnio kako je napravljen ogroman disbalans između ordinacija i domova zdravlja, odnosno doktora u privatnoj praksi i doktora opće prakse u domovima zdravlja i dodao:

-U ovom zakonu o tome ne piše ništa osim onih okvirnih stvari jačanja primarne zdravstvene zaštite, specijalisti unutar doma zdravlja što mi sve pozdravljamo – poručio je Kolar.

Doktori su u subotu prosvjedovali i pozvali da se uredi sustav, a Kolar kaže kako će Krapinsko-zagorska županija, kada vidi pravilnike i uredbe, nadopuniti program konkretnim mjerama i financijskom potporom kako bi pokrili sve timove u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

-Pošaljete doktora na specijalizaciju, on je 5 godina na specijalizaciji, to košta 120 tisuća eura i on nakon toga može otići u bilo koju bolnicu u Hrvatskoj ili van. Neću ulaziti u to je li to pošteno ili ne, ali činjenica je da se sustav tu dodatno razbucao. Okolne zemlje imaju puno veće plaće nego što je to kod nas, pa doktori dobivaju ponude i prije nego završe fakultete – izjavio je Kolar te je najavio novi, vrlo različit set mjera.

Prošla izmjena zakona stupila je na snagu 1. siječnja 2019., a još nema mreže hitne, kaže Kolar te poručuje kako će liječnici u Krapinsko-zagorskoj županiji imati otvorena vrata.

Mjere da – imat ćemo ih! Novac da – već smo ga osigurali! Usuglasit ćemo mjere sa stručnim vijećima, a nakon toga, kad dobijemo popratne dokumente moći ćemo točno ciljati mjere tamo gdje ostane najviše prostora. Liječnici kod nas neće imati zatvorena vrata kao što su ih imali u subotu – zaključio je Kolar.

md/sjever.hr
22.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.