Now Reading:
Hajdaš Dončić zaprijetio budućem HDZ-ovom ravnatelju zabočke bolnice: Gledat ću ga kao što orao gleda malog miša
Full Article 5 minutes read

Hajdaš Dončić zaprijetio budućem HDZ-ovom ravnatelju zabočke bolnice: Gledat ću ga kao što orao gleda malog miša

SDP-ov saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar u utorak su održali konferenciju za medije na temu centralizacije općih bolnica. Naime, u petak je u Saboru usvojena izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti čime se upravljačka prava nad općim bolnicama prenose sa županija na državu čemu se brojni čelnici županija, među njima i župan Kolar, protive.

Zastupnik Hajdaš Dončić poručio je kako je pitanje centralizacije i decentralizacije pitanje modernog upravljanja državom. Rekao je da se ne slaže s tezama koje se pojavljuju u javnosti koje govore da bi ono što država financira trebalo biti državno jer bi prema tome državne trebale biti i osnovne i srednje škole.

-Država donosi propise o načinu financiranja lokalne samouprave i regionalne samouprave. Onda, ako idemo analogno tome, bi i svi gradovi i sve općine zapravo bili državni i centralizirani i možda bi bilo bolje da se zovu Zabok Andreja Plenkovića, Oroslavje Andreja Plenkovića, Klanjec Andreja Plenkovića jer se trenutno nalazimo na jednoj prekretnici u hrvatskom društvu gdje odlučujemo hoćemo li se suprotstaviti puzajućoj centralizaciji ili ćemo dozvoliti lokalnim i regionalnim sredinama da upravljaju sa svojim resursima jer oni upravljaju bolje nego centrala – upozorio je Hajdaš Dončić.

Dodao je i da centralizacija općih bolnica predstavlja ‘puzajuću privatizaciju’ budući da se u neuređenom sustavu većina ljudi okreće privatnicima kako bi dobili brzu uslugu, pa ‘HDZ ne treba raditi ništa‘.

-Oni ovim nedjelovanjem, nečinjenjem i zabijanjem zadnje verige u živo tkivo Zagoraca jednostavno uništavaju ono što je bilo dobro, a primarna zdravstvena zaštita, domovi zdravlja i županijska bolnica dobro su funkcionirali pod upravljanjem Županije. To se sad mijenja, a prva promjena koja će biti bit će ravnatelj iz HDZ-a. Činjenična situacija. Tako se to uvijek radi kada ste u takvoj državi gdje vam je jedan čovjek Luj XIV., Bog sunca odlučio o svemu, tako će odlučivati i o tome kakva će biti zdravstvena politika – oštar je bio SDP-ov saborski zastupnik.

Poručio je da će SDP, ako im građani na sljedećim parlamentarnim izborima daju povjerenje, mijenjati ‘nakaradni sustav zdravstvene zaštite’ koji je, ocjenjuje, potpuno neučinkovit i pogoduje veletrgovinama lijekova.

-Mijenjat ćemo ga na način da više ne dobijete od države 100 eura, a 96 eura su vam plaće. Takav vam je slučaj u županijskim bolnicama i tu privatizacija neće donijeti ništa dobro. Dakle, zapravo pogoršat će se cijeli zdravstveni sustav. Zato kažem, ako nam građani daju povjerenje na sljedećim parlamentarnim izborima SDP će definitivno decentralizirati Hrvatsku, a jedan od prvih ključnih stvari je vraćanje, odnosno decentralizacija naše županijske bolnice i davanje prava osnivača onome tko to treba biti, a to su Županije u tom obliku – naglasio je.

Budućem HDZ-ovom ravnatelju zabočke opće bolnice, Hajdaš Dončić je pak poručio: „Gledat ću ga kao što orao gleda malog miša”.

Župan Kolar opisao je ovu odluku vladajućih lošom, krivom i štetnom. Podsjetio je kako je decentralizaciju hrvatskog obrazovnog i zdravstvenog sustava u Hrvatskoj započela SDP-ova vlada Ivice Račana.

-Ono što je ključno naglasiti jest da treba mijenjati sustav, a ne osnivača jer je sustav neučinkovit i financijski neodrživ, a zadaća resornog ministarstva je da stvori bolji sustav. Tu smo mi ministru Berošu i Ministarstvu zdravstva dali podršku jer ja već godinama govorim da je ovaj sustav neodrživ, i što se tiče visine limita i što se tiče visine i cijene zdravstvenih usluga, a isto tako ne možete povećavati plaću ljudima, a da niste osigurali sredstva – naglasio je Kolar.

Osvrnuo se i na riječi HDZ-ovog saborskog zastupnika s područja Krapinsko-zagorske županije koji kaže kako Vlada pokriva dugove općih bolnica, pa je u redu da s njima i upravlja istaknuvši kako su upravo Vlada, Ministarstvo i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje napravili te minuse, pa je logično da ih i otplaćuju.

-Ne možete bolnici dati limit manji od onoga što im je potrebno za plaće i plaćanje režija. A da o nekakvom ulaganju i održavanju i ne govorimo i decentralizirana sredstva za zdravstvo bi trebala biti dostatna za to, a ono što bi Županija sama iz vlastitih sredstava sufinancirala bi trebao biti nadstandard, ali mi svako malo moramo uskakati da bismo pokrili osnovne troškove – naglašava Kolar.

Postavio je i pitanje tko bi onda, prema toj logici, trebao sanirati dugove kliničkih bolničkih centara koji inače generiraju 70 posto ukupnog duga, a s kojima upravlja država.

-Europska unija? Neće! Tko? Opet resorno ministarstvo. Može li itko pohvatati te konce i naći bilo koji objektivan razlog, osim političkog? Nema ga. Da je Ministarstvo utvrdilo sustav koji je održiv, s jasnim pravilima igre i da su nakon toga klinički centri pozitivni, a opće bolnice negativne, uzmite ih jer županije dobro ne upravljaju njima. Međutim ovako unaprijed to raditi, bez ijednog jedinog argumenta, osim da ćemo centralizirati sustav!? – oštar je Kolar koji tvrdi da decentralizacija znači i brže, učinkovitije i pristupačnije institucije.

Poručio je kako će Krapinsko-zagorska županija, kao i dosad, u maniri dobrog gospodara voditi brigu o svojoj bolnici te kako neće zaustaviti nijedan započeti projekt jer je njima u interesu da bolnica i dalje funkcionira.

tklopotan / www.sjever.hr
21.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.