Now Reading:
ZAŠTO??? HDZ odbio niži PDV na menstrualne higijenske potrepštine – „porez na mjesečnicu” godišnje iznosi 15 milijuna eura
Full Article 2 minutes read

ZAŠTO??? HDZ odbio niži PDV na menstrualne higijenske potrepštine – „porez na mjesečnicu” godišnje iznosi 15 milijuna eura

Na sjednici Hrvatskog sabora vladin predstavnik odbio je sve oporbene amandmane na konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini te na konačni prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

SDP-ova Sabina Glasovac, nezadovoljna odbijanjem smanjenja PDV-a na smrznuto meso i ribu te za menstrualne higijenske potrepštine, rekla je da su njima, među inim, željeli ublažiti inflatorni udar na građane i pomoći domaćoj mesnoj industriji tako što bi se PDV na smrznuto meso, ribu i mesne prerađevine smanjio s 25 posto na pet posto, prenosi Tportal.hr.

Glasovac je izrazila nezadovoljstvo i odbijanjem predloženog amandmana da se smanji PDV na menstrualne higijenske potrepštine za žene na pet posto.

Upozorila je da žene zbog toga što moraju kupovati neophodne higijenske potrepštine u proračun uplaćuju 15 milijuna eura godišnje kroz “porez na mjesečnicu”. Stoga, smatra, minimum koji država ženama može vratiti je da ne oporezuje jednom od najviših stopa PDV-a te higijenske potrepštine, koje su sada oporezovane sa 13 posto, kao i kino- ulaznice ili smještaj u hotelima s doručkom, piše Tportal.

Glasovac je ujedno upozorila da si 10 posto žena i djevojaka zbog nedostatka financija, ne može higijenske potrepštine i održavati svoje menstrualno zdravlje.

foto: arhiva
sjever.hr/tportal.hr
17.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.