Now Reading:
ZAŠTO??? HDZ odbio niži PDV na menstrualne higijenske potrepštine – „porez na mjesečnicu” godišnje iznosi 15 milijuna eura
Full Article 2 minutes read

ZAŠTO??? HDZ odbio niži PDV na menstrualne higijenske potrepštine – „porez na mjesečnicu” godišnje iznosi 15 milijuna eura

Na sjednici Hrvatskog sabora vladin predstavnik odbio je sve oporbene amandmane na konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini te na konačni prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

SDP-ova Sabina Glasovac, nezadovoljna odbijanjem smanjenja PDV-a na smrznuto meso i ribu te za menstrualne higijenske potrepštine, rekla je da su njima, među inim, željeli ublažiti inflatorni udar na građane i pomoći domaćoj mesnoj industriji tako što bi se PDV na smrznuto meso, ribu i mesne prerađevine smanjio s 25 posto na pet posto, prenosi Tportal.hr.

Glasovac je izrazila nezadovoljstvo i odbijanjem predloženog amandmana da se smanji PDV na menstrualne higijenske potrepštine za žene na pet posto.

Upozorila je da žene zbog toga što moraju kupovati neophodne higijenske potrepštine u proračun uplaćuju 15 milijuna eura godišnje kroz “porez na mjesečnicu”. Stoga, smatra, minimum koji država ženama može vratiti je da ne oporezuje jednom od najviših stopa PDV-a te higijenske potrepštine, koje su sada oporezovane sa 13 posto, kao i kino- ulaznice ili smještaj u hotelima s doručkom, piše Tportal.

Glasovac je ujedno upozorila da si 10 posto žena i djevojaka zbog nedostatka financija, ne može higijenske potrepštine i održavati svoje menstrualno zdravlje.

foto: arhiva
sjever.hr/tportal.hr
17.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.