Now Reading:
Liječnici sutra prosvjeduju za spas hrvatskog zdravstva – ovih 10 činjenica govori o njegovom slomu
Full Article 2 minutes read

Liječnici sutra prosvjeduju za spas hrvatskog zdravstva – ovih 10 činjenica govori o njegovom slomu

Hrvatski liječnici i građani okupit će se u subotu na Trgu dr. Franje Tuđmana u Zagrebu na prosvjedu za spas hrvatskog zdravstva koji je, tvrde, pred kolapsom. U povorci će krenuti Ilicom do Trga bana Jelačića, a planirani dolazak na Trg svetog Marka je u 11.30 – donosi danas.hr.

Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika Hrvatske na konferenciji za medije objavili su plan i program prosvjeda koji će se održati u subotu u 12.05 na Markovu trgu u Zagrebu, piše danas.hr.

Kako su priopćili, na prosvjedu očekuju dolazak mnoštva liječnika, medicinskih sestara i tehničara, kao i drugog medicinskog osoblja, ali i građana.

-Spas hrvatskog zdravstva je naš zajednički temeljni civilizacijski interes koji daleko nadilazi svako ideološko, političko, osobno. Nerealizacija zahtjeva liječnika za reformom koji su s predstavnicima vlasti dogovoreni u pregovorima u kolovozu 2022. godine tek je posljednji u dugom nizu loših poteza politike koji su, uz godine nečinjenja, doveli do toga da se hrvatski sustav javnog zdravstva nalazi na rubu kolapsa. Stoga su hrvatski liječnici prisiljeni reagirati – kažu hrvatski liječnici koji su naveli 10 činjenice koje, tvrde, govore o slomu hrvatskog javnozdravstvenog sustava.

Kako naglašavaju, svaki treći mladi liječnik napušta zemlju, mnogi odmah nakon završetka fakulteta, u više od 50 općina na kopnu i na otocima nema liječnika primarne zdravstvene zaštite, u sve više hrvatskih bolnica nedostaje i liječnika specijalista i liječnika obiteljske medicine, u zdravstvenom sustavu trenutno nedostaje 2000 liječnika i 4000 medicinskih sestara, a svaki treći liječnik u sustavu stariji je od 50 godina i za nekoliko godina neće nas imati tko liječiti.

Također, ističu da pacijenti na pojedine pretrage čekaju i po 600 dana, liječnici dnevno prime od 80 do 100 pacijenata i mogu im se posvetiti tek nekoliko minuta i da se dnevno administracijom bave više od 60 posto vremena, dok su čekaonice prepune. Liječnike se tjera da krše zakone odrađujući suludi broj prekovremenih sati, a u posebno teškoj situaciji su, govore, mladi liječnici jer ih vežu robovlasnički ugovori.

Foto: ilustracija
www.sjever.hr / danas.hr
17.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.