Now Reading:
Informatika odavno nije samo izborni predmet – odličnom suradnjom Varaždinske županije i Općine T. Bartolovečki otvorena suvremena informatička učionica
Full Article 4 minutes read

Informatika odavno nije samo izborni predmet – odličnom suradnjom Varaždinske županije i Općine T. Bartolovečki otvorena suvremena informatička učionica

Dobrom suradnjom Općine Trnovec Bartolovečki i Varaždinskom županijom kao osnivačem, u Osnovnoj školi Šemovec otvorena je nova informatička učionica, a obnovljeno je i krovište te dio fasade na školskoj zgradi.

Obnova je financirana  sredstvima Varaždinske županije, a nabavka  nove opreme i namještaja za informatičku učionicu financirana je sredstvima Varaždinske županije i Općine Trnovec Bartolovečki.

Zadovoljstvo otvorenjem nove informatičke učionice na području općine Trnovec Bartolovečki iskazala je načelnica Verica Vitković ističući kako se radi o kapitalnom projektu.

-Ove godine mi smo izdvojili kapitalna sredstva za nabavu 17 prijenosnih računala i dvije interaktivne ploče. Vjerujemo da ih naša djeca koristiti sa zadovoljstvom, da će oni znati prezentirati našu općinu na raznim natjecanjima, a u konačnici sami za sebe da se educiraju, da budu u trendu, da budu informatički pismeni – rekla je Vitković.

Iako je osnivač škole Županija, Vitković napominje kako Općini to nije prepreka da sudjeluju u tekućim izdvajanjima, pa tako iz općinskog proračuna financiraju produženi boravak, nabavu školskog pribora i svega što je potrebno. Dodaje kako redovno razgovara s učiteljicama, ravnateljicama i djecom u školama u Šemovcu i Trnovcu te sukladno njihovim potrebama pripomažu financiranjem ili sufinanciranjem u suradnji s Varaždinskom županijom.

Ni varaždinski župan Anđelko Stričak nije krio zadovoljstvo otvorenjem ove učionice te najavio je pred školama kojima ja osnivač Varaždinska županija u ovoj godinu u planu niz investicija.

-To su manje investicije, ali bitne su za što kvalitetnije održavanje nastave. Imali smo prilike vidjeti što je sve odrađeno u OŠ Šemovec, od rekonstrukcije krovišta, obnove dijela fasade, uređenje i opremanje informatičke učionice što je približno 100 tisuća eura. Takvih puta, puta 100 tisuća eura bit će diljem naše županije – istaknuo je župan te podsjetio na već realizirane investicije.

-Prošle godine smo u OŠ Ludbreg obnovili elektroinstalacije, ove godine nastavljamo sa unutarnjim uređenjem. Završili smo fasade na Prvoj gimnaziji Varaždin i ukopali spremnike, uredili okoliš Elektrostrojarske i također u Hallerovoj postavili potrebne spremnike. U sklopu OŠ u Ivancu uređujemo vanjske sportske terene – pobrojao je Stričak.

Ravnateljica Osnovne škole Šemovec Marina Hižak kazala je kako je učionica opremljena suvremenom infomacijsko-komunikacijskom tehnologijom ne bi bila moguća bez sredstava Općine i Županije.

-Polaznost informatike u našoj školi je stopostotna, a osim što svi učenici naše škole polaze nastavu informatike, uključeni su i u ostale grane informatike, kao što je izvannastavna aktivnost robotika, tako da nova tehnologija koju su nam Županija i Općina omogućile doprinijet će daljnjem nesmetanom praćenju nastave informatike, ali i stjecanju novih znanja, digitalnih vještina i kompetencija naših učenika, što će im pomoći u daljnjem školovanju i životu u suvremenom svijetu. Učenici i učitelji naše škole znat će ovo cijeniti i trostruko vratiti daljnjim sudjelovanjem na natjecanjima na kojima će predstavljati našu općinu i županiju – poručila je Hižak.

Pročelnik UO za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslav Huđek naglasio je kako je ova učionica opremljena u skladu sa smjernicama DiZel – digitalno i zeleno koji je donijela Varaždinska županija, a to je standard koji će se primjenjivati na sve ostale škole.

-Ovakvih učionica u našim osnovnim i srednjim školama imamo više od 120, a imamo i oko 120 informatičara koji rade s učenicima. Informatika je davno, bez obzira na to što je bila izborni predmet, bila predmet koji su naši učenici pohađali u stopostotnom obliku. Imali smo period kada smo to sami financirali, a sada je to zadnjih par godina preuzela država, kada je za učenike 5. i 6. razreda informatika postala obavezni predmet – kazao je Huđek i podsjetio na Centre izvrsnosti iz informatike ističući informatiku, uz matematiku i fizike kao tri perspektive koje čine iznimno poligon iznimno za mlade ljude.

Istaknuo je izuzetnu suradnju s Općinom Trnovec Bartolovečki.

-Ova je Općina u zadnjih 25 godina bila izuzetno korektan partner Varaždinskoj županiji u opremanju ili u izgradnji, počevši od sportske dvorane, do današnjeg dana kada je opremljena informatička učionica koja ne samo da ima interaktivnu opremu, već ima i interaktivni prostor i namještaj. To sve čini okolinu u kojoj će učenici u OŠ Šemovec, a i ukupno u našem sustavu biti bolji – zaključio je.

abrkic/sjever.hr
15.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.