Now Reading:
Informatika odavno nije samo izborni predmet – odličnom suradnjom Varaždinske županije i Općine T. Bartolovečki otvorena suvremena informatička učionica
Full Article 4 minutes read

Informatika odavno nije samo izborni predmet – odličnom suradnjom Varaždinske županije i Općine T. Bartolovečki otvorena suvremena informatička učionica

Dobrom suradnjom Općine Trnovec Bartolovečki i Varaždinskom županijom kao osnivačem, u Osnovnoj školi Šemovec otvorena je nova informatička učionica, a obnovljeno je i krovište te dio fasade na školskoj zgradi.

Obnova je financirana  sredstvima Varaždinske županije, a nabavka  nove opreme i namještaja za informatičku učionicu financirana je sredstvima Varaždinske županije i Općine Trnovec Bartolovečki.

Zadovoljstvo otvorenjem nove informatičke učionice na području općine Trnovec Bartolovečki iskazala je načelnica Verica Vitković ističući kako se radi o kapitalnom projektu.

-Ove godine mi smo izdvojili kapitalna sredstva za nabavu 17 prijenosnih računala i dvije interaktivne ploče. Vjerujemo da ih naša djeca koristiti sa zadovoljstvom, da će oni znati prezentirati našu općinu na raznim natjecanjima, a u konačnici sami za sebe da se educiraju, da budu u trendu, da budu informatički pismeni – rekla je Vitković.

Iako je osnivač škole Županija, Vitković napominje kako Općini to nije prepreka da sudjeluju u tekućim izdvajanjima, pa tako iz općinskog proračuna financiraju produženi boravak, nabavu školskog pribora i svega što je potrebno. Dodaje kako redovno razgovara s učiteljicama, ravnateljicama i djecom u školama u Šemovcu i Trnovcu te sukladno njihovim potrebama pripomažu financiranjem ili sufinanciranjem u suradnji s Varaždinskom županijom.

Ni varaždinski župan Anđelko Stričak nije krio zadovoljstvo otvorenjem ove učionice te najavio je pred školama kojima ja osnivač Varaždinska županija u ovoj godinu u planu niz investicija.

-To su manje investicije, ali bitne su za što kvalitetnije održavanje nastave. Imali smo prilike vidjeti što je sve odrađeno u OŠ Šemovec, od rekonstrukcije krovišta, obnove dijela fasade, uređenje i opremanje informatičke učionice što je približno 100 tisuća eura. Takvih puta, puta 100 tisuća eura bit će diljem naše županije – istaknuo je župan te podsjetio na već realizirane investicije.

-Prošle godine smo u OŠ Ludbreg obnovili elektroinstalacije, ove godine nastavljamo sa unutarnjim uređenjem. Završili smo fasade na Prvoj gimnaziji Varaždin i ukopali spremnike, uredili okoliš Elektrostrojarske i također u Hallerovoj postavili potrebne spremnike. U sklopu OŠ u Ivancu uređujemo vanjske sportske terene – pobrojao je Stričak.

Ravnateljica Osnovne škole Šemovec Marina Hižak kazala je kako je učionica opremljena suvremenom infomacijsko-komunikacijskom tehnologijom ne bi bila moguća bez sredstava Općine i Županije.

-Polaznost informatike u našoj školi je stopostotna, a osim što svi učenici naše škole polaze nastavu informatike, uključeni su i u ostale grane informatike, kao što je izvannastavna aktivnost robotika, tako da nova tehnologija koju su nam Županija i Općina omogućile doprinijet će daljnjem nesmetanom praćenju nastave informatike, ali i stjecanju novih znanja, digitalnih vještina i kompetencija naših učenika, što će im pomoći u daljnjem školovanju i životu u suvremenom svijetu. Učenici i učitelji naše škole znat će ovo cijeniti i trostruko vratiti daljnjim sudjelovanjem na natjecanjima na kojima će predstavljati našu općinu i županiju – poručila je Hižak.

Pročelnik UO za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslav Huđek naglasio je kako je ova učionica opremljena u skladu sa smjernicama DiZel – digitalno i zeleno koji je donijela Varaždinska županija, a to je standard koji će se primjenjivati na sve ostale škole.

-Ovakvih učionica u našim osnovnim i srednjim školama imamo više od 120, a imamo i oko 120 informatičara koji rade s učenicima. Informatika je davno, bez obzira na to što je bila izborni predmet, bila predmet koji su naši učenici pohađali u stopostotnom obliku. Imali smo period kada smo to sami financirali, a sada je to zadnjih par godina preuzela država, kada je za učenike 5. i 6. razreda informatika postala obavezni predmet – kazao je Huđek i podsjetio na Centre izvrsnosti iz informatike ističući informatiku, uz matematiku i fizike kao tri perspektive koje čine iznimno poligon iznimno za mlade ljude.

Istaknuo je izuzetnu suradnju s Općinom Trnovec Bartolovečki.

-Ova je Općina u zadnjih 25 godina bila izuzetno korektan partner Varaždinskoj županiji u opremanju ili u izgradnji, počevši od sportske dvorane, do današnjeg dana kada je opremljena informatička učionica koja ne samo da ima interaktivnu opremu, već ima i interaktivni prostor i namještaj. To sve čini okolinu u kojoj će učenici u OŠ Šemovec, a i ukupno u našem sustavu biti bolji – zaključio je.

abrkic/sjever.hr
15.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.