Now Reading:
DANI OKUSA U VARAŽDINSKOM KRAJU U SVOJU OBITELJ PRIMILI TRI NOVA ČLANA! Dođite i uživajte u autohtonim jelima lokalne gastronomije
Full Article 3 minutes read

DANI OKUSA U VARAŽDINSKOM KRAJU U SVOJU OBITELJ PRIMILI TRI NOVA ČLANA! Dođite i uživajte u autohtonim jelima lokalne gastronomije

U Kavani Grofica Marica održano je predstavljanje gastronomskog događaja 6. Dani okusa varaždinskoga kraja, a svoje mjesto u ovogodišnjem izdanju pronašli su i Zalogajnica Šanjek, Restoran Žmah i Kavana Grofica Marica – tri restorana koja su ušla u ovu veliku obitelj okusa te će se oznake standarda okusa odsad nalaziti na njihovom ulazu.

Predstavljanju je prisustvovao i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je naglasio kako je gastronomija ključni dio obilježja određenog kraja ili županije.

-Kad uz gastronomiju dodamo prirodna i kulturna bogatstva, manifestacije, tradicijske zanate i običaje, sport i kulturu – dobijemo jednu cjelinu koja je bitna za razvoj turizma. U Varaždinskoj županiji smo uspjeli zaokružiti tu cjelinu te zbog toga iz godine u godinu imamo sve veći broj posjetitelja. Tako smo prošle godine, po prvi puta, prešli brojku od 200 tisuća noćenja – rekao je župan.

Stričak je pozvao sve ugostitelje, ali i građane, da kupuju namirnice od lokalnih OPG-ova te na taj način budu vjetar u leđa lokalnim proizvođačima, a pozvao je i sve građane da obiđu ugostiteljske objekte koji u sklopu manifestacije nude autohtona jela.

-Ovakve manifestacije su dobrodošle jer već sad radimo jedan sustav koji će biti nadogradnja svemu ovome što na području Varaždinske županije već postoji. Pozivam i sve naše građane koji se bave turizmom da napravimo još jedan dodatni iskorak jer smatram da ako ijedna županija ima što za pokazati, onda je to naša županija – zaključio je Stričak.

Ovu akciju već tradicionalno podržava i Turistička zajednica Varaždinske županije, a Goran Mališ, direktor Turističke zajednice naglasio je kako su ovo već 6. Dani okusa varaždinskog kraja u kojem će ovog puta sudjelovati čak 16 restorana s područja županije koji su nositelji standarda okusa i kvalitete.

-Mislim da ćemo ovog puta pokazati sve ono na što su ljudi zaboravili – tradicijsku kuhinju, kuhinju naših baka i autohtone tradicijske namirnice koje ćemo im prezentirati na najbolji mogući način, ali možda pripremljene na jedan moderniji način – rekao je Mališ.

Od petka pa sljedećih deset dana u 16 restorana u Varaždinskoj županiji moći će se kušati autohtona tradicijska jela. Svaki restoran pripremio je dva menija s po tri slijeda, a direktor županijske Turističke zajednice Mališ istaknuo je kako će posjetiteljima pružiti ono zbog čega vole gastronomiju ovog kraja.

Idejni začetnik i glavni koordinator „Dana okusa” Borislav Šimenc pojasnio je kako je projekt krenuo prije sedam godina kada je obuhvaćao Vukovarsko-srijemsku i Varaždinsku županiju.

-Naša ideja bila je da iz Varaždina potekne jedan projekt vezan uz gastronomiju, s obzirom na obilježja koja mi kao županija imamo. Nadam se da smo ovim projektom dali doprinos očuvanju bogate hrvatske gastronomske baštine, ali i povećanju udjela tradicijskih jela u ponudi naših ugostitelja – kazao je Šimenc i najavio kako će u studenom ove godine svih 12 županija zajedno pripremiti prvi veliki nacionalni festival „Okusi tradicije”.

U ime Kavane Grofice Marice, Nika Žganec ističe zadovoljstvo što je Kavana Grofica Marica prepoznata kao gastro destinacija koja koristi autohtone namirnice te poziva sve posjetitelje da dođu i isprobaju njihove specijalitete po promotivnim cijenama!

md/sjever.hr
09.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.