Now Reading:
DANI OKUSA U VARAŽDINSKOM KRAJU U SVOJU OBITELJ PRIMILI TRI NOVA ČLANA! Dođite i uživajte u autohtonim jelima lokalne gastronomije
Full Article 3 minutes read

DANI OKUSA U VARAŽDINSKOM KRAJU U SVOJU OBITELJ PRIMILI TRI NOVA ČLANA! Dođite i uživajte u autohtonim jelima lokalne gastronomije

U Kavani Grofica Marica održano je predstavljanje gastronomskog događaja 6. Dani okusa varaždinskoga kraja, a svoje mjesto u ovogodišnjem izdanju pronašli su i Zalogajnica Šanjek, Restoran Žmah i Kavana Grofica Marica – tri restorana koja su ušla u ovu veliku obitelj okusa te će se oznake standarda okusa odsad nalaziti na njihovom ulazu.

Predstavljanju je prisustvovao i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je naglasio kako je gastronomija ključni dio obilježja određenog kraja ili županije.

-Kad uz gastronomiju dodamo prirodna i kulturna bogatstva, manifestacije, tradicijske zanate i običaje, sport i kulturu – dobijemo jednu cjelinu koja je bitna za razvoj turizma. U Varaždinskoj županiji smo uspjeli zaokružiti tu cjelinu te zbog toga iz godine u godinu imamo sve veći broj posjetitelja. Tako smo prošle godine, po prvi puta, prešli brojku od 200 tisuća noćenja – rekao je župan.

Stričak je pozvao sve ugostitelje, ali i građane, da kupuju namirnice od lokalnih OPG-ova te na taj način budu vjetar u leđa lokalnim proizvođačima, a pozvao je i sve građane da obiđu ugostiteljske objekte koji u sklopu manifestacije nude autohtona jela.

-Ovakve manifestacije su dobrodošle jer već sad radimo jedan sustav koji će biti nadogradnja svemu ovome što na području Varaždinske županije već postoji. Pozivam i sve naše građane koji se bave turizmom da napravimo još jedan dodatni iskorak jer smatram da ako ijedna županija ima što za pokazati, onda je to naša županija – zaključio je Stričak.

Ovu akciju već tradicionalno podržava i Turistička zajednica Varaždinske županije, a Goran Mališ, direktor Turističke zajednice naglasio je kako su ovo već 6. Dani okusa varaždinskog kraja u kojem će ovog puta sudjelovati čak 16 restorana s područja županije koji su nositelji standarda okusa i kvalitete.

-Mislim da ćemo ovog puta pokazati sve ono na što su ljudi zaboravili – tradicijsku kuhinju, kuhinju naših baka i autohtone tradicijske namirnice koje ćemo im prezentirati na najbolji mogući način, ali možda pripremljene na jedan moderniji način – rekao je Mališ.

Od petka pa sljedećih deset dana u 16 restorana u Varaždinskoj županiji moći će se kušati autohtona tradicijska jela. Svaki restoran pripremio je dva menija s po tri slijeda, a direktor županijske Turističke zajednice Mališ istaknuo je kako će posjetiteljima pružiti ono zbog čega vole gastronomiju ovog kraja.

Idejni začetnik i glavni koordinator „Dana okusa” Borislav Šimenc pojasnio je kako je projekt krenuo prije sedam godina kada je obuhvaćao Vukovarsko-srijemsku i Varaždinsku županiju.

-Naša ideja bila je da iz Varaždina potekne jedan projekt vezan uz gastronomiju, s obzirom na obilježja koja mi kao županija imamo. Nadam se da smo ovim projektom dali doprinos očuvanju bogate hrvatske gastronomske baštine, ali i povećanju udjela tradicijskih jela u ponudi naših ugostitelja – kazao je Šimenc i najavio kako će u studenom ove godine svih 12 županija zajedno pripremiti prvi veliki nacionalni festival „Okusi tradicije”.

U ime Kavane Grofice Marice, Nika Žganec ističe zadovoljstvo što je Kavana Grofica Marica prepoznata kao gastro destinacija koja koristi autohtone namirnice te poziva sve posjetitelje da dođu i isprobaju njihove specijalitete po promotivnim cijenama!

md/sjever.hr
09.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.