Now Reading:
SDP-ovci traže tematsku sjednicu o zdravstvu Varaždinske županije: Pravo na liječenje, zdravlje i adekvatnu zdravstvenu skrb temeljna su ljudska prava
Full Article 2 minutes read

SDP-ovci traže tematsku sjednicu o zdravstvu Varaždinske županije: Pravo na liječenje, zdravlje i adekvatnu zdravstvenu skrb temeljna su ljudska prava

SDP-ovi županijski vijećnici Željko Posavec, Mario Klapša i Ruža Jelovac apeliraju na župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka da održi tematsku sjednicu o županijskom zdravstvu, naglasili su u ponedjeljak uoči nadolazeće sjednice Županijske skupštine Varaždinske županije.

Kako su pojasnili, u hrvatskom zdravstvenom sustavu gomilaju se problemi koji utječu i na građane Varaždinske županije, a riječ je o velikim dugovima, nepreglednim listama čekanja i ‘robovlasničkim’ ugovorima s liječnicima.

-Ono što se također tiče naših građana su izbori koji se trebaju održati u Gradu Varaždinu, a koji se namjerno sabotiraju. Apeliram na župana koji sigurno ima utjecaj i na HDZ-ovu vladu da konačno raspiše izbore u Gradu Varaždinu i da riješimo sve probleme koji se tiču Grada Varaždina – rekao je Posavec.

Budući da su u zdravstvenom sustavu najavljene reforme, SDP je, govori Posavec, još na početku mandata županu Stričaku uputio apel za sazivanjem ove tematske sjednice.

Vijećnik Klapša objasnio je kako je cilj održavanja tematske sjednice to da se na njoj prikaže aktualno stanje zdravstvenog sustava u županiji kako bi, na temelju toga, sve političke opcije mogle predložiti promjene s ciljem podizanja njegove kvalitete.

-Smatramo da svatko od nas ima dužnost prema ljudima koji su nas birali, svatko sa svoje pozicije upozoriti na probleme koji ne samo da utječu na zdravstveni sustav već i na temeljno ljudsko pravo, a to su pravo na liječenje, pravo na zdravlje i pravo na adekvatnu zdravstvenu skrb – naglasio je Klapša.

Dugovanja hrvatskog zdravstvenog sustava rastu iz mjeseca u mjesec te se na mjesečnoj razini akumuliraju na razini od oko 13 milijuna eura, upozorila je vijećnica Jelovac te dodala kako će u Varaždinskoj županiji samo varaždinska Opća bolnica, prema procjeni, prošlu godinu završiti s gubitkom od 60 milijuna eura. Zbog toga napominje kako je potrebna posebna briga o toj županijskoj zdravstvenoj ustanovi.

Naglasila je kako ti dugovi ne postoje od jučer već se generiraju duži niz godina prije svega zbog sustava kojeg, ističe Jelovac, treba mijenjati. Upravo zato Klub vijećnika SDP-a traži održavanje tematske sjednice na kojoj će se utvrditi stanje, problemi, ali i mjere za poboljšanje situacije.

Jelovac je na kraju postavila i pitanje zašto privatne zdravstvene ustanove bilježe pozitivne rezultate dok javne generiraju gubitke.

tklopotan / www.sjever.hr
27.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.