Now Reading:
Reformisti za očuvanje regionalnog statusa OBV – Čačić: Varaždinsku bolnicu izgradili su građani kroz samodoprinose, s minimalnim ili nikakvim doprinosom države
Full Article 4 minutes read

Reformisti za očuvanje regionalnog statusa OBV – Čačić: Varaždinsku bolnicu izgradili su građani kroz samodoprinose, s minimalnim ili nikakvim doprinosom države

U ponedjeljak je držana konferencija za medije na kojoj su bili prisutni Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – REFORMISTI, Natalija Martinčević saborska zastupnica i predsjednica Županijske organizacije Reformista Varaždinske županije i Željko Bedeković, potpredsjednik ŽO Reformista.

U cijelosti prenosimo priopćenje:

Martinčević je najavila da će na sutrašnjoj sjednici Županijske skupštine Klub vijećnika Reformista podnijeti prijedlog za nadopunu dnevnog reda točkom Zaključaka o upućivanju prijedloga Ministarstvu zdravstva i Hrvatskom Saboru radi očuvanja regionalnog statusa Opće bolnice Varaždin, kojim Županijska skupština Varaždinske županije utvrđuje da je zadržavanje statusa Opće bolnice Varaždin kao regionalne bolnice kojoj je osnivač Varaždinska županija, od neposrednog interesa za Varaždinsku županiju.

Županijska skupština je najviše predstavničko tijelo regionalne samouprave te je ta koja zastupa interese građana. Po članku 135. Ustava RH kao institucija Županija ima dvije ključne ovlasti jedno je obrazovanje, a drugo je zdravstvo. Najveći utjecaj po svim parametrima u zdravstvu u Varaždinskoj županiji ima Opća bolnica Varaždin i zbog toga ovaj Zaključak predstavlja posebni značaj za Varaždinsku županiju te je ključno da Opća bolnica Varaždin ostane u rukama građana naše županije.

Varaždinsku bolnicu izgradili su upravo građani Varaždinske županije i to kroz samodoprinose, s minimalnim ili nikakvim doprinosom države. Zadnji objekti građeni samodoprinosom prije gotovo 40 godina su interna, pedijatrija i kirurgija. Važno je naglasiti da su u prošlom mandatu u OB Varaždin, temeljem projekata Varaždinske županije, izvršena najveća ulaganja u povijesti od izgradnje bolnice financirana većim dijelom EU sredstvima i manjim djelom iz proračuna Varaždinske županije. Ulaganja su iznosila 41,5 milijuna € (311,5 milijuna kn) s time da je na temelju vlastitim sredstvima pripremljene dokumentacije jedina od svih županijskih bolnica u Hrvatskoj direktno od Europske unije osigurala i 54 milijuna eura (405,6 milijuna kn) za izgradnju novog Centralnog operacionog bloka.

Argument da bolnica stvara dugove u slučaju Opće bolnice Varaždin je čista laž što je vidljivo iz podataka za razdoblje od 2000.-2019. (prije pandemijskih godina) koji pokazuju da bi da je država odnosno HZZO izvršila svoju zakonsku obvezu i isplatila 37,5 milijuna € (274 milijuna kn) za usluge koje je varaždinska bolnica izvršila, a koje su obračunate i potvrđene varaždinska bolnica bi bila u ogromnom plusu, čak i bez izračuna porasta cijena u tih 10 godina.

Kako upravlja država najbolje pokazuje podatak da su sve bolnice odnosno klinike kojima već upravlja država generatori najvećih gubitaka u zdravstvu i predstavljaju ¾ ukupnih gubitaka svih bolnica.

Bez obzira na niz opravdanih primjedbi na rad hrvatskog zdravstva pa i varaždinske bolnice, neupitno je da po svim kriterijima i veličini (jedna od pet najvećih bolnica) i kvaliteti varaždinska bolnica spada u vrh hrvatskog zdravstva. Svođenje uspješne bolnice u koju su godinama ulagali i njome upravljali građani Varaždinske županije na tužni prosjek hrvatskog zdravstva je neupitno ugrožavanje zdravstvenog standarda ove Županije. Svi župani izvan HDZ-a, a i neki HDZ-ovi, s dovoljno hrabrosti istupili su protiv podržavljenja da bi zaštitili svoje građane. U Varaždinskoj županiji HDZ-ov župan Stričak ne samo da nije istupio u zaštiti interesa građana, već je HDZ Varaždinske županije glasovima Habijana, Jenkača, Dreven Budinski i HNS-ovog zastupnika Štromara, omogućio ovu uzurpaciju naše imovine i ugrožavanje naših prava.

Ovu temu ključnu za život i zdravlje ljudi župan Stričak se nije usudio čak ni raspraviti na Županijskoj skupštini, a kao što je javnosti poznato naši susjedi su izglasali zaključak kojim odbijaju podržavljenje, a protiv tog Zaključka se nisu usudili glasati čak ni vijećnici HDZ-a u Međimurskoj skupštini.

Kako bi građani dobili jasnu sliku o tome tko zbog svojih osobnih političkih interesa i pozicija ne upozorava i ne suprotstavlja se šteti koja se nanosi građanima Varaždinske županije, tražimo raspravu od Županijske skupštine i donošenje Zaključka kojim se odbija podržavljenje Opće bolnice Varaždin.

Očekujemo da se sve političke stranke izjasne protiv oduzimanja bolnice našim građanima od strane HDZ-a i daju podršku našem prijedlogu, a od HDZ-a da barem jednom stave interese građana ispred interesa HDZ-a i budu barem suzdržani kao i HDZ Međimurja.

sjever.hr
27.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.