Now Reading:
Zlatnom darivatelju krvi Stjepanu Lončaru pripala nagrada za životno djelo Koprivničko – križevačke županije
Full Article 3 minutes read

Zlatnom darivatelju krvi Stjepanu Lončaru pripala nagrada za životno djelo Koprivničko – križevačke županije

Dugogodišnji dobrovoljni darivatelj krvi Stjepan Lončar dobitnik je Nagrade Koprivničko – križevačke županije za životno djelo, odlučila je Županijska skupština KKŽ na sjednici održanoj 22. veljače. Zajedno s ostalim dobitnicima javnih priznanja nagrada će mu biti uručena na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu obilježavanja Dana Županije 13. travnja.

Stjepan Lončar krv redovito daje već 50 godina. Dobrovoljni darivatelj je postao s 18 godina, kao gimnazijalac, nastavio kao student te potom u svim svojim radnim sredinama. Odazivao se na pozive za hitno darivanje u koprivničku bolnicu ili Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, a u Zagrebu se priključio i darivateljima na staničnom separatoru. Redovito daje krv na akcijama u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica u čijim je prostorijama 17. listopada 2022. godine krv dao 205. put. Po tom darovanom broju dragocjene tekućine uvjerljivo je rekorder u KKŽ te među najboljima u Hrvatskoj.

Kao dugogodišnji darivatelj Stjepan Lončar je pokrenuo inicijativu za osnivanje kluba darivatelja koji su krv dali 100 i više puta muški i 75 i više puta žene. Klub 100 osnovan je pri Društvu Crvenog križa KKŽ 2014. godine, a Stjepan Lončar je njegov prvi i sadašnji predsjednik.

Za svoja dobrovoljna darivanja krvi primio je mnoga priznanja Hrvatskog Crvenog križa, Medalju Grada Koprivnica, Odlikovanje Predsjednika RH Red Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske i brojne druge nagrade, a sada je dobio i ovu važnu nagradu. Stjepan Lončar je prvi darivatelj krvi koji je dobio Nagradu za životno djelo Koprivničko – križevačke županije.

Osim u dobrovoljnom darivanju krvi Stjepan Lončar je dugogodišnji volonter u Crvenom križu te član interventnih timova u županijskom i gradskom Crvenom križu. Potres na Baniji, poplave, obilazak starijih osoba dijeleći pomoć, edukacije i vježbe zaštite i spašavanja, samo su dio njegovih aktivnosti u kojima sudjeluje u Crvenom križu, pored davalaštva krvi.

– Njegove humane vrline, kroz samozatajno djelovanje, ostavit će neizbrisiv trag u Crvenom križu, ali i na području grada i županije čijem ugledu doprinosi kroz cijeli svoj životni vijek, stoga predlažemo Odboru za priznanja da Stjepanu Lončaru dodijeli Nagradu za životno djelo KKŽ zbog njegovih zasluga u području zdravstva, socijalne skrbi te nadasve njegove humanosti – navedeno je u prijedlogu za dodjelu Nagrade za životno djelo Stjepanu Lončaru, koji je Odboru za dodjelu javnih priznanja uputilo Društvo Crvenog križa KKŽ na čelu s ravnateljicom Adelom Sočev.

Foto: GDCK Koprivnica
www.sjever.hr
24.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.