Now Reading:
Međimurska županija i Grad Čakovec zajedno realiziraju brojne vrijedne projekte – Posavec: Uz ostale, imamo desetak projekata vrijednih 140 milijuna kuna
Full Article 5 minutes read

Međimurska županija i Grad Čakovec zajedno realiziraju brojne vrijedne projekte – Posavec: Uz ostale, imamo desetak projekata vrijednih 140 milijuna kuna

U ponedjeljak je u Čakovcu održan zajednički kolegij pročelnika Međimurske županije i Grada Čakovca na kojem je bilo riječi o nizu zajedničkih projekata Županije i Grada.

-Sve institucije i službe Međimurske županije na raspolaganju su svim općinama i gradovima i ova je forma koju danas radimo s Gradom Čakovcem itekako važna jer definitivno služi razvoju grada Čakovca, a razvoj grada Čakovca je razvoj cijelog Međimurja – rekao je župan Matija Posavec.

Naglasio je kako ovakvi kolegiji imaju formalni, ali prije svega operativni karakter, s obzirom na to da okupljaju pročelnike, ali i ravnatelje ustanova i stručne službe, kako bi napravili pregled projekata koji se odvijaju na području grada Čakovca kao središta Međimurja.

-Cilj nam je definirati teme koje nas očekuju u narednom razdoblju te proći kroz projekciju razvoja cijelog Međimurja, s naglaskom na grad Čakovec. Trenutno se, što se Međimurske županije tiče, provode brojni projekti na području Čakovca, a među najvažnijima po financijskoj težini je desetak projekata vrijednih oko 140 milijuna kuna i svi će ti projekti biti gotovi ove godine. Riječ je o energetskoj obnovi Županijske bolnice u Čakovcu, rekonstruiraju se Zavod za hitnu medicinu i Zavod za javno zdravstvo, a očekujemo da će ta tri projekta biti gotova do ljeta – naglasio je Posavec.

Dodao je da Međimurska županija sudjeluje i u obnovi Učiteljskog fakulteta, odnosno Pedagoške akademije te da je završeno vanjsko uređenje najveće sportske dvorane na području Međimurja, dvorane Graditeljske škole. Pred samim je završetkom i Regionalni centar kompetentnosti u Tehničkoj školi koji će biti veliki iskorak u strukovnom obrazovanju

-Pokrenuli smo projekt obnove Muzeja Međimurje, odnosno palače Zrinski, nakon uspješnog projekta fortifikacije bedema, što će također biti gotovo do ljeta, gradi se Regionalni centar HGSS-a na području naše vojarne, a treba spomenuti i infrastrukturu – ceste i kanalizaciju. To su sve projekti koji će biti završeni najkasnije do kraja ove godine – poručio je župan.

Na kolegiju je bilo riječi i o projektima za koje je pripremljena projektna dokumentacija i s kojima će se krenuti u ovoj godini, a to su obnova Gospodarske škole u Čakovcu i dogradnja Gimnazije s revitalizacijom vanjskih terena. Potpisani su ugovori za financiranje projektne dokumentacije za Zelenu oazu, a pred potpisivanjem su dva velika projekta vezana uz parkovnu arhitekturu.

Nadalje, u završnoj je fazi izrada projektne dokumentacije za Centar palijativne medicine u krugu bolnice i za izgradnju nove zgrade za medicinsko-biokemijski, patološko-histološki i transfuzijski laboratorij te se priprema projektna dokumentacija za revitalizaciju četiri zgrade na prostoru bivše vojarne koje će biti korištene za Poduzetnički inkubator.

-Treća tema su zajednički projekti, a to je sportska građevina uz Učiteljski fakultet u Čakovcu. To je očekivanje da se konačno potpiše ugovor kako bi se mogla raspisati javna nabava za Centar za odgoj i obrazovanje, a jedna od tema je i nacionalni projekt izgradnje cestovnih obilaznica, što je u administrativnom i projektnom dijelu u nekoj fazi realizacije te brojni drugi važni projekti koje planiramo realizirati – kazao je župan Posavec dodajući da je među temama i uvođenje građanskog odgoja u škole Grada i desetak škola na području Međimurske županije.

Čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini uvodno je naglasila kako je već po samom preuzimanju vlasti dogovoreno da će u Gradu Čakovcu napokon prevladati struka i znanje. Uz okupljene stručnjake zahvalila je županu Posavcu i Međimurskoj županiji na kvalitetnoj suradnji.

-Našli smo se pred brojnim izazovima i otvorenim pitanjima koje je trebalo riješiti. Otvorili smo mnoga pitanja i za izradu projektne dokumentacije i prijavu natječaja. U prošloj godini smo na Nacionalni program oporavka i otpornosti prijavili tri dječja vrtića, krećemo s dogradnjom Cvrčka, dogradnja Cipelice je pred izdavanjem građevinske dozvole i projektira se novi vrtić kod Betexa i Čakovec Jug dobiva svoje nove vrtićarce – kazala je Cividini naglasivši kako više od polovine vrtićke djece u cijelom Međimurju pohađa vrtiće upravo u Čakovcu te su ovakvi projekti imperativ.

Uz vrtićarce, u Čakovcu se vodi briga i o školarcima pa je tako spremna projektna dokumentacija za dogradnju dvorane u Kuršancu, a slijedi i dogradnja osnovne škole.

-Uspjeli smo riješiti sva pitanja potrebna za zemljište i izgradnju IV. osnovne škole. Osigurali smo 1,5 milijuna kuna za Zeleni Grad Čakovec, za rekonstrukciju staza u Ulici Ivana Novaka i sadnju novih drvoreda vjerujem da će i taj dio biti uspješno riješen. Za Grad Čakovec otvaraju se još neki natječaji kao što su prijave Regionalnih centra za vatrogastvo, konkretno Štefanec i Kuršanec tako da ćemo i to prijaviti na natječaj – dodaje Cividini.

Posebno važnim smatra novu europsku omotnicu otvorenu do 2027., odnosno ITU mehanizam – integrirani teritorijalni ustroj za što je nužna sinergija Grada sa Županijom i susjednim općinama.

Pri kraju je i izrada strategije razvoja urbanog područja Grada Čakovca, a gradonačelnica je uvjerena da će u tom dijelu odraditi i prijavu Trga Republike kojim će se urediti centar grada

-Grad je ovaj dio dobio 1986. godine i mislim da Čakovčani i svi žitelji Međimurske županije zavrjeđuju novi trg, a osim samog trga tu je mnogo zelenih površina, cestovne infrastrukture, parkova koji nedostaju gradu. Uz naš centralni park dobivamo hvalevrijedan park u krugu vojarne. Tu je još područje Martana, ali i Golubetke koje nema takvih sadržaja – spomenula je Cividini te naglasila važnost dječjih igrališta i obnove pročelja u samom centru.

-Kao Grad smo krenuli s uređenjem pročelja u zgradama kojima smo većinski vlasnici. Ovih dana bilo je otvorenje Pučkog otvorenog učilišta, dovršava se i pročelje zgrade Crvenog križa, krećemo s uređenjem zgrade na Kralja Tomislava 3 – kazala je naglašavajući kako im probleme stvara rješavanje suvlasničkih odnosa s obzirom da nekim zgradama Grad nije vlasnik.

a.kučić/sjever.hr
20.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.