Now Reading:
Poslodavci muku muče s manjkom radnika, a ovoj struci nezaposlenih u Hrvatskoj nema: „Nitko se dosad nije javio”
Full Article 2 minutes read

Poslodavci muku muče s manjkom radnika, a ovoj struci nezaposlenih u Hrvatskoj nema: „Nitko se dosad nije javio”

Poslodavci u Hrvatskoj muku muče s radnicima, a reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk provjerila je kojih to na našem tržištu posebno manjka što je u nekim sektorima postao velik problem.

Ugostitelj Jurica Protić ima velikih problema s pronalaskom konobara. Kako kaže, oglas za posao vrti se sad već drugi tjedan, ali se još nitko nije javio.

-Što se tiče naše struke, nezaposlenih u Hrvatskoj nema. Tko želi raditi i tko je kvalitetan, sigurno će naći posao – rekao je za Dnevnik Nove TV.

No, ne traže se samo konobari. Na burzi rada slobodno je ukupno 28.000 radnih mjesta. S druge strane, nezaposleno je 118 tisuća ljudi, ali taj broj pada.

Zašto nezaposleni ne popunjavaju radna mjesta, objasnio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar koji kaže kako to može biti stručna sprema, privremena nezaposlenost za rad i drugo, no Zavod ih nastoji što više uključiti u tržište rada.

Na burzi se teško nalaze i građevinari zbog nedostatka kvalificiranih radnika, a magistar građevine Ilija Šola pojasnio je kako sve manje učenika upisuje ta strukovna zanimanja, dok je s druge strane, hrvatska radna snaga otišla u inozemstvo.

-Investitori ne mogu naći izvođača. Kada ga nađu, period koji bi trebao trajati šest mjeseci traje i do godinu dana – rekao je Šola.

Zbog toga se radnici i uvoze što može riješiti dio problema, kao i upisivanje više đaka u škole za struku u kojoj nedostaje radnika. Međutim, probleme stvara i teško popravljiva demografska slika, piše dnevnik.hr.

www.sjever.hr / dnevnik.hr
17.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.