Now Reading:
Varaždinska županija među vodećima po povučenim EU sredstvima – slijede velika ulaganja u zdravstvene i obrazovne projekte
Full Article 2 minutes read

Varaždinska županija među vodećima po povučenim EU sredstvima – slijede velika ulaganja u zdravstvene i obrazovne projekte

Analiza portala Župan.hr pokazala je da je Varaždinska županija povukla iz EU fondova 7,30 posto, odnosno 623 kuna po stanovniku u 2021. godini. Velika su ulaganja u zdravstvo i obrazovanje, a novi ciljevi zadani su i u novom EU financijskom razdoblju.

Ova godina bit će povijesna za zdravstvo Varaždinske županije, budući da će u sklopu Opće bolnice Varaždin biti otvoren objedinjeni hitni bolnički prijem, dnevna bolnica i jednodnevna kirurgija, a započet će izgradnja Centralnog operacijskog bloka, u čiju će gradnju i opremanje biti uloženo 53,8 milijuna eura.

To je prvi projekt Varaždinske županije koji je krenuo u realizaciju, a koji će biti financiran iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a značajan iskorak u zdravstvu i to na nacionalnoj razini bit će otvorenje Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine u sklopu Specijalne bolnice Varaždinske Toplice.

U godini velikih investicija u zdravstvu bespovratna sredstva u iznosu od 8,3 milijuna eura dobivena su i za obnovu zgrada Opće bolnice Varaždin u Novom Marofu, Klenovniku i Varaždinu koje su oštećene u potresu. U pripremi je i obnova unutrašnjosti Minerve, smještajnog objekta u sklopu Specijalne bolnice Varaždinske Toplice, a procijenjena vrijednost tog projekta je 17,2 milijuna eura. U planu je i projekt izgradnje te opremanja nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo, piše Župan.hr.

I niz drugih projekata je u pripremi, pri čemu će na najavljeni javni poziv za infrastrukturna ulaganja u svrhu osiguranja cjelodnevne nastave u osnovnim školama i ulaganja u energetsku obnovu javnih zgrada biti prijavljena izgradnja devet školskih sportskih dvorana i projekt izgradnje osnovne škole u Ivancu te projekte energetske obnove, od kojih će većina biti zgrade Doma zdravlja Varaždinske županije. U tijeku je izgradnja dvaju centara kompetentnosti u poljoprivredi i zdravstvu, a riječ je o projektima ukupne vrijednosti 29 milijuna eura.

S Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU potpisani su i ugovori o sufinanciranju projektne dokumentacije za Regionalni centar civilne zaštite, kao i za projekt uređenja javne turističke infrastrukture u Varaždinu, točnije za „Revitalizaciju austrougarskog vojnog konjičkog kompleksa u svrhu očuvanja kulturne i povijesne baštine Varaždinske županije“, a vrijedi istaknuti i da je uz brojne druge projekte u tijeku rekonstrukcija podruma Županijske palače i prenamjena u posjetiteljski centar.

sjever.hr/zupan.hr
13.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.