Now Reading:
Varaždinski SDP ide samostalno na izvanredne izbore, Marković poručio: Apeliramo na HDZ da ne dozvoli da građani Varaždina budu predugo taoci njihovih igrica
Full Article 4 minutes read

Varaždinski SDP ide samostalno na izvanredne izbore, Marković poručio: Apeliramo na HDZ da ne dozvoli da građani Varaždina budu predugo taoci njihovih igrica

Još uvijek nisu raspisani izvanredni izbori za varaždinsko Gradsko vijeće, a upravo je to bila tema današnje konferencije na kojoj su se novinarima obratili predsjednik Gradske organizacije SDP-a Miroslav Marković i gradonačelnik Neven Bosilj.

-Očito je da Vlada, odnosno politika, maksimalno koristi zakonsku prazninu u kojoj Vlada nema rok za raspisati izbore, ali kada jednom raspusti Gradsko vijeće, onda počinju teći rokovi. Podsjećam sve da Grad Varaždin nema proračun, od Nove godine radimo na takozvanom “hladnom pogonu”. Do toga je došlo zato što neodgovorni pojedinci, vijećnici nisu podržali prijedlog proračuna i sada smo došli u situaciju da još uvijek, nažalost, ne znamo datum izbora – rekao je Marković.

Dodao je da sve to Grad Varaždin dovodi u tešku situaciju i nemogućnost konačnog rješenja baliranog otpada.
-Grad se još uvijek ne može konačno osloboditi te crne prošlosti u koju nas je doveo bivši gradonačelnik Ivan Čehok – naglasio je.

Marković je rekao i da je na Gradskom odboru stranke odlučeno da SDP na izvanredne izbore izlazi samostalno, bez predizbornih koalicija, dogovora i razgovora, osim s građanima. Razlog tome vjerojatno je i predizborna anketa koju je proveo SDP. Naime, Marković ističe da su rezultati za SDP dobri i očekivani, dodajući da anketa nije plaćena gradskim, već stranačkim novcem.

-Očekujemo i vrlo dobra uspjeh na izvanrednim izborima jer su ljudi shvatili da mi nismo ovdje da sebi uzmemo, nego da se vodimo javnim dobrom i da vodimo brigu o interesu grada i građana. I Neven i ja želimo da kada odemo iz politike, za pet ili deset godina biti ponosni onime što smo napravili za ovaj grad, ono što nisu sve ove generacije takozvanih političara koji su gledali kako staviti sebi u džep, a ne riješiti bale, podvožnjak – naglasio je šef varaždinskog SDP-a te dodao:

-Pozivamo župana koji vodi kampanju protiv Grada Varaždina, a to ne želimo, pozvali smo ga da surađujemo i želimo dobru suradnju sa Županijom, ali to ide u kontra smjeru. Želimo da se bale riješe zajednički, zato molimo i apeliramo da oni koji mogu utjecati na Zagreb poduzmu sve da se što prije raspišu izbori i da svi zajedno probamo naći zajednička rješenja za sve probleme koji muče grad.

Gradonačelnik Neven Bosilj rekao je da je Grad Varaždin još 4. siječnja na zahtjev Županije predao sve dokumente donošenja proračuna te da sve to putuje do Ministarstva uprave duže vrijeme.

-Nekome je stalo da Grad Varaždin bude što duže bez proračuna i u opstrukciji. Dakle, čim se donese proračun mi idemo dalje punim plućima, zato jer na računima imamo više od pet milijuna eura. Znači Grad Varaždin je likvidan i mogao bi provoditi projekte i plaćati sve što treba, ali nažalost nemamo proračun – kazao je Bosilj.

Istaknuo je da su uoči sjednice na kojoj je trebao biti usvojen ovogodišnji proračun razgovarali „s određenim političkim subjektima”.

-Vidjelo se da postoji, čak i od strane HDZ-a, dobra volja da se proračun podrži. Nažalost, tada se umiješao županijski HDZ i sama smjena jednog vijećnika, odnosno aktiviranje mandata Alena Runca i micanje jednog od najagilnijih vijećnika Damira Laljeka, bila je jasan signal da županijski HDZ, odnosno župan, ima određene ucjene od strane svog koalicijskog partnera na županijskoj razini Ivana Čehoka i odlučili su zajednički rušiti taj proračun – rekao je Bosilj.
Gradonačelnik je naglasio i da se unazad deset godina nikada nije dogodilo da Vlada nije donijela odluku o raspuštanju Gradskog vijeća u siječnju.

-Očito da se ovdje igraju neke čudne igre. Anticipirao sam što će se sve događati, tako da smo u prosincu započeli radove koji se po Zakonu o proračunu mogu dalje nastaviti, mi radimo i dalje normalno i ovim putem apeliramo i na HDZ da ne dozvoli da građani Varaždina budu predugo taoci njihovih igrica. Izađimo na izbore i ja vjerujem da će novo Gradsko vijeće pokazati jednu stabilnost i odgovornost te podržati budući razvoj Varaždina – poručio je Bosilj.

a.kučić/sjever.hr
03.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.