Now Reading:
Najavljen 7. Međunarodni Srakarski fašnik: stiže gotovo 1500 sudionika iz deset zemalja, program će trajati tri dana
Full Article 3 minutes read

Najavljen 7. Međunarodni Srakarski fašnik: stiže gotovo 1500 sudionika iz deset zemalja, program će trajati tri dana

Pred nama je 7. Međunarodni Srakarski fašnik na kojem će ove godine sudjelovati 50-ak maskiranih grupa iz deset zemalja.

Kao i ranijih godina, Fašnik organiziraju Udruga maškara Črna Sraka i Općina Sračinec, stoga je o svemu onome što nas idućeg vikenda očekuje govorio načelnik Božidar Novoselec.

-Nakon korone pružila nam se prilika da za organizaciju „ozbiljnog”, velikog Fašnika, a mi smo već dokazali da to možemo. Ove godine će u Srakarski fašnik biti uključeno čak deset zemalja, a Fašnik će biti uključen i u projekt LION koji obuhvaća stabilnost političke i znanstvene zajednice stabilnosti. Partner Općine Sračinec u tom je projektu grad Ljubuški iz Bosne i Hercegovine, a sve je financirano kroz program Europa za građane – bratimljenje gradova – rekao je Novoselec.

Događanja vezana uz ovu manifestaciju trajat će tri dana i bit će tu i radionica i panela, sve u sklopu razmjene mišljenja i iskustava između Grada Ljubuškog i Općine Sračinec.

-Posebno me veseli da će Srakarski fašnik imati gotovo 1500 sudionika u povorci, što nije mali ni beznačajno. Treba si dati puno truda oko organizacije. Fašnik će se održati u subotu, 4 veljače, a krenut će od 14 sati od OŠ Sračinec prema Domu kulture i Parku velika Graba. Kod zgrade Općine svaka će se od 50-ak udruga predstaviti svojim programom, a organizirat ćemo i topli obrok te osvježavajuće napitke. Sve bi to bilo teško organizirati da nemamo tako kvalitetnu udrugu kao što je naša Črna Sraka – kazao je Novoselec dodavši da je Srakarski fašnik po veličini treći u Hrvatskoj te da su ispred njega samo Rijeka i Samobor.

Predsjednik Udruge maškara Črna Sraka, Slobodan Drožđek, naglasio je da je vrlo zadovoljan velikim brojem sudionika koji će stići iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva.

-Svaka od grupa ima svoju koreografiju, tako da vjerujem da će posjetitelji biti zadovoljni. Bit će i jako puno predstavnika Federacije europskih karnevalskih gradova u kojoj smo registrirani od 2007. godine, a članovi smo i Hrvatske udruge karnevalista. Trudimo se iz godine u godinu sve to što bolje organizirati i vjerujem da u tome uspijevamo – rekao je Drožđek.

Novinarima se obratio i dopredsjednik FECC-a Željko Posilović koji je također pohvalio rad Črne Srake te potporu koju im pružaju Općina Sračinec i Varaždinska županija. Podsjetio da je FECC broji oko 40 članova.

-Federacija podupire i karnevale i fašnik, a razlika je u tome što je fašnik tradicija koju moramo poštivati i prenositi na mlade, dok je karneval više turistička manifestacija – rekao je Posilović.

Idućeg vikenda u Sračincu će, dakle, biti veselo, a Fašnik će početi u petak u 16 sati, ispred Doma kulture, primopredajom općinskih ključeva maškarama. U večernjim satima, posjetitelje očekuje zabavni program pod grijanim šatorom te koncert popularnog Miroslava Ilića. Kažimo kako će zbog Srakarskog fašnika, odnosno subotnje fašničke povorke biti zatvorena državna cesta D2 u Sračincu.

I još jedna informacija – želite li vidjeti kako je prijašnjih godina bilo na Srakarskom fašniku, u atriju varaždinske Županijske palače razgledajte izložbu slovenskog fotografa Janka Levanića.

a.kučić/sjever.hr
30.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.