Now Reading:
Više od 400 posjetitelja u Noći muzeja razgledalo izložbu “Svijet poludragog kamenja” u Lepoglavi
Full Article 2 minutes read

Više od 400 posjetitelja u Noći muzeja razgledalo izložbu “Svijet poludragog kamenja” u Lepoglavi

Najvećoj nacionalnoj muzejskoj manifestaciji – Noći muzeja, i ove se godine pridružila Lepoglava. U noći u kojoj su brojne muzejske ustanove i izložbeni prostori otvorili vrata za besplatne razglede svojih postava, građani su u Domu kulture u Lepoglavi imali prigodu razgledati izložbu “Svijet poludragog kamenja”.

Od 18 sati pa sve do ponoći, posjetitelji izložbe u Lepoglavi, njih više od 400 koliko ih je razgledalo izložbu tijekom trajanja manifestacije, zakoračili su u jedinstven svijet poludragog kamenja i razgledavši uzorke minerala iz Lepoglave, Hrvatske i šire regije kao i minerale, poludrago i drago kamenje s gotovo svih kontinenata. Predstavljeni su im najbolji primjerci poludragog kamena ahata pronađeni na lepoglavskim nalazištima kao i najveći ahat ikad pronađen u Hrvatskoj, zatim dijamanti, safiri, rubini, smaragdi i više od 90 vrsti obrađenog poludragog kamenja te nekoliko svjetskih rariteta kao što su izuzetno rijetka vrsta ahata razvijenog u okamenjenom drvetu, rijedak primjerak kamenja s lokaliteta Long Island iz kojeg su Indijanci izrađivali ratničke boje, kristal hijalofan iz Busovače i u svijetu jedinstvenu kombinaciju minerala s Pohorja.

Izložbe su pratile i radionice na kojima su posjetitelji, a bilo ih je svih generacije, mogli naučiti kako ispirati zlato, pod mikroskopima proučavati strukture komadića stijena i minerala te razgledavati minerale ispod UV lampi. Također, posjetitelji su iz “prve ruke”, od članova Udruge Lepoglavski ahat koji su prikupili eksponate predstavljene na izložbi, mogli saznati puno toga zanimljivog od poludragom kamenju i mineralima.

Još je jedan izložbeni prostor u Lepoglavi u Noći muzeja otvorio svoja vrata. Riječ je o izložbenom prostoru udruge P.A.S. Lepoglava. U okviru “Noći otvorenih vrata ’23” posjetiteljima je predstavljena bogata zbirka vojnih militarija. Dodatna atrakcija izložbe bili su članovi udruge P.A.S. Klub Lepoglava odjeveni u vojne uniforme različitih vojnih postrojbi i vojski iz različitih razdoblja.

sjever.hr/lepoglava.hr
29.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.