Now Reading:
TUŽNA SJEĆANJA I SUZA U OKU Najstariji deklarirani Židov u Varaždinu: U ratu mi je stradalo više od 25 članova obitelji
Full Article 3 minutes read

TUŽNA SJEĆANJA I SUZA U OKU Najstariji deklarirani Židov u Varaždinu: U ratu mi je stradalo više od 25 članova obitelji

Međunarodni je Dan sjećanja na žrtve holokausta koji se po rezoluciji Ujedinjenih naroda obilježava na godišnjicu oslobađanja najvećeg nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz u Poljskoj.

Na današnji dan 1945. godine Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz. Bio je to najveći logor među mnogim poprištima bezočnih zločina nad židovskim narodom u Drugom svjetskom ratu.

Najstariji živući deklarirani Židov u Varaždinu ,Vlatko Moses Marić kaže kako za njega obilježavanje ove obljetnice znači jako puno.

-189 Židova iz Varaždina u lancima je odvedeno u Jasenovac, a židovsko groblje u Varaždinu je do danas zatvoreno lancima. Od gradonačelnika Bosilja sam danas dobio podršku da se groblje otvori za sve zainteresirane, kako Varaždince, tako i turiste i kako će se groblje urediti i pretvoriti u park – rekao je.

Između ostalog, Marić je istaknuo da ovdje još uvijek ima mnogo Židova, no da se ne žele deklarirati te da su Židovi u Varaždinu popisani već 1502. godine. Kazao je i kako je u logorima stradalo više od 25 članova njegove obitelji.

-Inače, ja nisam Marić, mi smo Mosesi, ali 1911. godine deda i baka su, kad su morali prijeći na kršćansku vjeru, uzeli prezime Marić da bi mogli posjedovati imovinu, ući u grad. Židovi nisu mogli ući u grad, dok nisu preuzeli kršćanska imena – objasnio je.

Prisjetio se i drugih dijelova obiteljske povijesti, vezanih uz stradanje svoga naroda i svoje obitelji.
-Prvo mi je baka otišla za logor Auschwitz ’42., deda u Jasenovac, kao i tata i moja mama koja je imala 17 godina. Židove su iz Varaždina odveli 14. srpnja, a 19. srpnja moj tata pisao je Paveliću da ga pusti. Pustio ga je, ali se povlačio kroz rat s partizanima, da bi ’45., na Novu godinu, on i stric Berger bili uhvaćeni, odveli su ih na željezničku stanicu i netragom su nestali. Bio je jedan slikar, čuveni fotograf Artur Kučar koji je meni rekel: „Sinek, ja sam ti htel spasiti tateka. Ja sam išel na žandarmeriju ’45., pitao sam za Ivu Marića, a oni su me pitali želim li i dalje slikati za njih”. Razgovor je tako završen, a on je nestao netragom – kazao je Marić.

Dodao je da je on 1945. završio u Zagrebu, kasnije u domu u Crikvenici, a tek 1952. godine je majka došla po njega, pa je upoznao i nju i svoju sestru. Tužna su to i teška sjećanja, no danas je dobro, kaže Marić:

-Više sam nego zadovoljan, nikada u životu nije mi bilo bolje nego danas. U Domu umirovljenika sam, sretan sam i zadovoljan.

a.kučić/sjever.hr
27.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.