Now Reading:
„Ne dajte se namamiti podmuklim ideologijama” – Stefania je rođena u najstrašnijem logoru smrti, bila je toliko sićušna da su joj broj tetovirali na bedro
Full Article 3 minutes read

„Ne dajte se namamiti podmuklim ideologijama” – Stefania je rođena u najstrašnijem logoru smrti, bila je toliko sićušna da su joj broj tetovirali na bedro

27.siječnja svake godine obilježava se Međunarodni dan sjećanja na Holokaust kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Tog su dana 1945. sovjetski vojnici ušli u Auschwitz, najstrašniji logor smrti smješten u južnoj Poljskoj, 50 kilometara od Krakova. Ono što su tada tamo zatekli i dalje je potpuno nezamislivo.

Dočekalo ih je sedam i pol tisuća preživjelih logoraša, među kojima je bilo i 700 djece, a oko 60.000 logoraša natjerano je na marš smrti prema drugim koncentracijskim logorima, samo nekoliko dana prije dolaska Sovjeta. U pet godina postojanja, u logoru je nestalo i ubijeno više od milijun ljudi, većinom Židova i to u plinskim komorama ciklonom B, ali i izgladnjivanjem, prisilnim radom, smaknućima i medicinskim eksperimentima.

Auschwitz je bio kompleks nacističkih koncentracijskih logora. Pored tri glavna logora bilo je još oko 50 manjih logora različitih veličina. Dobro organizirana nacistička mašinerija smrti nezamislivih razmjera, a od siječnja 1942. godine i mjesto masovnog istrebljenja.

Na ulazu u Auschwitz stajao je natpis “Arbeit macht frei” ili “Rad oslobađa”, kojim su nacisti htjeli sugerirati kako je riječ o radnom logoru.

Preživjeli iz Auschwitza i ove su se godine okupili na komemoraciji u logoru kako bi obilježili 78. godišnjicu oslobođenja jednog od najozloglašenijih svjetskih simbola zla. Danas to mjesto, sa svojim barakama i bodljikavom žicom te ruševinama plinskih komora, sve svoje posjetitelje podsjeća na zlo koje je nekad hodalo zemljom, donosi danas.hr.

Kako piše novinarka portala danas.hr Iva Rebac, Bogdan Bartnikowski imao je 12 godina kada je prevezen u Auschwitz, a uoči današnje komemoracije svjedočio je o zlu koje je preživio. Kaže da su mu prve slike izbjeglica nakon ruske invazije na Ukrajinu pokrenule traumatična sjećanja i da je nakon gotovo 80 godina vidio ono što je vidio u teretnom vagonu kada su ga prevozili u Auschwitz.

Na komemoraciji je bila i Stefania Wernik koja je rođena u Auschwitzu u studenom 1944., manje od tri mjeseca prije njegovog oslobođenja. Rodila se toliko sićušna da su joj nacisti istetovirali broj 89136 na bedro. Oprali su je hladnom vodom, zamotali u krpe i podvrgnuli medicinskim pokusima. Njezina je majka, na sreću, imala obilje mlijeka i obje su preživjele.

-Budite na oprezu i ne dajte se namamiti podmuklim ideologijama. Da nikad više ne bude fašizma koji donosi smrt, genocid, zločine, pokolje i gubitak ljudskog dostojanstva – rekla je Wernik.

Foto: pixabay
www.sjever.hr / danas.hr
27.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.