Now Reading:
Pandemija nije uništila čakovečki društveni život – rekordan broj prijava udruga na javne pozive Grada dokazuje da ideje, entuzijazam i publika još uvijek postoje!
Full Article 3 minutes read

Pandemija nije uništila čakovečki društveni život – rekordan broj prijava udruga na javne pozive Grada dokazuje da ideje, entuzijazam i publika još uvijek postoje!

Na javne pozive za sufinanciranje projekata i programa udruga stigao je rekordan broj prijava. Potvrdila je to gradonačelnica Ljerka Cividini u utorak na konferenciji za medije. Ovo je, kaže Cividini, dokaz da čakovečke udruge imaju ideje, entuzijazam i najvažnije – publiku.

Gradonačelnica Cividini objasnila je kako su od listopada 2022. do siječnja ove godine proveli javne pozive za sufinanciranje projekata i programa od posebnog interesa za cijelo gradsko područje.

-Najprije, zbog zakonskih izmjena raspisan je i proveden javni poziv vezan uz kulturu i umjetnost, a nakon njega i pozivi za udruge invalida, branitelja, umirovljenika, nacionalne manjine, djecu i mlade, zdravstvo, tehničku kulturu te javne potrebe u mjesnoj samoupravi – pojasnila je Cividini dodavši kako je prošlog petka i Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca raspisala poziv za za financiranje javnih potreba u sportu i rekreaciji.

Ukupno do danas, bez sporta, na javne pozive Grada pristiglo je 195 prijava te 112 za mjesnu samoupravu što je rekordni broj.

-Ukupno je na području grada Čakovca za te namjene osigurano 835 000 eura dok je 210 000 eura odvojeno kroz mjesnu samoupravu. Ako zbrojimo iznose preko milijun eura. Hoće li se utrošiti predviđena sredstva ovisi o kvaliteti pristiglih programa o čemu će odlučivati komisija koja će se formirati prema prioritetnim područjima – objasnila je gradonačelnica Cividini.

U odnosu na prošlu godinu, Grad Čakovec dodatno je razradio prioritetna područja kako bi prijave bile lakše, a provedba i kontrola jednostavnije i transparentnije.

-Komisije bi s radom trebale početi početkom veljače, a ugovori za 2023. godinu već su potpisani s 1. siječnjem. Udruge čiji su programi prijavljeni na javne pozive, koji se odvijaju u siječnju i veljači mogu za svoju realizaciju uputiti zamolbu Gradu kako bi ostvarili pravo za privremeno financiranje s obzirom da se ugovori sklapaju tek s 1. ožujkom – dodala je Cividini.

Naglasila je i kako svake godine nastoje uvesti nešto novo, pa će tako sportaši po prvi puta koristiti softver za prijavu i obradu podataka što će unaprijediti proces i ubrzati provedbu javnog poziva, a u planu je takav način prijave uvesti i za ostala područja. Cividini je poručila kako rade i na povezivanju s Nacionalnim identifikacijskim i autentifikacijskim sustavom kako bi udruge manje vremena gubile na prikupljanje dokumentacije.

Kazala je kako rekordan broj prijava pokazuje nekoliko stvari, prije svega da se čakovečki javni i društveni život oporavio nakon korone te da pandemija nije utjecala na rad i brojnost udruga.

-Naime, mnoge udruge tijekom lockdowna smanjile su ili potpuno prestale s radom čime je znatno osiromašen život na gradskom području, posebno na području mjesnih odbora. Broj prijava pokazuje da imamo ideje, entuzijazam i najvažnije publiku. Drugo, pokazuje da je društveni život na čakovečkom području izuzetno razvijen. Osim starijih, već etabliranih i prepoznatljivih udruga javile su se i neke nove sa zanimljivim projektima – rekla je gradonačelnica Cividini.

Ako će biti potrebe i ako ostanu određena sredstva, Grad raspisati dodatne javne pozive tijekom godine.

-Sigurna sam da ćemo i dalje biti sredina prepoznatljiva po bogatom društvenom životu i da će naše udruge nastaviti obogaćivati život u Gradu, osvajati nagrade i priznanja na nastupima, smotrama i natjecanjima širom zemlje i inozemstva te tako direktno promovirati svoj Grad – zaključila je čakovečka gradonačelnica.

tklopotan / www.sjever.hr
24.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.