Now Reading:
U tijeku istraga! Čak trećina sudskih odluka o posvojenjima iz Konga donesena na sudu u Zlataru
Full Article 2 minutes read

U tijeku istraga! Čak trećina sudskih odluka o posvojenjima iz Konga donesena na sudu u Zlataru

Dok Hrvati uhićeni u Zambiji čekaju puštanje kako bi se branili sa slobode, u Hrvatskoj paralelno traje istraga kojom se pokušava rasvijetliti međunarodno posvajanje, piše Dnevnik.hr.

Da svi rade na rasvjetljavanju događaja, potvrdio je i premijer Andrej Plenković.

– Provode se sve moguće aktivnosti da se preciznije utvrdi o čemu je tu točno riječ, da li je kod tog postupka međunarodnog posvojenja bilo sve sukladno zakonima, propisu, da li je sve bilo kako je trebalo biti, još je rano donositi zaključke – komentirao je, a prenosi Dnevnik.hr.

Još nema odgovora ni na pitanje kako je točno moguće da je u posljednjih pet godina čak trećina sudskih odluka o posvojenjima iz Konga priznata na sudu u Zlataru.

Upravo to je, ako pitate dio oporbe, dokaz kako pravosuđe ne funkcionira.

– Mi smo svjesni i govorimo već dugo da je pravosuđe jedna od rak-rana Hrvatske i da je tu potrebno temeljito čišćenje, ovo je eklatantan primjer. Ja bih volio da čelnici pravosuđa objasne kako to da baš u jednom malom sudu u Zagorju se trećina takvih slučajeva odlučuje – komentirao je Mostov Zvonimir Troskot.

Kako piše Dnevnik.hr, za SDP – problem je u sustavu socijalne skrbi.

– Imamo informacije da kod brojnih međunarodnih posvojenja, bez obzira na to iz koje države dolaze, ako nije u sustavu konvencije, nije postojao ni nadzor niti sve ostale mjere koje je država trebala provoditi. Očito da nešto u našem sustavu socijalne skrbi ne funkcionira – komentirao je Peđa Grbin.

Počelo se raditi na novom zakonu, a Ministarstvo pravosuđa zaprimilo je od Ministarstva rada prijedlog zakona koji se tiče međunarodnog posvajanja.

– Da sud, kada dobije stranu sudsku odluku koja se odnosi na posvajanje, da obavijesti centar za socijalnu skrb, ministarstvo nadležno za posvajanje, da zatraži informaciju jesu li posvojitelji upisani u registar – rekao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa, a prenosi Dnevnik.hr.

www.sjever.hr / www.dnevnik.hr
22.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.