Now Reading:
Doznajte tko su najveće zvijezde Facebooka među gradonačelnicima sa sjevera zemlje
Full Article 4 minutes read

Doznajte tko su najveće zvijezde Facebooka među gradonačelnicima sa sjevera zemlje

facebook

Za razliku od pretprošle godine kada je Facebook kao službenu platformu komunikacije s građanima koristilo tek 66 gradonačelnika, i lanjskog skoka na 88 aktivnih službenih stranica gradonačelnika, najnovije istraživanje pokazuje da postoji 81 aktivni FB profilu naših gradonačelnika i gradonačelnica – piše Gradonačelnik.hr.

Razlog prošlogodišnjem privremenom rastu velikim dijelom valja nam tražiti baš u prije spomenutim lokalnim izborima uoči kojih su neki gradonačelnici iz prošlog saziva konačno aktivirali Facebook, što je učinio i dio njihovih protukandidata, budućih gradonačelnika. I dalje nas, međutim, začuđuje, da usprkos svim trendovima i činjenici da su društvene mreže danas postale nezaobilazna i moćna platforma i kanal komunikacije političara sa svojim biračima, te da gradonačelnici koji to razumiju i aktivno i otvoreno komuniciraju sa svojim građanima na FB-u na taj način dodatno grade svoju priču i stvaraju jači ‘community’, gotovo trećina gradonačelnika/ca (njih 47) ignorira sve trendove i ovaj dokazano učinkovit oblik komunikacije s građanima.

S druge strane, gradonačelnici koji su najbolje prepoznali Facebook kao jaku i super korisnu platformu za komunikaciju sa svojim građanima u proteklih su je godinu dana dodatno ojačali, pa su neki gotovo i ušesterostručili broj pratitelja i fanova.

Poput novog gradonačelnika Vodnjana, Edija Pastrovicchija, koji je upisao rekordan postotni rast broja FB fanova, čak 433.03 posto, u čemu mu je najbliža s više nego dvostrukim povećanjem broja pratitelja (111.44 posto) bila Ljerka Cividini, također nova, gradonačelnica Čakovca.

– I prije nego sam postala gradonačelnica, tamo od 2017. godine, uvidjela sam da je Facebook, točnije društvene mreže općenito, najjednostavniji i najbrži komunikacijski alat. Kada sam imala neku poruku koju sam željela prenijeti u javnost okrenula sam se svom profilu, a posebno je isti imao svoju težinu kao poticaj da krenem u kandidaturu za gradonačelnicu. Velik broj poruka, sugestija i ideja, ali i situacija koje tek treba riješiti sugrađani su sa mnom komunicirali upravo preko društvenih mreža. I to je zapravo ideja zašto sam prije 6 godina otvorila svoj FB profil, da budem svojim sugrađanima na raspolaganju 24 sata dnevno i dam im kratak i jasan uvid u ono što radim, a to se od tada održalo i svakom objavom nastojim dati neku im neku novu vrijednost kojom će još više zavoljeti sve što je čakovečko – poručila je Cividini, a prenosi Gradonačelnik.hr.

Dodaje i kako sve više i više primjećuje da građani vole napisati ono što ih muči, što im se sviđa ili nešto treće, a ona im prema svojim mogućnostima odgovara i preko mobitela i računala, gdje god se nalazila.

– Apsolutno je to prednost današnjeg digitalnog svijeta i uvijek se nasmijem kada i nakon odgovora i komunikacije ljudi i dalje ne vjeruju da sam im odgovorila na poruku ili komentar te se u čudu zahvaljuju i u nekoliko navrata – rekla je Cividini za portal Gradonačelnik.hr te dodala da u potpunosti izbjegava bilo kakve političke i negativne teme, kako smatra da je tih puno previše na platformi i informacijskom svijetu općenito, a objavljuje prosječno i do dva puta dnevno, ovisno o aktivnostima, porukama koje želi prenijeti i zahtjevima pratitelja.

– Neke objave u određenom periodu dosegnu prosječno i do 50 tisuća pregleda, što me iznimno veseli jer je to duplo od broja stanovnika Čakovca koji imaju ovu društvenu mrežu, Čakovec ukupno ima oko 27 tisuća stanovnika – pojasnila je gradonačelnica Čakovca.

Gledajući pak prema kriteriju broja stanovnika među najpopularnijim su i novi gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić te Jasenka Auguštan Pentek iz Zlatara, koja se također i sa svojim Instagram profilom smjestila na zadnje mjesto Top 10 sa 1.809 fanova.

www.sjever.hr / www.gradonacelnik.hr
22.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.