Now Reading:
Hrvati drže drugo mjesto u Europi po debljini, a Varaždinska županija tome nastoji stati na kraj – evo kako
Full Article 3 minutes read

Hrvati drže drugo mjesto u Europi po debljini, a Varaždinska županija tome nastoji stati na kraj – evo kako

Uvodna konferencija “Recept za zdravlje – poticanje svjesnosti o pretilosti” održana je u srijedu u Varaždinskoj županija koja zajedno sa Općom bolnicom i u suradnji sa Sveučilištem Sjever provodi ovaj hvalevrijedan projekt.

Vrijednost projekta iznosi 419.608,48 kuna, a financira se bespovratnim sredstvima iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i Europskog socijalnog fonda (85%) kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. godine.

Zamjenica župana Silvija Zagorec ističe kako Varaždinska županije daje snažnu podršku ovakvim preventivnim akcijama koje brinu o zdravlju svojih stanovnika.

-Zahvaljujem timu Opće bolnice Varaždin kao i Sveučilištu Sjever što su osmislili ovaj projekt s obzirom da je pretilost veliki javnozdravstveni problem. Tome u prilog govori podatak ZJZZ gdje je 57, 4 posto odraslih osoba pretilo, a ono što posebno zabrinjava je porast pretilosti kod djece – izjavila je Zagorec. Podsjetila je kako je Županija je prošle godine po prvi puta u suradnji s Općom bolnicom Varaždin i sa Savjetom za zdravlje organizirala obilježavanje hrvatskog dana osviještenosti o debljini.

-To je još jedan dokaz da maksimalno vodimo računa i trudimo se doprijeti do svih naših sugrađana i ukazati im na ovaj veliki javnozdravstveni problem. Nama, kao javnoj institucija je to dužnost i naša obveza – dodala je Zagorec.

Ponosan na ovaj projekt je i ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak koji ističe kako je preventiva ključ.

-I mi se bavimo na sekundarnoj razini s liječenjem bolesti i preventivom, što je izuzetno važno. Docent Pajtak se bavi liječenjem posljedica koje nastaju nakon nezdravog načina života i nezdrave prehrane, međutim preventiva je ono na što se moramo osloniti i upravo zbog toga sam izuzetno zahvalan i ponosan što se krenulo u realizaciju ovog projekta i siguran sam da će se njegovi benefiti vidjeti u budućnosti, kako na mladima tako i na svim drugim dobnim skupinama – rekao je Poljak.

Alen Pajtak, voditelj odjela za abdominalnu kirurgiju Opće bolnice Varaždin podcrtao je loš položaj Hrvatske po pitanju pretilosti, koja je na drugom mjestu u Europi.

-Dobili smo dojam da naša populacija uopće nije ni svjesna problema pretilosti pa ovim projektom nastojimo taj problem približiti i našim liječnicima obiteljske medicine i općoj populaciji i svima zainteresiranima – rekao je Pajtak.

Projekt je zamišljen kroz nekoliko stadija – okrugli stol predviđen za liječnike obiteljske medicine, radionice zdrave prehrane i radionice tjelovježbe predviđene za opću populaciju.

Goran Kozina, Prorektor za financije i opće poslove Sveučilišta Sjever naglašava dobru višegodišnju suradnju s Općom bolnicom Varaždin te mu je drago da su u projekt uključeni i budući znanstvenici, odnosno studenti iz područja biomedicine i zdravstva.

abrkic/sjever.hr
18.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.