Now Reading:
U nepuna dva tjedna 70 tisuća građana potpisalo peticiju da svako dijete dobije doplatak – sve pokrenula majka šestero djece
Full Article 2 minutes read

U nepuna dva tjedna 70 tisuća građana potpisalo peticiju da svako dijete dobije doplatak – sve pokrenula majka šestero djece

Skoro 70.000 ljudi u nepuna dva tjedna potpisalo je peticiju kojom se traži da dječji doplatak ubuduće primaju sva djeca i da to prestane biti socijalna kategorija. Također, traže da on bude puno veći nego što je do sada.

Akciju je pokrenula Tea Franjčić, majka šestero djece, koja se prije godinu i pol iz Zagreba preselila u slovensku Mursku Sobotu, gdje joj klinci primaju ukupno 850 eura dječjeg doplatka, a u Hrvatskoj bi primali triput manje, piše Slobodna Dalmacija.

– Priča se nevjerojatno zakotrljala, odaziv je ogroman, nema tko me nije zvao. Sad su se javili i političari, razne stranke nas kontaktiraju, a dobila sam poziv i da u idući petak dođem u Vladin Ured za demografiju i mlade, gdje će mene i još nekolicinu predstavnika inicijative primiti državna tajnica Željka Josić – poručila je za Slobodnu Dalmaciju.

Ona i još 70 tisuća potpisnika peticije traže ukidanje cenzura, zalažu se i da fiksni dječji doplatak u iznosu od 100 eura mjesečno prima svako dijete te da djeca s poteškoćama u razvoju primaju od 150 do 200 eura mjesečno.

Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u studenom 2022. godine, evidentirano je 244 092 korisnika doplatka za djecu i to za ukupno 125 613 djece. Oni su u prosincu, ovisno o dohotku po članu kućanstva, od HZMO-a dobili od 26,49 do 72,09 eura.

Kako su za Slobodnu Dalmaciju pojasnili iz HZMO-a, zakonom su određeni sljedeći uvjeti za stjecanje prava na doplatak za djecu: podnositelj zahtjeva mora imati hrvatsko državljanstvo ili status stranca s odobrenim stalnim boravkom, te prebivalište u Hrvatskoj najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva. Mogu ga dobiti i azilanti i stranci prema propisima o azilu. Nadalje, ukupni dohodak ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne smije prelaziti 70 posto proračunske osnovice, a ona je 441,44 eura. Prevedeno, svaki bi član obitelj smio imati maksimalno 308.7 eura mjesečno da bi upao u taj prosjek.

www.sjever.hr / www.slobodnadalmacija.hr
17.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.