Now Reading:
GRADONAČELNIK BATINIĆ O RJEŠENJU USTAVNOG SUDA „Umjesto da bude zadnja brana od autokracije, potvrdio se kao produžena ruka vladajućih“
Full Article 4 minutes read

GRADONAČELNIK BATINIĆ O RJEŠENJU USTAVNOG SUDA „Umjesto da bude zadnja brana od autokracije, potvrdio se kao produžena ruka vladajućih“

Ustavni sud RH na svojim je internetskim stranicama objavio Rješenje kojim odbacuje prijedloge za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o vodnim uslugama s Ustavom RH, koje su mu prošle godine uputili Grad Ivanec i još 20-ak gradova, općina, komunalnih poduzeća i udruga širom Hrvatske.

Podsjećamo, riječ je o problematici koja je u fokus javnosti došla početkom prošle godine, kada je Vlada RH – a na temelju Zakona o vodnim uslugama – donijela Uredbu o uslužnim područjima. Ta je Uredba izazvala eksploziju nezadovoljstva te pobunu i revolt diljem Hrvatske, a naročito u Ivancu.
Naime, kad je o Ivancu riječ, tom Uredbom Vlada RH je Ivkom-vodama Ivanec ukinula njihovo uslužno područje na kome već više od pola stoljeća vrše distribuciju vode. Slijedom takve Uredbe, a temeljem odredbi Zakona o vodnim uslugama, Ivkom-vode trebaju se pripojiti varaždinskom Varkomu (čime se ivanečka tvrtka gasi), a Varkom postaje jedini distributer vode u cijeloj Varaždinskoj županiji.

Također, temeljem istog Zakona, Ivkom-vode, tvrtka koja je u većinskom vlasništvu Grada Ivanca (58%), Varkomu mora prenijeti i svu svoju imovinu vrijednu više od 100 milijuna kuna i s osnivačkom kapitalom od 19,6 milijuna kuna. Ivanec time gubi svoje poduzeće s kompletnom imovinom: 450 km vodovoda, kaptaže na 6 izvorišta, 20 vodosprema, 24 prepumpne postaje, klorinatore, 27 km vodovoda, 435 revizionih okana, 418 slivnika, 4 preljevne komore itd. – sve to treba u Varkom.

Vlada potezom pera oduzima gradovima imovinu

Gradonačelnik Milorad Batinić od samog početka ustao je u obranu ivanečkih interesa te tvrdio i upozoravao da je Zakon o vodnim uslugama (temeljem kojeg je Vlada donijela Uredbu) neustavan i diskriminirajući, jer omogućuje državi da JLS-ovima, pa tako i Gradu Ivancu, samovoljno oduzme njegovo vlasništvo.
S obzirom na to da je vlasništvo nedodirljivo i da je Ustavom zajamčena kategorija, time se, isticao je Batinić, na najgrublji način zadire u samostalnost JLS-ova, koja im je zagarantirana i Ustavom i Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi.
Kako bi zaštitio svoju tvrtku i interese Grada i svih njegovih građana, Grad Ivanec je – jednako kao i ostalih navedenih 20-ak JLS-ova i udruga širom Hrvatske koji je zbog istih ili sličnih razloga na noge digla Vladina Uredba – putem odvjetničkog ureda podnio Ustavnom sudu dvije tužbe. Prvom je zatražio pokretanje ocjene suglasnosti spornih članaka Zakona o vodnim uslugama, dok je drugom tražio ocjenu suglasnosti Vladine Uredbe s Ustavom i zakonom.

Za zaštitu interesa Grada Ivanca

Suočen s eksplozijom nezadovoljstva JLS-ova diljem Hrvatske, Ustavni sud je u ožujku lani donio rješenje kojim je Uredbu uputio na ispitivanje ustavnosti i zakonitosti te je privremeno obustavio njenu primjenu. U međuvremenu, Grad Ivanec je, temeljem odluke i podrške svih vijećnika Gradskog vijeća Ivanec (a nakon što je Ministarstvo uprave i pravosuđa zabranilo referendum građana) pokrenuo potpisivanje peticije protiv pripajanja Ivkom-voda i ivanečkih vodovoda Varkomu, sve kako bi upoznao građane s onime što se sprema, a što ima pogubne posljedice na interese Grada i svih njegovih građana te senzibilizirao javnost na potrebu zaštite kolektivnog interesa.
Peticiju je potpisalo gotovo 10.000 građana Ivanca i okolnih JLS-ova, od kojih i 2.500 građana Grada Lepoglave, čije su udruge izričito zahtijevale priključenje svojih lokalnih vodovoda na sustav Ivkom-voda.

Politička odluka

No, svojim rješenjem Ustavni sud sada je odbio tužbe svih gradova i općina, pa tako i tužbu Grada Ivanca, ocijenio ih kao neosnovane te riješio da je sporni Zakon o vodnim uslugama – u skladu s Ustavom!
-Iako još čekamo rješenje Ustavnog suda o Uredbi Vlade, a ako je suditi po ovom rješenju za Zakon o vodnim uslugama, onda očekujem da će povoljno presuditi i za Uredbu ili možda uputiti na donošenje nove Uredbe – izjavio je gradonačelnik Milorad Batinić.
– I više je nego očito da je riječ o političkoj odluci. Smatram da se Ustavni sud time stavio u službu politike te da djeluje kao produžena ruka vladajućih – ocjenjuje Batinić.

sjever.hr/ivanec.hr
15.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.