Now Reading:
PRIPREMITE LOPATE, STIŽE SNIJEG! Ponegdje će ga pasti i više od pola metra
Full Article 3 minutes read

PRIPREMITE LOPATE, STIŽE SNIJEG! Ponegdje će ga pasti i više od pola metra

Iako su prognostičari već nekoliko puta najavljivali snijeg, pa od toga nije bilo gotovo ništa, izgleda da će se uskoro ipak sve zabijeliti.

Naime, iz DHMZ-a najavljuju da nam se nakon niza sunčanih dana s iznadprosječnim temperaturama vraća hladnije vrijeme, a konačno bi se mogao stvoriti i deblji snježni pokrivač.

Kako prenosi Večernji list, u nedjelju se očekuje postupno jače naoblačenje s kišom najprije na dijelu sjevernog Jadrana i u gorju, a navečer i u noći i drugdje. Ponegdje je moguća veća količina kiše, na moru i uz grmljavinu.

S padom temperature u ponedjeljak u noći i ujutro u unutrašnjosti ponegdje snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača osobito u Gorskom kotaru i Lici, a moguće i u nižim područjima središnje Hrvatske.
Tijekom ponedjeljka kratkotrajno razvedravanje, potom na prijelazu od ponedjeljka na utorak i u drugom dijelu utorka oblačnije s kišom, u višim područjima i snijegom.

DHMZ izdao upozorenje za nadolazeći tjedan

Mraz, pa i malo snijega što je palo u drugom siječanjskom tjednu vratilo je dio zimskog ugođaja za kojim mnogi vape, unatoč tomu što nam topla zima ide na ruku pri uštedi energenata. Iako se miris snijega u zraku još ne osjeća, a i neki vjesnici proljeća nas zbunjuju, u trećem siječanjskom tjednu ipak se sprema zimskiji ugođaj, najavljuju iz DHMZ-a.

Već će se u nedjelju dati naslutiti da nam stiže izražena promjena s padom tlaka zraka te jačanjem juga i jugozapadnjaka kao posljedica stvaranje ciklone u Genovskom zaljevu. Ona će se u ponedjeljak premještati preko Hrvatske, a s njom će početi pritjecati hladan zrak. Tjedan će obilježiti vrlo dinamično vrijeme, njegova prva polovina bit će u znaku juga i jugozapadnjaka, no unatoč tomu stići će dovoljno hladnog zraka da kiša u unutrašnjosti već u ponedjeljak prijeđe u susnježicu i snijeg te da nastane snježni pokrivač, u gorju i značajniji, no bit će ga i u nekim nizinama, posebice zapadne Hrvatske.

Pritjecanje vlažnog zraka za posljedicu će imati mjestimice vrlo obilnu oborinu, tako do kraja radnog dijela tjedna lokalno može pasti i više od 100 mm oborine, ponajprije na Jadranu i u predjelima uz njega. U gorju će tijekom novog tjedna pasti i više od 50 cm novog snijega, pa posebno treba upozoriti na poteškoće u prometu, prenosi Večernji list.

Problema će zasigurno biti i na moru uslijed jakog i olujnog vjetra – juga, jugozapadnjaka te južnog vjetra. Visoki valovi i premještanje centara sniženog tlaka zraka za posljedicu će imati i poplavljivanje pojedinih riva.

Temperatura zraka, najviša dnevna će se početkom tjedna u unutrašnjosti spustiti na vrijednosti očekivane za doba godine, a i jutarnja će u drugoj polovini biti bliža prosjeku. Na Jadranu će zbog južine pad temperature biti manje izražen, no od srijede kada raste vjerojatnost za buru i u tim će predjelima biti hladnije.

sjever.hr/vecernji.hr
14.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.