Now Reading:
Spriječen teroristički napad bojnim otrovom u Njemačkoj – motiv islamizam?
Full Article 2 minutes read

Spriječen teroristički napad bojnim otrovom u Njemačkoj – motiv islamizam?

Njemačka je spriječila teroristički napad bojnim otrovom, prenosi Index, a tamošnji su mediji objavili fotografije osumnjičenog 32-godišnjeg Iranca kojeg su specijalci samo u hlačama izveli iz stana punog smrtonosnih supstanci.

Njegov stan u gradu Castrop-Rauxel pretražen je tijekom noći, osumnjičenik je priveden, kao i još jedna osoba, prenosi Deutsche Welle. Za sada još nije objavljeno u kojoj su fazi planovi za napad bili i je li već bio odabran cilj, dok se kao motiv navodi islamizam.

Kako navode njemački mediji, u policijskoj akciji su sudjelovali i djelatnici Instituta Robert Koch kao stručnjaci za borbu protiv bioloških i kemijskih opasnosti, a na položaju su bili i službenici Saveznog kriminalističkog ureda te stručnjaci za deaktiviranje eksploziva.

Prema navodima Instituta, visoko otrovni ricin se vodi kao biološko oružje na popisu ratnog oružja. Cijanid je također vrlo toksičan, čak i najmanje količine su smrtonosne za ljude, prenosi Index.

Policija je u stan upala oko ponoći, a uoči toga, mjesto je bilo ograđeno u širokom pojasu. Policija, vatrogasci i spasioci bili su na licu mjesta s velikim brojem ljudi. Mnogi pripadnici hitnih službi su nosili zaštitna odijela. Dokazna materija prikupljena tijekom pretresa je u plavim plastičnim bačvama odvezena na mjesto za dekontaminaciju koje su uspostavili vatrogasci.

Istražitelji su rekli kako optuženog sumnjiče za pripremu teškog čina nasilja opasnog po državu, dok su za pretragu stana rekli kako je bila nužna za pronalazak otrova i drugih dokaza.

Kako se navodi, Nijemce je na planiranje napada upozorila jedna prijateljska tajna služba.

www.sjever.hr / index.hr
08.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.