Now Reading:
Rekordna potraga za radnicima u Hrvatskoj – ovo je pet najtraženijih zanimanja
Full Article 2 minutes read

Rekordna potraga za radnicima u Hrvatskoj – ovo je pet najtraženijih zanimanja

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za 2022. pokazuje da je potražnja za radom u odnosu na 2021. porasla za čak 26%, dok je u odnosu na pretkriznu 2019. ukupan broj internetskih oglasa bio viši za 32,3%, što upućuje na to da je potražnja na hrvatskom tržištu rada na povijesno najvišim razinama, objavio je zagrebački Ekonomski institut, a prenosi Poslovni dnevnik.

Kako je istaknuto u objavi na internetskoj stranici EIZ-a, kao i ranijih godina, najveći doprinos godišnjem rastu potražnje imali su oglasi u kojima se traže radnici nižih kvalifikacija te oni sa srednjom stručnom spremom, dok je potražnja za zaposlenicima s visokom stručnom spremom doprinijela sa svega 2,4 postotna boda rastu ukupnog broja oglasa, koji je iznosio 12,1%. Među pet najtraženijih zanimanja bili su prodavači, konobari, kuhari, skladištari i knjigovođe.

Kako piše Poslovni dnevnik, pritom, najveći doprinos ukupnom godišnjem rastu potražnje za radom zabilježili su oglasi u kojima se traže prodavači, skladištari, knjigovođe, konobari, hotelijeri/ugostitelji i referenti, dok su se među vrlo rijetkim negativnim doprinosima pronašli programeri, građevinski radnici, stolari i zidari, naveli su iz EIZ-a.

U 2022. zabilježeno je i veće povećanje broja ugovora na određeno u odnosu na ugovore na neodređeno, što je dovelo do toga da je udio ugovora na određeno u godinu dana ostao gotovo nepromijenjen, s 46,2 smanjio se na 46,1% svih oglasa, ali je broj oglasa s ugovorima na neodređeno zabilježio smanjenje udjela na 43,7% ukupnih oglasa u usporedbi s 44% u 2021., zamijetili su analitičari EIZ-a, prenosi Poslovni dnevnik.

www.sjever.hr / www.poslovni.hr
08.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.