Now Reading:
Plenković trgovcima šalje gomilu inspekcija: „To je čisto profiterstvo, lov u mutnom, mi ćemo se tome suprotstaviti”
Full Article 2 minutes read

Plenković trgovcima šalje gomilu inspekcija: „To je čisto profiterstvo, lov u mutnom, mi ćemo se tome suprotstaviti”

Na današnjoj sjednici Vlade RH jedna od glavnih, zapravo najvažnija tema, bila su poskupljenja zabilježena i prije, a pogotovo nakon uvođenja eura.

-Neki su ovo očito iskoristili da neopravdano dižu cijenu, za to ne postoji razlog. Želim zahvaliti svim poslovnim subjektima, to je velika većina, koji su se prilagodili, prešli na euro te su zadržali cijene svojih proizvoda i usluga. Mi smo upozoravali da će doći do minimalnog povećanja cijena, to je zanemarivo, tako je bilo drugdje. No, ono o čemu svjedočimo je nešto drugo – rekao je premijer Andrej Plenković, a prenosi Index.

Dodao je kako je to „čisto profiterstvo, lov u mutnom” te da će se Vlada tome suprotstaviti nekim mjerama.

-Bit ovoga što govorim je povjerenje. Mi vjerujemo gospodarstvu. Da ne vjerujemo gospodarstvu ,ne bi pomagali mjerama na korist gospodarstva. Mi smo govorili da nam je jedna od temeljnih zadaća zaštita potrošača. Upravo stoga prelazak na euro nije situacija da neki to iskoriste i dobiju ekstraprofit na račun građana – rekao je Plenković, a prenosi Index.

-Mi smo poduzetnicima u ovom razdoblju napravili ogromne uštede. Nema tog elementa koji im nije išao u prilog. Mi jesmo za slobodu poduzetnika, ali i za odgovornost. Ovo se ne odnosi na sve, samo na one koji podigli cijene. To je fenomen pohlepe – rekao je premijer i dodao:

-Mi ćemo u razdoblju koje već traje, svi nadležni će pridonijeti tome da se otkriju nepoštene prakse. Državni inspektorat, porezna i carinska uprava, dobit će precizan zadatak da djeluju čim vide nepravilnosti. Pozivamo sve da revidiraju cijene i vrate ih na kraj prosinca.

sjever.hr/index.hr
05.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.