Now Reading:
Od 1. veljače slijede nova poskupljenja? Trgovci će idući tjedan Vladi dostaviti najavu 40 novih cjenika
Full Article 3 minutes read

Od 1. veljače slijede nova poskupljenja? Trgovci će idući tjedan Vladi dostaviti najavu 40 novih cjenika

povrće

Gostujući na N1 televiziji Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovina pri HUP-u kazao je kako će Vladi idući tjedan dostaviti najavu preko 40 novih cjenika. Dodao je i da do porasta cijena nije došlo dizanjem marži trgovaca, već zbog inflatornih pritisaka, rasta cijena sirovina i energije, kao i porasta troškova proizvodnje, a od 1. veljače imaju najavu preko 40 novih cjenika.

-To nisu onakva povećanja kakva su bila u prvom valu, ali opet su povećanja. Vlada i Ministarstvo gospodarstva bi trebali provjeriti naše marže i cjenike koje smo dostavili i zajedno s nama i proizvođačima sjesti i razgovarati o tome tko može izdržati teret novih troškova, a ne da se trgovci prikazuju kao netko tko je dizao cijene – rekao je Evančić i dodao da formiranje cijena započinje krenuvši od polja jer tamo sve počinje, prenose 24sata.

Zatim slijede prehrambena industrija i distributivni lanci pa tek na kraju trgovci.

-Mi smo snizili cijene dijela proizvoda gdje su proizvođači snizili cijene, tipa cijene ulja ili brašna. To se dogodilo kad je opet krenuo izvoz iz Ukrajine. Ne možemo sniziti cijene jednog velikog hrvatskog proizvođača koji je podigao podigao nabavnu cijenu svog brenda za 80 posto. Da nismo kroz uštede u našim sustavima amortizirali određena povećanja cijena, onda bi cijena u prodaji bila još veća. Hrvatska trgovina s 2 postotna poena marže je manja nego je to u EU – kazao je.

Naglasio je i kako se ne boji Državnog inspektorata. Kaže kako plate jednu ili dvije kazne godišnje, no kada tvrtke imaju toliko zaposlenih i trgovina logično je da dođe do neke pogreške.

-Euro je preračunavao u kune sam sustav, mi cijene tako iskazujemo od rujna. Cijene su od početka 12. mjeseca iste kao što su i danas. Preozbiljne smo svi tvrtke da bismo na zaradi od nekoliko centi i sveukupnoj zaradi od 5 tisuća eura ugrozili ukupnu zaradu od nekoliko milijuna eura – rekao je Evančić.

Kaže da treba shvatiti kako trgovački lanci imaju velike formate i da u sustavu imaju preko 30 tisuća artikala. Ističe kako je moguće da se promijenio jedan posto cijena s prelaskom u novu godinu, ali i da svi od četvrtka aktiviraju nove letke i kataloge i da će opet doći do promjena na niže u akcijskim promjenama, piše novinar 24sata Ivan Hruškovec.

Dodaje da je Vlada prije zamrzavanja cijena razgovarala i s proizvođačima i s trgovcima te je uvjetovala proizvođačima cijene kako bi mi mogli raditi s nekom minimalnom maržom.

-Sad ispada da su trgovci podigli enormne marže i da su oni jedini krivci. Našim je ugovorima regulirano pod kojim uvjetima su najavljene promjene cjenika i mi to ili prihvaćamo ili ne prihvaćamo. Zadnje tri godine se govori da smo krivi za sve. Mi smo se prilagodili u tri nova zakona koje je Vlada donijela. Nismo prigovarali ni kod zamrzavanja cijena – kaže.

www.sjever.hr / n1 / 24sata.hr
04.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.