Now Reading:
ODLAZAK NOGOMETNOG VELIKANA: U 83. godini života preminuo legendarni Pele
Full Article 2 minutes read

ODLAZAK NOGOMETNOG VELIKANA: U 83. godini života preminuo legendarni Pele

Nakon teške bolesti, u 83. godini života preminuo je legendarni braziliski nogometaš Pele.

Edson Arantes do Nascimento – Pele bio je jedan od najvećih nogometaša ikada. Osvojio je rekordna tri svjetska prvenstva i postao jedna od najistaknutijih sportskih figura prošlog stoljeća, piše Index.

Bolnica Albert Einstein u Sao Paulu, gdje je bio na liječenju, objavila je kako je Pele preminuo “zbog otkazivanja više organa koji su rezultat progresije raka debelog crijeva povezanog s njegovim prethodnim zdravstvenim stanjem”. Naime, od 2021. liječio se od raka debelog crijeva, a posljednjih mjesec dana proveo je u bolnici uslijed niza teških zdravstvenih problema.

Pele je rođen 23. listopada 1940. godine u Tres Coracoesu u Brazilu. Od 1956. do 1974. godine igrao je za Santos, nakon čega je dvije godine proveo u New York Cosmosu. Uz mnoštvo regionalnih i nacionalnih naslova, osvojio je dva Copa Libertadoresa, južnoamerički ekvivalent Lige prvaka, i dva Interkontinentalna kupa.

U svojoj 21-godišnjoj karijeri zabio je 1283 gola postavši jedna od globalnih ikona 20. stoljeća i brazilski nacionalni heroj. Međunarodni olimpijski odbor (MOO) proglasio ga je “sportašem stoljeća”, Međunarodna nogometna federacija (FIFA) “nogometašem stoljeća”, dok ga je brazilska vlada proglasila “nacionalnim blagom”, piše Index.

Foto: screenshot YouTube/For The Replay

www.sjever.hr / www.index.hr
30.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.