Now Reading:
Hajdaš Dončić: SDP poslije 15. siječnja pokreće pitanje opoziva ministra Paladine ako ga Plenković do tada ne smjeni!
Full Article 4 minutes read

Hajdaš Dončić: SDP poslije 15. siječnja pokreće pitanje opoziva ministra Paladine ako ga Plenković do tada ne smjeni!

Na sastanku sa županima sjevera Hrvatske u Čakovcu s premijerom Andrejom Plenkovićem sudjelovao je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar te saborski zastupnik i šef zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić koji su između ostalog, komentirali obnovu i opoziv ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivana Paladine.

-SDP će poslije 15. siječnja pokrenuti pitanje opoziva ministra Paladina, ako ga premijer Plenković do tog vremena sam ne smjeni , ali isto tako i predsjednika Fonda. Ne da je ovo nestvarno, nego je ovo sramotno. U Hrvatskoj smo do sada imali dvije velike obnove, jednu poslije Domovinskog rata, kada se godišnje obnavljalo preko 30 tisuća kuća i obnovu u Gunji koja je bila završena u rekordnom vremenu – naglasio je Hajdaš Dončić opisujući situaciju katastrofalnom.

-Ovdje nije greška samo ministra Paladina već i premijera jer je upravo on taj koji zadaje kurs Vladi i od kojeg sve kreće i kod kojeg sve završava – dodao je ističući kako će vidjeti hoće li tu inicijativi pokrenuti zajednički s Mostom, ali da nije dovoljno da ode samo Goran Hanžek, državni tajnik iz Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje i obnovu  već i sam ministar.

Novinare je zanimalo je li to dobro rješenje s obzirom da će novom ministru trebati neko vrijeme da se uhoda.

Nije stvar u hodanju nego je stvar u ubrzavanju procesa. Pitanje je da li je ministar Paladina uopće imao političku podršku, pošto ne pripada HDZ-u da ubrza neke procese. To znači u opremanju zakona, podzakonskih akata i slično. No, ponavljam još jednom, ključna i odgovorna osoba za to je Andrej Plenković, ne toliko ministar – odgovara Hajdaš Dončić koji smatra da sustav obnove treba centralizirati.

Župan Kolar upozorio je premijera kako je Krapinsko-zagorska županija stradala i u petrinjskom i u zagrebačkom potresu.

-Imamo 28 kuća koje je potrebno srušiti i sagraditi nove. Nekoliko sam puta javno izražavao svoje nezadovoljstvo s obnovom jer ona zapravo niti nije postojala. No, treba reći da se je konačno nešto pokrenulo pa se tako na području županije srušilo osam kuća, a za još osam kuća je doneseno rješenje o rušenju. Bitno je i da je za osam kuća doneseno rješenje o novoizgradnji i to je sigurno dobra vijest – rekao je Kolar koji očekuje kontinuitet u bržem donošenju rješenja i raspisivanu javnih poziva i do izvođača radova.

-Ako se ne varam, od kolovoza Građevinski fakultet svaki mjesec revidira cijene, a prije toga su se poništavali natječaji jer objektivno projektantske cijene koje su bile predviđene za samoizgradnju su bile i po dva, tri puta niže od cijene koje su se na neki način stabilizirale na tržištu i svaki puta se se puta natječaji poništavali. Sada se nadam da toga neće biti i da ćemo konačno na proljeće početi s izgradnjom prvih zamjenskih kuća – naglasio je župan koji je ministru Paladinu i ravnateljici Fonda Snježani Penović poručio kako očekuje da se do kraja travnja sruše apsolutno sve kuće koje je potrebno srušiti na području Krapinsko – zagorske županije.

Za smjenu ministra Paladine kazao je kako ga nije on imenovao te ga neće niti on smijeniti, a prema njegovim dosadašnjim iskustvima što se tiče Krapinsko – zagorske županije za njega osobno to nije potrebno.

-Ali ja nemam sliku sveobuhvatne obnove na području Republike Hrvatske. Znam da nitko nije zadovoljan. Za mene je obnova počela prije dva mjeseca, odnosno u onom trenutku kad je srušena prva kuća. Odgovornost za to je na svima, od predsjednika Vlade koji je imenovao svoje ministre do sada, ali pokušavam biti realan u poslu koji obavljam i odgovoran prema ljudima koji su stradali. Sigurno da nije ministar Paldaina odgovoran za ono što se nije napravilo prije dvije godine – poručio je Kolar koji smatra da je napravljen velik iskorak u komunikaciji, ali i u radu samog Ministarstva i Fonda.

– Ja sam zadovoljan što smo konačno krenuli. I očekujem da taj intenzitet obnove, ne da se nastavi tim tempom, nego da se ubrza – dodao je.

abrkic/sjever.hr
27.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.