Now Reading:
Nakon godinu dana od potpisivanja Razvojnog sporazuma županijama sjeverozapadne Hrvatske dodijeljeno 54 milijuna kuna – evo što kažu župani
Full Article 6 minutes read

Nakon godinu dana od potpisivanja Razvojnog sporazuma županijama sjeverozapadne Hrvatske dodijeljeno 54 milijuna kuna – evo što kažu župani

Nakon što je prije godinu dana potpisan Razvojni sporazum za sjeverozapadnu Hrvatsku, u utorak je u Međimurju održan sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s potpisinicima ugovora, županima pet sjeverozapadnih hrvatskih županija: Anđelkom Stričakom, Željkom Kolarom, Matijom Posavcem, Darkom Korenom i Markom Marušićem na temu Sporazuma.

Uz predsjednika Vlade, u Međimursku županiju je stiglo i šestero ministara, Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, Nataša Tramišak ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Marin Piletić ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marija Vučković ministrica poljoprivrede, Vili Beroš ministar zdravstva i Davor Filipović ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Također tijekom posjeta dodijeljeni su i Ugovori za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije, Ugovori iz projekta “Zaželi” te Ugovori za ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju.

Ugovore su u nazočnosti predsjednika Vlade uručili ministrica regionalnog razvoja i fondove Europske unije Nataša Tramišak, ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić te ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Kako je nakon sastanka na kojem je poseban naglasak stavljen na temu regionalnog razvoja, socijalne politike i na temu poljoprivrede istaknuo premijer Andrej Plenković rasprava je bila sadržajna te su imali priliku čuti interese i prioritete župana, sugestije saborskih zastupnika, ali i politike Vlade koje provode nadležna ministarstva.

– Ono što mi je posebno drago jest da smo imali prigodu uručiti ovdje 56 ugovora vrijednih 54 milijuna kuna, od kojih se mnogi odnose na pripremu projektne dokumentacije za provedbu projekata u okviru projekta Sjever vrijednog 15 milijardi kuna. Potom projekte, njih čak 17, iz resora ministra Piletića od kojih mnogi u projektu Zaželi, a tu su i projekti vezani za OPG-e koje je uručila ministrica Vučković te kojima se daje doprinos razvoju hrvatske poljoprivrede ovdje na sjeveru Hrvatske – rekao je premijer Plenković te dodao kako se nada da će se kroz ovakav dijalog s županima nastaviti izgrađivati višerazinsko upravljanje.

– Bez obzira na to tko je gdje na vlasti naša je politika sveobuhvatna, pravična i nastoji kanalizirati ova sredstva za sve ono što je dobro za Hrvatsku, a to ćemo u ovoj godini isporuke zaokružiti s ovim sastankom danas kao i jedan nastavak i kontinuitet naše politike i u budućnosti – poručio je Plenković.

Varaždinski župan Anđelko Stričak izrazio je zadovoljstvo samim sastankom te uručenim ugovorima.

– Sastanak sam iskoristio da bih naglasio kolika je važnost nastavka izgradnje brzih cesta. Naime, na području Varaždinske županije gradi se prvi dio brze ceste od Varaždina preko Ivanca do Lepoglave. Govorimo o prvom dijelu za koji bi izvođače radova trebali znati do ožujka, a odnosi se na dio od Varaždina do Cerja Tužnog odnosno ciglane. Potom sam također naglasio i važnost da nađemo sredstva za izgradnju kampusa Fakulteta organizacije i informatike – rekao je župan Stričak istaknuvši kako je Varaždinska županija potpisala šest ugovora ukupno vrijednih 9,5 milijuna kuna.

– Dobili smo sredstva za izradu projektne dokumentacije za izgradnju dviju dvorana, potom za izradu projektne dokumentacije za obnovu dviju zgrada, dvorca Šaulovec i zgrade jahaone u Optujskoj ulici te projektnu dokumentaciju za energetsku obnovu i dogradnju Glazbene škole u Varaždinu te za zgradu regionalnog centra civilne zaštite. Ako uzmemo u obzir da sva ta projektna dokumentacija vrijedi oko 12 milijuna kuna, vidimo koliko su nam zapravo bitna ta sredstva – pojasnio je župan Stričak i naglasio kako je osim ovih ugovora uručeno i niz ugovora općinama i gradovima, OPG-ovima, a isto tako i Društvu crvenog križa s područja Varaždinske županije.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je kako je sastanak održan u revijalnom tonu te da je prošlo godinu dana od potpisivanja ugovora odnosno do ponovnog sastanka.

– To ne znači da se ništa nije radilo u Vladi, dapače bilo je niz javnih natječaja i poziva koji su bili usmjereni na povlačenje europskih sredstava po pojedinim područjima, ali oni nisu direktno vezani za Razvojni sporazum. Ovdje ima puno prostora za iskorak, za bolju suradnju i brže rješavanje projekata. Zato sam i predložio danas da se promijeni jedan dio sporazuma odnosno da kad se odredi indikativna lista svih natječaja koji će se raspisivati po novoj financijskoj omotnici, da onda mi napravimo vremenski plan provedbe tih projekata – rekao je župan Kolar objasnivši kako bi zbog samog planiranja i projektiranja te dinamike bilo puno bolje da se definira provedba strateških projekata.

– Svakom je jasno da se ne može sve odjedanput, ali da se dogovorimo koji su to prioriteti i da znamo kada će se koji projekt izvoditi. Primjerice, lepoglavska spojnica je ušla u Razvojni sporazum. Studija utjecaja na okoliš objektivno traje dvije godine, a izrada projektne dokumentacije i dobivanje građevinske dozvole traje dvije godine i onda znamo da se tek za pet godina može početi s izgradnjom lepoglavske spojnice. Što znači da bi ova postojeća pruga trebala hitnu sanaciju jer ne zadovoljava ni one najmanje uvjete – zaključio je Kolar.

Vrijednost dodijeljenih ugovora za Međimursku županiju iznosi 12 milijuna kuna, a kako je istaknuo međimurski župan Matija Posavec radi se o daljnjim ulaganjima u zdravstvo i obrazovanje.

– Što se tiče zdravstva mi ćemo obnoviti zgradu za palijativnu medicinu, a dogradit ćemo i prostor za biokemijski i citološki laboratorij i to je samo jedno u nizu ulaganja u zdravstvo s obzirom na to da danas otvaramo i odjel pedijatrije i da smo obnovili abdominalnu i dječju kirurgiju te da se obnavlja i cijela županijska bolnica i Zavod za javno zdravstvo i Zavod za hitnu medicinu – rekao je župan Posavec te dodao kako su potpisani i ugovori za izradu projektne dokumentacije za gradnju nove Osnovne škole u Nedelišću, ugovor za projektnu dokumentaciju novog gradskog parka u Čakovcu i revitalizacija Centar znanja u kojem gravitira preko tisuću ljudi.

Koprivničko – križevački župan Darko Koren rekao je kako je radni sastanak poslužio tome da se nakon godine dana napravi rezime učinjenog.

– Činjenica je da taj cijeli razvojni projekt predviđa vremensko razdoblje od desetak godina i to znači da je zapravo jedna desetina tog razdoblja iza nas. U fazi pripreme je dosta toga napravljeno, a mi imamo prijavljenih pet naših županijskih projekata. Jedan je takozvani nacionalni projekt, a to je nastavak gradnje brze ceste od Kloštra do mađarske granice. Jedan dio tih projekata je visoko realiziran u smislu pripreme projektne dokumentacije i ishođenja građevinske dozvole, a za primjer mogu navesti revitalizaciju povijesnog kompleksa dvorca Inkey u Rasinji, a isto tako dobili smo određena sredstva za projektiranje za dva nama važna projekta – jedan je Centar žurnih službi zaštite i spašavanja u Koprivnici, a drugi nova zgrada Srednje škole u Koprivnici – rekao je župan Koren zaključivši kako kako su zadovoljni s dosad učinjenim.

www.sjever.hr
27.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.