Now Reading:
Približavanje blagdanskog ugođaja najpotrebitijim građanima: u zagrebačkoj pučkoj kuhinji priprema se božićni ručak – puretina, mlinci i božićni kolač
Full Article 2 minutes read

Približavanje blagdanskog ugođaja najpotrebitijim građanima: u zagrebačkoj pučkoj kuhinji priprema se božićni ručak – puretina, mlinci i božićni kolač

Ustanova Dobri dom Grada Zagreba i ove će godine najpotrebitijim građanima pokušati približiti blagdanski ugođaj pa će tako za njih 1773, koliko ih je evidentirano u Gradu, za božićni ručak pripremiti goveđu juhu, pečeni file purećeg zabatka, mlince i povrće na maslacu te za deset božićni kolač punjen voćem, piše Hina, a prenosi Index.

Na Badnjak će potrebiti građani u pučkim kuhinjama u Branimirovoj, Cerskoj i Alfirevićevoj moći doći na složenac od oslića i bakalara na mediteranski te namaz od tune i naranču. Osim toga, ustanova „Dobri dom” spravlja hranu i za 130 korisnika prihvatilišta za beskućnike Crvenog križa u Kosnici.

Ravnatelj ustanove Alen Župan rekao je Hini kako unazad dvije, tri godine broj korisnika ne raste, nego stagnira, a ponekad i pada jer je došlo do preusmjeravanja na druge pomoći. Ustanova je unatrag svojih 19 godina pripremila gotovo 30 milijuna obroka, a svojim je korisnicima, onima koji posjeduju socijalnu iskaznicu Grada Zagreba, na raspolaganju non-stop, uključujući i vikende, sve blagdane i praznike.

Godišnje, ističe, rade veliki broj analiza, njih više od 113, na energetsku i kalorijsku vrijednost, ispitivanja mikrobiološke čistoće proizvoda i površina. Nastoje da svi obroci budu u zadanim okvirima kako bi zadovoljavali dnevne osnovne potrebe korisnika različite dobi. Trude se nuditi raznovrsno, pa tako ima obroka “na žlicu”, meso je gotovo svakodnevno na meniju, zatim riba, povrće, voće.

Dosad nisu imali niti jednu pojavu trovanja ili lošeg, nepravilnog, nepropisnog postupanja u pripremi i čuvanju namirnica. Ustanova “Dobri dom”, uz to, na Zagrebačkom velesajmu jedanput mjesečno oko 1000 obitelji daje pakete pomoći u hrani.

U paketima se, za oko devet tisuća sugrađana koji su uključeni u tu mjeru, nalaze najosnovnije prehrambene namirnice – ulje, riža, šećer, brašno, sol, a prigodno se za Božić nađu i dimljena vratina, jaja.

Također, ustanova dijeli i pomoć u vidu mliječne hrane za djecu do godine dana, a radi se o brojci od oko 15 djece koja su trenutno u programu.

U zagrebačkom proračunu za iduću godinu osigurana su sredstva u iznosu od gotovo 5.3 milijuna eura za rad i djelovanje Dobrog doma.

www.sjever.hr / hina.hr / index.hr
24.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.