Now Reading:
NAJLJEPŠI BOŽIĆNI POKLON Konačno kreće izgradnja zamjenskih obiteljskih kuća na području Gornje Stubice
Full Article 4 minutes read

NAJLJEPŠI BOŽIĆNI POKLON Konačno kreće izgradnja zamjenskih obiteljskih kuća na području Gornje Stubice

Ovih blagdana, obiteljima čije su kuće stradale u razornom potrebu koji je prije dvije i pol godine pogodio područje Općine Gornja Stubica stiže najljepši poklon – početak izgradnje zamjenskih objekata konačno je na vidiku. Potvrđeno je to u srijedu na konferenciji za medije kojoj su prisustvovali načelnik Jasmin Krizmanić, Gordana Pokrajčić, savjetnica ravnateljice Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije i direktorica Sektora za kontrolu i praćenje obnove Željka Mutnjaković Prebeg.

Načelnik Krizmanić naglasio je kako je to za njih velika i ohrabrujuća vijest koju su dugo čekali zbog čega je, bez obzira što su od potresa prošle dvije i pol godine, zahvalio Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Vladi Republike Hrvatske i Fondu za obnovu što su konačno došli do cilja.

-Sad konačno možemo biti zadovoljniji jer početak izgradnje je na vidiku. Početkom proljeća će se krenuti u to. Uz ove ugovore, postoje još dvije kuće koje će se ugovoriti, gdje bi došlo do izgradnje novih obiteljskih kuća, a sve drugo je konstrukcijska obnova. U ovo vrijeme božićnih blagdana i darivanja, mislim da je ovo najljepši dar ovim ljudima – rekao je Krizmanić.

Direktorica Sektora za kontrolu i praćenje obnove Mutnjaković Prebeg potvrdila je kako je na području Općine Gornja Stubica doneseno pet idejnih rješenja, a četvero vlasnika potpisalo je ugovore. Pred njima je sada izrada glavnih izvedbenih projekata koji bi trebali biti gotovi početkom veljače nakon čega Fond za obnovu pokreće natječaj za odabir izvođača radova te kreće izgradnja ove četiri kuće.

-Uz zamjenske obiteljske kuće imamo i konstrukcijsku obnovu te je na području Gornje Stubice u izradi devet projekata za konstrukcijsku obnovu kuća, a dva projekta su završena i već je u tijeku natječaj za izvođača radova. Za ostale bi trebali biti gotovi projekti također negdje sredinom veljače nakon čega također slijedi natječaj za izvođača radova te bi isto tako sredinom ožujka trebao biti ugovoren izvođač za preostalih sedam konstrukcijskih obnova obiteljskih kuća – pojasnila je Mutnjaković Prebeg.

Dodala je i kako paralelno s time ugovaraju projektiranje za još pet do deset obiteljskih kuća što bi trebalo biti gotovo prije ljeta.

-Na našim stranicama Fonda za obnovu također je objavljen i poziv za javni interes i projektantima i izvođačima radova te ovom prilikom pozivamo sve koji su zainteresirani da nam se jave kako bismo ih mogli pozvati na informativne razgovore – pozvala je Mutnjaković Prebeg.

Da se Fond trudi da učini sve kako bi se sam postupak ubrzao rekla je Pokrajčić, savjetnica ravnateljice i sama pozvavši izvođače s područja Krapinsko-zagorske županije da se jave.

-Neka popune na našim stranicama taj iskaz interesa i nadam se da će biti zainteresiranih na ovakvim radovima. Konstukcijska obnova je doista zahtjevna. Mislim da će biti odziva s ovog područja, kako bismo svojim sugrađanima omogućili da čim prije žive u objektu dostojnom čovjeka. Zahtjevni su svi ovi radovi koje treba izvesti, nadam se da će s pojavom gradilišta u ovo proljeće doista biti sretni i da će se doista vidjeti da i Fond uz Ministarstvo radi – rekla je Pokrajčić.

Četiri ugovora koja su potpisana tiču se područja Slanog Potoka, a za jedan se projekt traži dorada. Kako je naglašeno na press konferenciji, pri potpisivanju ugovora, vlasnici budućih objekata upoznali su se s idejnim rješenjem, rasporedom prostora, tlocrtom, gabaritima i slično nakon čega su tek stavili svoje potpise na ugovor.

Na području Gornje Stubice postoji interes i za samoobnovu, a objašnjeno je kako je uvođenje ove mjere potaknuto željom za rješavanjem dugotrajnosti postupka javne nabave.

-Mi se nadamo da će za to biti građevinskog sektora, prvenstveno jer je ovo naše područje tradicionalno vezano uz obrte. Nadam se da će netko od njih tu pronaći svoj interes i upustiti se u izgradnju zamjenskih objekata – zaključio je Krizmanić.

tklopotan / www.sjever.hr
21.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.