Now Reading:
Međimurski gradonačelnici i načelnici revoltirani: Od 11 distributera jedino Međimurje plin nije osigurao povlaštenu cijenu plina. Tko će to platiti?
Full Article 6 minutes read

Međimurski gradonačelnici i načelnici revoltirani: Od 11 distributera jedino Međimurje plin nije osigurao povlaštenu cijenu plina. Tko će to platiti?

Nakon što je Međimurje plin odbio zahtjev dva grada i devet općina s područja Međimurske županije za sazivanjem izvanredne sjednice Skupštine, revoltirani gradonačelnici i načelnici sazvali su konferenciju za novinare na kojoj su naglasili kako je zabrinjavajuće što je Međimurje plin jedini distributer koji nije potpisao ugovor o povlaštenoj cijeni plina sukladno mjerama Vlade Republike Hrvatske.

Naime, Vlada je za sve neprofitne organizacije, osnovne i srednje škole, domove kulture, sportske centre i drugo odredila povlaštene tarife cijene plina, no kako je naglasio gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, unazad dva mjeseca jedinice lokalne samouprave opterećene su velikim iznosima računa i jednostavno ne znaju kako će to platiti. Upravo to bio je glavni razlog zašto su inzistirali na sazivanju izvanredne skupštine Međimurje plina, no to je odbijeno.

Plin su prema odredbi Vlade, naveo je Kolarek, mogli dobiti po povlaštenoj cijeni od 41 euro, no budući da Međimurje plin nije želio uzimati plin po povlaštenoj cijeni od HEP-a i distribuirati ga jedinicama lokalne samouprave plin se sada plaća po znatno većoj cijeni.

-Dječji vrtić “Fijolica” Prelog za studeni prošle godine dobio je račun za plin u iznosu od 6.233,11 kune, a za studeni ove godine 23.096,36 kuna – objasnio je Kolarek.

I Grad Prelog za studeni prošle godine dobio je račun za plin u iznosu od 2.536 kuna, dok je za studeni ove godine taj iznos bio 15.455 kuna.

-Ono što je zabrinjavajuće je to što mimo Skupštine društva, pa čak i mimo Nadzornog odbora, Međimurje plin jedini od 11 distributera nije potpisao ugovor za povlašteni plin. Taoci smo Međimurje plina i odgovaramo plaćajući velike iznose računa, a Uprava Međimurje plina trebala bi odgovarati osnivačima odnosno vlasnicima društva. Smatram to vrlo neodgovornim postupkom – kazao je gradonačelnik Kolarek i dodao kako se trude da roditelji plaćaju najnižu moguću cijenu vrtića.

Tako su, dodaje Kolarek, prijavili projekte na kojima su dobili sredstva za omogućavanje besplatnog vrtića u siječnju iduće godine, a onda im stignu četverostruko veći računi nego lani. Zbog toga gradonačelnici i načelnici zahtijevaju sazivanje hitne Skupštine s ciljem rješavanja nastalih problema, raskidanja ugovora, omogućavanja potpisivanja ugovora s HEP plinom te pokretanja procedure promjene društvenog ugovora.

-Jer ovakav ugovor i ovakav način na koji se danas vodi Međimurje plin je neodrživ – zaključio je Kolarek.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak istaknuo je da, iako je na posljednjoj Skupštini tražio da ih članovi Nadzornog odbora izvještavaju budući da svaki vlasnik nema svog predstavnika u odboru, o informacije o poslovanju do njih su dospijevale putem medija.

-To nije održivo jer mi smo svi skupa, neovisno o političkim bojama, vlasnici Međimurje Plina i plaćamo taj plin puno skuplje nego što bi trebalo. Za dječji vrtić, zadnji račun za Grad Mursko Središće je 25 tisuća kuna, a prijašnji je bio oko osam tisuća. Da ne govorimo o Centru za kulturu, o bezbroj udruga koje imaju svoje prostorije i plaćaju skuplji plan. Tu su i dva doma za starije i nemoćne, a sve se to veže na daljnje vrijednosti usluga. Koliko je grijanje skuplje, toliko utječe na povećanje ekonomske cijene vrtića ili boravka u domu za starije i nemoćne – rekao je Srpak.

Dodao je i kako nikako ne mogu shvatiti zašto je ostalih deset distributera moglo omogućiti povlaštenu cijenu plina, a jedino Međimurje plin nije.

-Ne postoji nikakav cilj ni namjera podrivanja ili bilo čega drugog, jedino što želimo su jasni i čisti računi, da ako bi došlo do toga da Međimurje Plin ne bi mogao dobiti, a nikako da shvatim zašto ne bi, mi to želimo znati. Bilo bi fer da Uprava kojoj smo mi svi skupa vlasnici, informira nas i javnost o svemu – pojasnio je Srpak.

Kao i Grad Prelog, i Grad Mursko Središće donio je odluku o besplatnom dječjem vrtiću u siječnju da bi svaki mjesec dobivao ovakvu „čestitku”, a dugoročno će, kaže, sve to platiti građani.

-Isključivo želimo i tražimo razum u pristupu tom problemu, da se utvrdi pravo stanje, pa da to bude jasno ne samo čelnicima lokalnih samouprava, nego i običnim ljudima koji bi, da nema mjera Vlade, plaćali minimalno duple račune. Međimurje Plin daje povlaštenu cijenu za domaćinstva, iako, koliko sam shvatio, nisu uzeli jeftiniji plin i tu se daje jer bi bio preveliki otpor građanstva. No građanstvo mora biti svjesno da su i vrtići i škole, kao i domovi za starije isto naši i da svi to financiramo na neki način – zaključio je Srpak.

Uz međimurske gradonačelnike i načelnike, konferenciji za medije prisustvovala je i europarlamentarka Sunčana Glavak koja je potvrdila kako je neobično da vlasnici ne mogu dobiti uvid u poslovanje. To, kaže, u normalnom, poslovnom svijetu ne postoji.

21 milijardu kuna bio je vrijedan paket koji je donijela Vlada Republike Hrvatske što je gotovo 6,5 posto BDP-a Republike Hrvatske. S razine Europske unije išle su različite mjere prema državama članicama i svi su na neki način omogućili da građani ipak ne osjete puno poskupljenje koje nije uzrokovano krivnjom zemalja država članica. Rast cijena električne energije u Hrvatskoj od 1. travnja ove godine je 0 posto. Da nije bilo vladinih mjera to bi bilo 700 posto. Što se tiče plina, porast je 0 posto. Da nije bilo vladinih mjera porast bi bio između 500 i 600 posto – podsjetila je Glavak te dodala kako je Međimurje plin jedni hrvatski distributer koji ne poštuje Uredbu Vlade.

Naglasila je kako oni ne istupaju politički, već postavljaju pitanje koje njima postavljaju njihovi kolege koji ne mogu izaći iz ove zamke s Međimurje plinom.

-Oni koji su pokušali raskinuti ugovor dobili su odgovor da moraju platiti penale u iznosu od 300 tisuća kuna. Kako će jedna srednja škola, pitam vas, platiti 300 tisuća kuna? Tko će to platiti? Osnivači, da. U krajnjem slučaju, u te škole idu naša djeca i sve se to financira iz džepova građana Međimurja i drugih županija koje su nažalost donijele poslovnu odluku misleći da rade s ozbiljnim ljudima kada su sklopili ugovore s Međimurje plinom – kazala je Glavak.

Rekla je da iako iz Međimurje plina dolaze signali da ih netko želi uništiti, pravo je pitanje kako su svi ostali distributeri, osim međimurskog, uspjeli osigurati stabilno poslovanje svojih tvrtki.

-Kućanstva, poduzetnici imaju povlaštenu cijenu zahvaljujući mjerama Vlade Republike Hrvatske, a zahvaljujući neodgovornom poslovanju i upravljanju Međimurje plina koji ignorira svoje vlasnike, svi građani Međimurske županije što se proteže i šire, jednostavno su građani drugog reda. Ne donose se sve mjere na razini Europske unije zato da bi netko u Međimurje plinu bio pametniji od svih – zaključila je.

tklopotan / www.sjever.hr
19.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.