Now Reading:
Gradu Čakovcu za izvrsnost u upravljanju pripala vrijedna europska nagrada – Cividini: To je dokaz da radimo dobro
Full Article 3 minutes read

Gradu Čakovcu za izvrsnost u upravljanju pripala vrijedna europska nagrada – Cividini: To je dokaz da radimo dobro

Centar za ekspertizu reforme lokalne samouprave Vijeća Europe i Europska udruga za lokalnu demokraciju ALDA dodijelili su Gradu Čakovcu Europsku oznaku izvrsnosti upravljanja u Hrvatskoj.

Prema izjavama evaluatora, potvrda je to da je Grad Čakovec postigao razinu upravljanja kako je opisuju standardi Vijeća Europe, a koji između ostalog uključuju izvrsnost temeljenu na otvorenosti prema građanima i kvalitetnom upravljanju javnim financijama. Osim ocjenjivanja iz 12 područja upravljanja provedeno je i anketno istraživanje u kojem je bilo obavezno sudjelovanje svih vijećnika Gradskog vijeća, svih gradskih službenika i stanovnika Grada Čakovca.

– Ovu nagradu dodijelile su nam europske institucije prepoznajući sve ono što Grad Čakovec radi kako bi lokalno upravljanje približio, pojednostavio i u konačnici podredio našim sugrađanima. Moram istaknuti ipak kako me posebno veseli činjenica da su za ovu nagradu ujedno zaslužne Čakovčanke i Čakovčani, jer njihov glas i pozitivan stav u anketi dokaz su da radimo dobro te da shvaćaju da podizanje standarda i pružanje dodatnih usluga kojima težimo, nisu samo deklarativni. Njihovo samo sudjelovanje u anketi koja nam daje smjernice za dalje, ali i njihov svakodnevni kontakt i dijalog, u ovoj su nam nagradi i priznanju najbitniji, dakako ne umanjujući pritom činjenicu da je ovo jedno od najvažnijih priznanja sa zahtjevnim uvjetima za dodjeljivanje postavljenih od strane Vijeća Europe – istaknula je gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

Isto tako, zahvalila je svima koji su zaslužni za dobivanje ove nagrade te naglasila kako želi da Čakovčani budu ponosni što ih se svrstava u sam vrh Europe. Pritom je najavila kako je do kraja godine u pripremi nekoliko projekata koji će smanjiti birokratsku barijeru i sugrađanima olakšati razmjenu podataka i informacija.

Predsjednik Upravnog odbora ALDA-e Oriano Otočan je na svečanosti, kojoj je nazočio i sjevernomakedonski ministar lokalne samouprave Risto Penov, naglasio:

– Kandidatura za oznaku izvrsnosti i sudjelovanje u procesu vrednovanja pokazatelj je hrabrosti i odlučnosti lokalne samouprave da sagleda svoju poziciju u odnosu na obaveze koje ima i u odnosu na građane. Osim što su gradovi morali dokazati dobro upravljanje kroz 12 načela, u valorizaciji su sudjelovali i građani, a hrvatski su evaluatori pokazali priličnu strogost u ocjenjivanju – rekao je Otočan.

Generalna tajnica ALDA-e Antonella Valmorbida je podsjetila da ALDA surađuje sa 250 partnerskih organizacija u 42 države Balkana, istočne Europe, Mediterana i Europske unije.

Spomenimo kako je cilj projekta oznake izvrsnosti u lokalnom upravljanju podržati općine, gradove i županije u podizanju vlastitih standarda i pružanju usluga, a činjenica da je svega 20 gradova iz cijele Europe dobilo ovakvo priznanje, najbolje govori o njegovoj vrijednosti.

www.sjever.hr
11.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.