Now Reading:
VELIKI INTERVJU POVODOM DANA GRADA LEPOGLAVE Gradonačelnik Škvarić: Ovo je grad u koji se dolazi, a ne odlazi, a sve što radimo radimo za dobrobit naših stanovnika, posebice onih najmlađih
Full Article 9 minutes read

VELIKI INTERVJU POVODOM DANA GRADA LEPOGLAVE Gradonačelnik Škvarić: Ovo je grad u koji se dolazi, a ne odlazi, a sve što radimo radimo za dobrobit naših stanovnika, posebice onih najmlađih

Već tradicionalno, 8. prosinca Grad Lepoglava slavi svoj dan i Dan župe, te je to ujedno i prilika za rekapitulaciju svega što se radilo u proteklih godinu dana. Tim smo povodom razgovarali s gradonačelnikom Marijanom Škvarićem o projektima koji su realizirani na području grada od prošle svečane sjednice Gradskog vijeća, a kojih nije malo, s obzirom na to da Grad Lepoglava kontinuirano ulaže u obrazovanje, mlade, gospodarstvo, infrastrukturu i kulturu.

Iako mali gradić, Grad Lepoglava iz svog proračuna izdvaja pozamašna sredstva za djecu i mlade. Na koji način pomažete djecu i mlade?

Grad brine o djeci i mladima od njihove najranije dobi pa se tako dodjeljuju i jednokratne gradske novčane potpore, a ove će godine biti dodijeljeno 60 potpora za novorođene bebe. Radi se o novčanim potporama u iznosu od 1.500 kuna za prvo dijete, 2.000 kuna za drugo dijete i 2.500 kuna za treće dijete, te 7.000,00 za blizance i 10.000,00 kuna za trojčeke.

Jedan smo od rijetkih gradova u Hrvatskoj gdje nema liste čekanja i sva djeca čiji roditelji žele, pohađaju vrtić i to uz financijsku potporu Grada. Naime, pohađanje vrtića sufinancira se iz gradskog proračuna pri čemu je za neke kategorije pohađanje vrtića besplatno Također, mi nemamo samo lijepe i nove objekte već ulažemo u stručno osoblje te nove programe.

Uvijek govorim da se budućnost Lepoglave temelji na mladim i obrazovnim ljudima, pa smo tako i ove godine 33 studenta stipendirali s po 700 kuna mjesečno. Stipendije su se dijelile prema dva kriterija, prvi je socijalno-ekonomski status na koji se prijavilo 28 studenata i svih 28 studenata je stipendiju i dobilo. Drugi kriterij je za izvrsnost u školovanju i prema tom kriteriju dodijelili smo pet stipendija.

Grad financira i provedbu Programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda, nagrade učenicima i mentorima, nabavu radnih bilježnica, prijevoz učenika, provedbu projekta cjelodnevnog boravka u školi, aktivnosti u okviru programa Grad prijatelj djece te troškove dogradnje školskog objekta u Višnjici, za što je u proračunu osigurano nešto više od 600.000 kuna.

Osim u obrazovanje, Grad ulaže i u svoje mlade i nastoji im osigurati uvjete za kvalitetan život pa se tako mladim obiteljima omogućava gradnja odnosno kupnja kuće ili stana uz gradsku potporu od 40.000 kuna, a daju se i potpore malim poslovnim subjektima.

Uz djecu i mlade, Lepoglava ne zaboravlja ni svoje starije sugrađane?

Ni u jednom trenutku zapostavljeni nisu ni stariji sugrađani pa je tako kroz ovu godinu nastavljen i „Program pomoći u kući“ za čiju je provedbu Grad izdvojio 150 tisuća kuna. A dobivenih 538 000 kuna iz dobivenog projekta „Zaželi III Grad Lepoglava“ u suradnji s Društvom Crvenog križa Varaždinske županije i dalje vodimo brigu o najranjivijim skupinama naših građana, posebice o našim starijim sugrađanima.

Isto tako, Grad je svoje umirovljenike razveselio i gradskim uskrsnicama i božnicama u ukupnom iznosu od 400 kuna.

Nastavili ste s širenjem mreže javne rasvjete kao i sa širokopojasnim internetom. Objasnite nam gdje je sve javna rasvjeta postavljena? Koliko će značiti širokopojasni internet za građane s područja grada Lepoglave?

Kako su upravo ljudi ti koji čine Grad, kontinuiranim ulaganjem u infrastrukturu omogućava im se kvalitetniji i ugodniji život. Tako smo ove godine nastavili i sa širenjem mreže javne rasvjete te je na dionici dugoj oko 500 metara uz županijsku cestu ŽC2056 i lokalnu cestu LC25181 prema naselju Donja Voća, postavljeno 25 stupova javne rasvjete i 14 novih lampi. Riječ je o radovima vrijednim više od 200 tisuća kuna, a sve s ciljem dizanja standarda na cijelom gradskom području. Obnovljena je i javna rasvjeta u Mjesnom odboru Kamenica, uz prilaznu cestu prema kameničkoj osnovnoj školi gdje je, uz obnovu kandelabera, postojećih devet lampi javne rasvjete zamijenjeno novim led rasvjetnim tijelima. Vrijednost navedenih radova iznosila je 74.374 kuna.

Proširenje javne rasvjete provodili smo i na područjima drugih gradskih mjesnih odbora, a prema predloženim planovima i programima mjesnih odbora. Za te potrebe nabavili smo nova led rasvjetna tijela u vrijednosti od 75.000 kuna a vrijednost radova je 41.093 kune.

Nismo htjeli propustiti prigodu da uz financijsku potporu Europske unije razvijemo infrastrukturu širokopojasnog interneta na svom području, pa smo ušli u zajednički projekt s općinama Bednja, Vinica, Cestica, Klenovnik i Donja Voća za širokopojasni internet.

Bez takve infrastrukture naši krajevi imali bi manji potencijal za razvoj. Želimo kućanstvima i gospodarskim subjektima na našim područjima omogućiti dostupnost mreže vrlo velikog kapaciteta što će se povoljno odraziti na jednakost prilika i stvoriti bolje temelje za jači gospodarski rast i lakši pristup određenim javnim uslugama.

Prolazeći kroz Lepoglavu vidljivo je da se radilo i na komunalnoj infrastrukturi. Uređivao se centar Lepoglave kao i nerazvrstane ceste. Što se sve uredilo?

Uređenjem komunalne infrastrukture, a osiguravajući pri tome i sredstva iz drugih izvora, za projekt rekonstrukcije nogostupa u ulici Hrvatskih Pavlina Gradu dodijeljeno nam je 240 tisuća kuna potpore. Ostvarena sredstva iskorištena su za uređenje dotrajalog sjevernog djela nogostupa u duljini nešto većoj od 300 metara, a gdje ukupna vrijednost radova iznosi 796.326 kuna. Projektom je obuhvaćena modernizacija nogostupa, uređenje oborinske odvodnje i zamjena rubnjaka.
Krenuli smo s uređenjem gradskog centra, a nakon uređenja nogostupa, naš centar nastavili smo uređivati izgradnjom tržnice i uređenjem glavnog gradskog parka. Htio bih da nas u tome slijedi država. Naime, već smo uputili brojne dopise Kaznionici da i ona krene s uređenjem prostora oko same kaznionice, a posebice parkirališta uz njen zid. Od Ministarstva državne imovine tražit ćemo uređenje zapuštenih zgrada u samom centru Lepoglave. Želimo, a što Lepoglava zaslužuje, da gradski centar uredimo na najbolji način.

Osim uređenja centra, dobili smo i potporu od 300 tisuća kuna za izvanredno održavanje nerazvrstanih cesta.
Uz mobilnost naših građana, cestovna infrastruktura omogućava razvoj svih gradskih područja čineći dostupnima sve potencijale koje naš kraj ima. Uz izgradnju i modernizaciju, prometnice je važno i održavati što redovito i činimo.
Naime, kroz ovu je godinu na lepoglavskom području modernizirano devet dionica nerazvrstanih cesta u ukupnoj dužini od 1.329 metara. Vrijednost radova iznosi 1,5 milijuna kuna.

Modernizacija nerazvrstanih cesta na području Grada Lepoglave većim se dijelom financira iz gradskog proračuna. Naime, modernizaciju svake od dionica Grad Lepoglava financira s 85 posto potrebnih sredstava dok zainteresirani građani osiguravaju preostalih 15 posto.

Odlična suradnja Grada Lepoglave i Hrvatskih voda i u ovoj je godini rezultirala uređenjem novih dionica vodotoka na gradskom području. Uz brojne vodotoke uređene prethodnih godina, ove su godine uređeni vodotoci na području Viletinca, Kameničkog Podgorja, Dunaja i Sestranca, centra Kamenice i Zagorske ulice u Očuri
Na područjima na kojima su uređeni vodotoci više nema većih izlijevanja vode iz korita za vrijeme obilnih kiša odnosno ne događaju nam se poplave kakve su nam prethodnih godina stvarale probleme ugrožavajući sigurnost i imovinu građana.

S obzirom da je Lepoglava ruralno područje s rascjepkanim poljoprivrednim zemljištima, na koji sve način pomažete svojim poljoprivrednicima?

Najveći problemi na našem području su ta rascjepkana poljoprivredna zemljišta te staračka domaćinstva. U proteklih pet godina smo za svoje poljoprivrednike izdvojili oko milijun kuna.

Samo ove godine za poljoprivredne potpore izdvojili smo 50 tisuća kuna kojima osiguravamo osjemenjivanje krava i krmača i 150 tisuća kuna za ulaganje u strojeve, gospodarske zgrade i sve ono što je potrebno za intenzivni razvoj poljoprivrede. Grad Lepoglava daje polovicu sredstava za investicije, odnosno do maksimalno 15 tisuća kuna potpore. Ove godine prijavilo se preko 30 poljoprivrednika dok ih je 13 zadovoljilo uvjete natječaja. Za iduću godinu planira se povećanje potpora za poljoprivrednike.

Osim poljoprivrednicima pomažete i razvoju poduzetništva s određenim potporama.

I poduzetnicima već petu godinu zaredom dijelimo određene potpore za koje smo izdvojili oko milijun kuna.
Ove je godine dodijeljeno 17 bespovratnih potpora u vrijednosti 200 tisuća kuna. Jako je puno poduzetnika koristilo maksimalnu potporu. Daljnji cilj nam je da im osiguramo i prostor gdje poduzetnici mogu razvijati poduzetničku aktivnost. To je naša poduzetnička zona, koja je potpuno komunalno uređena. Imamo još 5,5 hektara zemljišta za prodaju. Cijena je 10 eura po kvadratu i mislim da je itekako povoljna za ulaganje na području grada Lepoglave. Komunalni doprinos smanjen je za 50%. Smanjenjem želimo pomoći razvoju poljoprivredne proizvodnje jer se odluka odnosi i na izgradnju i nadogradnju poljoprivrednih gospodarskih zgrada. Želimo utjecati i na razvoj turističkog potencijala Grada Lepoglave budući da su obuhvaćena i ulaganja u ugostiteljske objekte, hotele, kampove i ostale objekte za smještaj.

Povodom obilježavanja Dana Grada pripremljeno je mnoštvo događnja. Koja će nam izdvojiti?

Ovogodišnji Dan Grada obilježit će se mnoštvom događanja , među kojim i promocija monografije Lepoglava. Na dan Svetog Nikole podijelili smo slatke pakete djeci, a nakon svečane sjednice slijedi obilježavanje 25 godina djelovanja čipkarskog društva „Danica Brossler“.U subotu je u Društvenom domu Kameničko Podgorje predviđeno sportsko popodne. U utorak, 13 prosinca bit će otvorena izložba „Cvijet za ljepši grad“ te sljedećeg dana slijedi podjela prigodnog dara roditeljima novorođene djece. U sklopu pak ovogodišnjeg Adventa u Lepoglavi koji traje od 15. prosinca do 31. siječnja, mještani i posjetitelji će moći uživati u klizalištu, glazbenim događanjima, bogatoj gastro ponudi te prigodnom božićnom sajmu.

Sigurni smo da i u idućoj godini imate velike planove i projekte. Da li nam možete otkriti što se sve planira raditi u Lepoglavi?

Želimo nastaviti sa najvećim komunalnim projektom a to je izgradnja kanalizacije – gdje je grad Lepoglava žrtva neprihvaćanja Uredbe vlade o vodoopskrbnim područjima od strane grada Ivanca i komunalnog poduzeća „Ivkom – vode“. Sa Varaždinskom Županijom provodimo projekt uređenja zaštićenog geološkog područja „Gaveznica – nalazište ahata“. Grad Lepoglava priprema projekt „Centar Pavlina – centar za posjetitelje“ koji namjerava prijaviti na natječaj Ministarstva turizma i sporta.
Počinjemo izradu projektne dokumentacije za izgradnju doma za cjelodnevni boravak osoba starije životne dobi.

Koja je Vaša poruka mještanima povodom Dana Grada Lepoglave?

-Svima Vama, drage Lepoglavčanke i Lepoglavčani, dragi suradnici i prijatelji čestitam Dan Grada i blagdan naše župe. Samo zajedničkim radom, međusobnim uvažavanjem različitih mišljenja i tolerancijom možemo graditi budućnost kakvu želimo – Lepoglavu kao zajednicu sretnih, zadovoljnih i ponosnih ljudi.

www.sjever.hr
10.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.