Now Reading:
Proračun Grada Pregrade za iduću godinu iznosi rekordnih 7,2 milijuna eura
Full Article 3 minutes read

Proračun Grada Pregrade za iduću godinu iznosi rekordnih 7,2 milijuna eura

U gradskoj je vijećnici Grada Pregrade je u četvrtak održana 10. sjednica Gradskog vijeća, posljednja u ovoj godini, kojoj se odazvalo devet od 13 vijećnika.

Najvažnija točka opsežnog dnevnog reda bilo je izglasavanje gradskog proračuna za 2023. godinu koji je usvojen jednoglasno u rekordnom iznosu od 7,2 milijuna eura.

Obrazloženje ovakvog proračuna dao je gradonačelnik Marko Vešligaj, koji je ukratko istaknuo i njegove najvažnije stavke:

– Proračunom su obuhvaćena velika sredstva iz EU fondova u iznosu od 2 milijuna eura, a koja su osigurana za nekoliko investicija: sanaciju čak 12 klizišta nastalih zbog potresa na području cijele Pregrade, izgradnju područnog objekta dječjeg vrtića Naša radost na prostoru kraj reciklažnog dvorišta, kojim osiguravamo provođenje naše politike upisivanja sve djece u vrtić, izgradnju skate parka i poligona za djecu te izgradnju investicijskih koncepata. Ono što se još planira je dugoročno kreditno zaduženje kroz koji se planira financirati ostatak iznosa potreban za dogradnju vrtića, dogradnja Glazbene škole, kao i ulaganja u komunalnu infrastrukturu, točnije u asfaltiranje nerazvrstanih cesta u svim našim mjesnim odborima, izgradnju nogostupa uz županijske ceste i parkirališta u Ulici Stjepana Škreblina za potrebe naših škola i vrtića – istaknuo je gradonačelnik te dodao da se kroz kreditno zaduženje planira i kupnja prostora gdje se nekada nalazila tvornica modne konfekcije EMKA.

– Namjera je revitalizirati taj prostor i osposobiti ga, prvenstveno za obrazovne svrhe, točnije za potrebe studija sestrinstva koji bi uz preddiplomski studij trebao dobiti i diplomski studij, za što je potreban veći prostor. Ovo je važan korak za naš grad jer taj prostor postaje javni prostor čime se tamo otvaraju i druge brojne mogućnosti stoga zahvaljujem Krapinsko – zagorskoj županiji na podršci koja će sudjelovati u kupnji prostora u 50 postotnom iznosu – rekao je gradonačelnik.

– Ovime pokazujemo da je status Grada za mlade zaslužen, a osim navedenog, osigurana su i sredstva za mjeru rješavanja stambenog pitanja mladih, a nastavljamo i sa svim programima koji se odnose na područje socijalne skrbi od sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca, radnih bilježnica učenicima, pomoći za novorođenu djecu, božićnica umirovljenicima, a osigurali smo i sredstva za logopedsku terapiju – istaknuo je gradonačelnik te zaključio kako puno toga ide u realizaciju, ali da vjeruje u uspješnost provedbe kao i dosad.

Prije izglasavanja Proračuna za 2023. godinu, usvojene su i II. Izmjene Proračuna za 2022. godinu, kao i izmjene i dopune razvojnih programa.

www.sjever.hr
10.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.