Now Reading:
UOČI BLAGDANA Loše vijesti za ukrajinske izbjeglice u Podravini: “Cijenimo sve što ste napravili za nas, ali ovo nam ne možete raditi”
Full Article 2 minutes read

UOČI BLAGDANA Loše vijesti za ukrajinske izbjeglice u Podravini: “Cijenimo sve što ste napravili za nas, ali ovo nam ne možete raditi”

U Đurđevcu se ovih dana odvija prava drama. Kako javlja Jutarnji list, izbjeglice iz Ukrajine, većinom iz Harkiva, koji su nakon pada grada bježali iz zemlje te smještaj pronašli u đurđevačkom Hotelu Picok, primili su uoči božićnih blagdana neugodnu vijest.

Naime, ovaj mjesec će ih preseliti u Hotel Podravinu u Koprivnici. Izbjeglice to nikako ne žele jer su mnogi od njih u Đurđevcu pronašli posao, a djeca su im ovdje krenula u vrtić i školu te pronašli prijatelje.

Međutim, proveden je javni natječaj na kojemu je za njihov novi smještaj određen Hotel Podravina i administracija kaže da se moraju seliti.

Ukrajinci za Jutarnji kažu da ne bi voljeli ispasti nezahvalni, te da izuzetno cijene sve što je hrvatska država učinila za njih, no da su isto tako mnogi od njih u Đurđevcu našli svoj posao te ih to psihički drži da se ne raspadnu.

Majka i troje djece obitelji Jurčenko iz Donecke regije nadaju se ipak da će ostati. Najmlađi sin je u vrtiću, dvojica starijih u gimnaziji. Suprug je zaposlen u Đurđevcu, piše Jutarnji list.

Voditelj koprivničke Službe civilne zaštite, koja provodi naloge Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, Miroslav Blažotić za Jutarnji je rekao da oni “izbjeglicama već devet mjeseci idu na ruku”.

– Kad su nam u privatnom aranžmanu stigla dva autobusa, bili smo stavljeni pred gotov čin i snašli smo se. Ljude smo morali smjestiti i mobilizirali smo Hotel Picok, jedini koji je imao mjesta, 80-ak kreveta. No, odmah je počela službena procedura koja je dovela do javne nabave MUP-a u lipnju. Javna nabava ovih je dana formalno završila, na nju se javio samo Hotel Podravina i prošao. Hotel Picok se nije javio – rekao je Miroslav Blažotić.

Iz Koprivničko – križevačke županije za Jutarnji list kažu da Županija s preseljenjem nema nikakve veze i da to ne smatraju dobrom odlukom, ali službeno ne mogu učiniti ništa. Hitno su sazvali sastanak stožera Civilne zaštite i dolazak zapovjednika Truta.

Foto: ilustracija

www.sjever.hr / www.jutarnji.hr
07.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.