Now Reading:
Romkinja Rosana ruši sve predrasude i živi svoje snove, uskoro će postati odvjetnica ili sutkinja, a svojim primjerom želi ohrabriti mlade Rome
Full Article 2 minutes read

Romkinja Rosana ruši sve predrasude i živi svoje snove, uskoro će postati odvjetnica ili sutkinja, a svojim primjerom želi ohrabriti mlade Rome

U Ulici Sitnice u Murskom Središću gdje živi 800-tinjak pripadnika romske nacionalne manjine Rosana je jedna od rijetkih Romkinja koja studira. Na trećoj je godini Pravnog fakulteta u Zagrebu, a reportažu o njoj donio je Ivica Grudiček za HRT.

-Moja je želja završiti faks i da postanem odvjetnica ili sutkinja. Dotad ću još razmisliti – ističe Rosana koja se tijekom odrastanja suočavala s raznim problemima, od siromaštva do diskriminacije.

No to ju je samo još više ojačalo.

-U osnovnoj školi bila mi je želja nešto studirati, ali mislim da to nije bilo toliko realno zbog okruženja i mojih temelja u učenju – kaže Rosana koja je prvo polugodište provela u Prelogu nakon čega se prebacila u Zagreb na Prvu Ekonomsku školu po čijem završetku bez problema upisuje Pravni fakultet.

-Bilo je zahtjevno, išla sam na dodatne pripreme koje su i moji plaćali i dodatno sam se doma pripremala– prisjeća se Rosana koja je ponos svoje obitelji jer živi svoje snove i ruši predrasude.

Isto tako, Rosana smatra kako je tužno da se iza zidova siromašnih kuća romskih naselja kriju djeca koja nikad neće dobiti priliku da razviju svoje talente.

-Problem je što oni misle da su manje vrijedni i pametni samo zbog okruženja u kojem žive i odnosa drugih prema njima.

Radeći na integraciji, u Murskom Središću potiču obrazovanje Roma od malih nogu, od vrtića do srednje škole uz mogućnost studiranja tko želi, a nakon toga i zapošljavanje.

Rosana svojim primjerom želi ohrabriti mlade Rome da ostvare svoje snove teškoćama unatoč.

Foto: screenshoot HRT

www.sjever.hr
06.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.