Now Reading:
Počinje akcija „Rotary šuma”, pridružila se i Varaždinska županija – Stričak: Želimo sačuvati šume, staništa brojnim biljnim i životinjskim vrstama
Full Article 3 minutes read

Počinje akcija „Rotary šuma”, pridružila se i Varaždinska županija – Stričak: Želimo sačuvati šume, staništa brojnim biljnim i životinjskim vrstama

”Rotary šuma” naziv je zajedničke višegodišnje akcije zaštite okoliša na području Varaždinske županije, a pismo namjere o provođenju akcije potpisano je u petak u Županijskoj palači.

Pismo namjere kojim se utvrđuje način suradnje potpisali su predstavnici šest Rotary klubova koji djeluju na području županije, Hrvatskih šuma – Uprave šuma podružnica Koprivnica, šumarija Varaždin, Ludbreg i Ivanec te Hrvatskog šumarskog društva, a akcija će se održavati pod pokroviteljstvom Varaždinske županije.

Priliko potpisivanja, najavljen je i početak pošumljavanja na području županije, točno u Zelendvoru.

Varaždinska županija u suradnji sa svojim ustanovama, udrugama i državnim tvrtkama provodi niz akcija po pitanju zaštite okoliša, naglasio je župan Anđelko Stričak.

-Najvažnija od tih akcija i inicijativa je proglašenje Ivančice parkom prirode. Radimo i pet planova zaštite upravljanja zaštićenih područja, odnosno ekoloških mreža, a izdvajamo i određena sredstva za rad udruga. U ovoj smo godini za pčelare i lovce namijenili 200 tisuća kuna, a taj će iznos biti i iduće godine, no dodat ćemo još 100 tisuća za ribiče – rekao je župan.

Kazao je i kako Županija želi „pokriti” sve udruge koje se bave zaštitom okoliša.

-Ako itko poznaje područje Varaždinske županije, to su lovci koji znaju svaki izvor, potok, svaku udubinu, ribiči svaki vodotok i smatram da su nam oni doista bitni partneri kad govorimo o zaštiti okoliša – istaknuo je Stričak.

Inicijativu rotarijanaca vezanu uz pošumljavanje župan je ocijenio hvalevrijednom te naglasio da je cilj sačuvati šume koje su staništa brojnim biljnim i životinjskim vrstama.

-Jedan od ciljeva je i sačuvati genom. Ove godine smo sa Šumarskim institutom sklopili ugovor gdje planiramo očuvati genom tri lipe – iz Visokog, Kneginca i lipe iz Arboretuma Opeka.
Na taj način čuvamo prirodu, ali važan je edukativan dio, kako bismo sve još više senzibilizirali javnost, posebice mlade, za naš okoliš – rekao je Stričak koji je na novinarsko pitanje kako će Županija sudjelovati u pošumljavanju odgovorio:

-I mi moramo kopati i saditi!

Predsjednik Rotary kluba Varaždin dr. sc. Miroslav Benko istaknuo je da je namjera rotarijanaca pomoći izvrsnim učenicima, ali i školama.

-Ove godine smo ui dogovoru s Varaždinskom županijom odlučili da to bude Srednja škola Arboretum Opeka koja je na putu da postane Centar kompetencije u poljoprivredi. Tako smo osmislili akciju pošumljavanja u kojoj će učenici saditi sadnice hrasta lužnjaka, u suradnji s Hrvatskim šumama. Inače, Rotary pomaže brojne akcije, tako da se i tom aktivnošću uključuju u plan Rotary Internationala zaštite okoliša – kazao je Benko.

Istaknuo je i da su rotarijanci osmislili odličnu akciju u kojoj će svih pet klubova Varaždinske županije, zajedno s mladim rootaraktovcima saditi hrast lužnjak na području Zelendvora i na taj način jačati druženje i prepoznavati vrijednosti koje imaju učenici te škole te im pomagati u njihovom daljnjem životu.

Upravitelj Šumarije Varaždin, Tomica Cukor kazao je da ovakve akcije traju već dugi niz godina između raznih udruga, lovaca, vatrogasaca, lokalnih mještana te da su dobrodošli svi.

-Akcija će se održati 3. prosinca na području Zelendvora, a počinje okupljanjem u 9 sati kod Lovačkog doma. Planiramo posaditi 2 tisuće sadnica hrasta lužnjaka koji je idealan za niža staništa, znači idealan je za Zelendvor, a posadit ćemo ga na zemljištu koje smo pripremili i na jednom divljem deponiju – rekao je Cukor.

Akcija pošumljavanja najavljena je za ovu subotu, no u slučaju lošeg vremena prolongirat će se za sljedeću subotu.

a.kučić/sjever.hr
02.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.