Now Reading:
HNS-ovci će podržati županijski proračun: Vidljiv je fokus djelovanja, te briga o svim dobnim skupinama našeg društva
Full Article 3 minutes read

HNS-ovci će podržati županijski proračun: Vidljiv je fokus djelovanja, te briga o svim dobnim skupinama našeg društva

Zbog olakšanja poslovanja poljoprivrednicima, Varaždinska županija će za mjere i programe koje provodi iz područja poljoprivrede u proračunu za 2023. godinu osigurati veća sredstva nego 2022. godine, a to je jedna od točka dogovora između župana Anđelka Stričaka i kluba vijećnika HNS-a. Osim u području poljoprivrede, dogovorena su veća izdvajanja sredstava na području obrazovanja, energetske učinkovitosti i mobilnosti, poručuju iz županijskog HNS-a čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

„U području obrazovanja planirana su sredstva stipendija za doktorske studije, za koje se u 2023. godini planira izdvojiti 20.000,00 €.

– Primijećen je trend rasta upisa stanovnika Varaždinske županije upravo u najvišu razinu stjecanja kompetencija, te je intencija pomoći studentima koji se na nju odluče – poručuje županijski predsjednik HNS-a Krunoslav Lukačić.

Također, planirana je novina u pogledu investiranja i sufinanciranja Varaždinske županije u područje obnovljivih izvora energije, odnosno pomoći njenih građana, za što je planirano 100.000,00 €.

-Zbog šokantnih cijena energenata za naše građane, iako su oni u velikoj mjeri ublaženi mjerama Vlade RH, za obnovljivim izvorima energije vlada sve veći interes. Vidljivo je to iz posljednjeg javnog poziva za OiE Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i interesa građana za sufinanciranje dokumentacije potrebne za poziv od strane Varaždinske županije. Veliki dio građana zadovoljava uvjete natječaja, no mladi u procesu stjecanja svoje prve nekretnine, obično izgradnje kuće, ne zadovoljavaju uvjete Fonda, te će se kroz natječaj Varaždinske županije osigurati sredstva upravo za tu skupinu – objasnio je Lukačić.

Jednako tako nastavlja se i s projektom županijskog linijskog prijevoza, odnosno prethodnice integriranog javnog prijevoza, a upravo je jednaka dostupnost usluga bila glavni motiv pokretanja takvog projekta od strane Županije.

Bitno je da djeca iz cijele županije imaju dostupnost sadržaja kao i ona djeca koja žive u Varaždinu i mogu se baviti izvannastavnim aktivnostima koje se ne održavaju u matičnim školama, a treba spomenuti i stariju generaciju koja ima povećanu potražnju za zdravstvenim uslugama, kao i sve one koji žele umjesto automobila zbog praktičnosti koristiti kvalitetniji javni prijevoz, poručuju iz županijskog HNS-a.

-Upravo iz prethodnih mjera i programa, vidljiv je fokus djelovanja, te briga o svim dobnim skupinama našeg društva. Iz tog razloga, klub HNS-a u Županijskoj skupštini će podržati prijedlog Proračuna za 2023. godinu – poručuje predsjednik kluba županijskih vijećnika HNS-a, Marijan Škvarić, te nadodaje:

-Proteklih dana čuli smo kritike na prijedlog proračuna, a upravo su ti kritičari svojom lošom pripremom projekata uzrokovali puno problema u realizaciji, a što uvelike utječe na ovogodišnji proračun, te sve nadolazeće, poput ovog za 2023. Projekte treba završiti, potencijalno se i zadužiti, a mi u HNS-u, nastupamo racionalno prema javnim sredstvima, pa upravo otud i naša podrška proračunu.”

www.sjever.hr
29.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.