Now Reading:
Bjelovarsko – bilogorska županija svojim će pčelarima isplatiti više od 80 tisuća kuna potpora
Full Article 2 minutes read

Bjelovarsko – bilogorska županija svojim će pčelarima isplatiti više od 80 tisuća kuna potpora

Bjelovarsko – bilogorski župan Marko Marušić u pratnji pročelnika za poljoprivredu Zlatka Pavičića obišao je OPG Obad u naselju Gorna Petrička koji se bave uzgojem pčelinjih matica i proizvoda od meda. Tom prilikom potpisao je ugovore o dodjeli potpora pčelarima iz Bjelovarsko – bilogorske županije.

Pristigla su 34 zahtjeva za koja će biti isplaćeno 84.854,02 kuna, a potpore se dodjeljuju za izgradnju, dogradnju i unutarnje uređenje prostora za punjenje i skladištenje meda te za kupnju pčelinjih pogača.

Te mjere kreirane su na temelju razgovora s pčelarima što je posebno istaknuo župan Marušić napominjući da će potpore dobiti svi koji su se prijavili.

– Ovim mjerama podupiremo očuvanje pčelinjeg fonda na području naše županije. Nakon razgovora s našim pčelarima te predstavnikom Saveza pčelara BBŽ Goranom Pranjićem kreirali smo mjere koje im najviše odgovaraju i koje su im od najveće pomoći – kazao je župan Marušić te dodao kako su razgovori s poljoprivrednicima pri kreiranju mjera bili od velikog značaja, a dokaz tome je i ukupan broj pristiglih zahtjeva na javni poziv u poljoprivredi.

Naime ove godine podnijeta su 822 zahtjeva što je gotovo dvostruko više nego u 2021. godini kada su pristigla 463.

Da su planirane potpore u skladu s potrebama pčelara potvrdio je i predsjednik Saveza pčelara BBŽ Goran Pranjić.

– Početkom svibnja imali smo radni sastanak s gospodinom Županom na kojem su bili nazočni predstavnici svih šest pčelarskih udruga s područja naše županije. Na sastanku smo dogovorili koje bi to mjere bile najpotrebnije za same pčelare i sektor pčelarstva. Kao najveću potrebu iskazali smo onu za pčelinje pogače i da se nastavi sa mjerama za uređenje prostora u kojem se radi s pčelinjim proizvodima. Mjere dosta znače nama pčelarima- kazao je Pranjić.

www.sjever.hr
29.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.