Now Reading:
U Zagorju sanacija cesta i klizišta na još 22 lokacije, potpisani ugovori vrijedni 27,6 milijuna kuna – Kolar: Povući ćemo iz EU čak 55,5 milijuna kuna i osigurati bolje i sigurnije prometovanje
Full Article 4 minutes read

U Zagorju sanacija cesta i klizišta na još 22 lokacije, potpisani ugovori vrijedni 27,6 milijuna kuna – Kolar: Povući ćemo iz EU čak 55,5 milijuna kuna i osigurati bolje i sigurnije prometovanje

S ciljem saniranja prometnica oštećenih u potresu u ožujku 2020. godine, Krapinsko-zagorska županija raspisala je poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Ukupno je u svrhu obnove infrastrukture i pogona u području prijevoza, odnosno uspostave redovnog funkcioniranja sustava te obnove i dovođenja infrastrukture i objekata u području prijevoza na razinu prije potresa osigurano 55,5 milijuna kuna, a u ponedjeljak su u Donjoj Stubici potpisani ugovori za 22 lokacije, u vrijednosti 27,6 milijuna kuna.

Prihvatljivi prijavitelji u okviru ovog poziva bile su jedinice lokalne i regionalne samouprave, trgovačka društva osnovna od strane RH ili područne i lokalne samouprave i javne ustanove. Na ovaj poziv ukupno su prijavljene 54 operacije s područja KZŽ. Sedam operacija u ukupnom iznosu od 3,4 milijuna kuna je završeno i sredstva su u potpunosti isplaćena, dok ih je 16, u ukupnom iznosu od 14,3 milijuna, provedbi, a još ih je devet u fazi administrativne provjere i provjere prihvatljivosti.

Župan Željko Kolar istaknuo je da su štete koje su nastale od tzv. zagrebačkog i petrinjskog potresa ostavile duboke ožiljke i na infrastrukturi i na objektima, ali i na ljudima.

-Mi smo kao Županija po prvi put uspjeli biti imenovani kao provedbeno tijelo, znajući za štete koje su nam nastale od potresa i vjerujući da možemo brže sami učinkovitije raspisati javni poziv, obraditi sve pristigle zahtjeve naših općina i gradova i naše Županijske uprave za ceste i osigurati ta sredstva da se ona potroše do roka koji je vezan za Fond solidarnosti – pojasnio je župan.

Kazao je kako se krenulo vrlo konzervativno, s 5 milijuna kuna, i na prvom natječaju bilo je svega sedam zahtjeva, od toga šest iz ŽUC-a, a jedan iz grada Donje Stubice.

-Nakon dodatnog kontakta komuniciranja s našim općinama i gradovima, povećali smo alokaciju za 20 milijuna kuna i raspisali smo ponovni poziv i tu smo dobili sedam korisnika s kojima smo već potpisali ugovore i kojima su sredstva osigurana. Danas treći puta potpisujemo za 22 operacije ukupne vrijednosti 27 milijuna kuna – rekao je Kolar.

Dodao je da će se uskoro upriličiti potpisivanje za još devet operacija, za šest ili sedam jedinica lokalne samouprave, što će ukupno iznositi 55,5 milijuna kuna.

-To će se itekako vidjeti i osjetiti na samom terenu, što je najbitnije da saniramo ta klizišta nastala od potresa ili su se drastično pogoršala od potresa. Povući ćemo značajna sredstva na području naše županije i osigurati prije svega i vraćanje prometnica u prometno stanje s druge strane, a s druge strane imati veću sigurnost prometa na području naših općina i gradova – rekao je Kolar.

Gospodarstvenike koji se bave građevinom župan je pozvao da se javljaju na natječaje jer se novac mora iskoristi do 30. lipnja iduće godine.

Među onima koji su se javili na natječaj i dobili sredstva je i ŽUC KZŽ, a ravnatelj Stjepan Sirovec istaknuo je da je ŽUC dobio više od 7,4 milijuna kuna.

-ŽUC upravlja mrežom od oko 670 kilometara cesta i bez ovog potresa koji nas jer zadesio imao dovoljno oštećenja na objektima i na linijskim cestama. Potres je oštećenja samo još dodatno ubrzao – istaknuo je Sirovec.

Dodao je da je ŽUC, zahvaljujući resornom ministarstvu i Krapinsko-zagorskoj županiji, kroz natječaj Fonda solidarnosti EU dosad uspio prijaviti 21 lokaciju, što iznosi oko 23 milijuna kuna.

-Neke smo lokacije već odradili, druge su u postupku pripreme i nadamo se da ćemo uskoro uspjeti naći izvođača i da ćemo uspjeti oštećenja sanirati do zacrtanog roka – izjavio je Sirovec.

Među potpisnicima ugovora bio je i donjostubički gradonačelnik Nikola Gospočić.
-Pozitivno je to što su Vlada Republike Hrvatske i resorno ministarstvo preko naše županije uspjeli osigurati sredstva preko Fonda solidarnosti i provesti natječaj koji nama čelnicima lokalne samouprave život znače. Tolika ulaganja u našu komunalnu infrastrukturu nismo, nažalost, mogli povući iz EU fondova jer je malo natječaja vezano uz cestovnu infrastrukturu – kazao je Gospočić te dodao da će dobivena sredstva pomoći da se saniraju oni najgori dijelovi koji su najviše stradali u potresu u ožujku 2020. godine.

Korisnici potpora:

Grad Donja Stubica: 4.504.433 kn

Grad Krapina: 2.428.400 kn

Grad Pregrada: 4.445.102,75 kn

Općina Desinič: 126.388 kn

Općina Đurmanec: 3.900.502,81 kn

Općina Gornja Stubica: 1.031.250 kn

Općina Kumrovec: 2.210.725 kn

Općina Mače: 677.798,75 kn

Općina Zagorska Sela: 838.925 kn

Županijska uprava za ceste KZŽ: 7.445.750 kn

a.kučić/sjever.hr
21.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.